TÉMA

Endeavour

Australané tvrdí, že našli vrak slavné plachetnice Endeavour. Američané objev Cookovy lodi popírají
Australští vědci ve čtvrtek oznámili, že u pobřeží amerického státu Rhode Island našli vrak slavné lodi Endeavour kapitána Jamese Cooka. Objev ale už nyní doprovázejí kontroverze – partneři výzkumu ve Spojených státech totiž oznámení označili jako předčasné.
3. 2. 2022|
Na vesmírnou stanici dorazila čtveřice astronautů, dopravil je tam Muskův Crew Dragon
U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) úspěšně zakotvila vesmírná loď Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX. Informovala o tom americká vesmírná agentura NASA. Loď odstartovala z floridského Mysu Canaveral v pátek, na oběžnou dráhu dopravila čtveřici astronautů ze Spojených států, Japonska a Francie.
24. 4. 2021Aktualizováno24. 4. 2021, 17:50|
Před deseti lety se z poslední cesty vrátil raketoplán Discovery. Předznamenal tím konec jedné éry
Americký raketoplán Discovery, který se devátého března 2011 vrátil ze své poslední vesmírné mise, byl ve službě téměř 27 let. Během doby, kdy jej využíval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), vynesl raketoplán na oběžnou dráhu 246 astronautů a Zemi obletěl 5830krát. Ve vesmíru strávil Discovery celkem 365 dní a nalétal 238 milionů kilometrů, což je nejvíce ze všech amerických raketoplánů.
9. 3. 2021|
NASA chválí Muska. S jeho Crew Dragonem je moc spokojená
První astronauty pilotovaná loď společnosti SpaceX Crew Dragon, pojmenovaná Endeavour, doposud zvládla všechny testy a s jejím návratem od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zemi se zatím počítá nejdříve začátkem srpna. Podle serveru Space.com o tom informovali představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).
26. 6. 2020|
„Všechno je možné, nikdy se nevzdávejte,“ vzkázali astronauti po přelomovém letu Crew Dragon
První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se v neděli spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na palubě byla dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley. Ti společně s kolegou Chrisem Cassidym v pondělí odpovídali na otázky o misi.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 23:29|mkk
Poslední snímek Opportunity. Po zachycení údolí Marsu se sonda napořád odmlčela
NASA se v únoru oficiálně rozloučila se sondou Opportunity, která po patnáct let zkoumala povrch Marsu. Po prachové bouři se sonda odmlčela a její mise byla oficiálně ukončena. Než Opportunity „zemřela“, pořídila ještě poslední snímek rudé planety, který NASA zveřejnila až nyní.
14. 3. 2019|