TÉMA

Evropská agentura pro bezpečnost letectví

Analýza: Nedohoda o brexitu nezasáhne jen obchod, ale i řadu jiných oblastí

Už jen čtyři týdny zbývají do konce letošního roku a tím pádem i přechodného období, během něhož mají Velká Británie a Evropská unie na základě politického prohlášení z října 2019 dojednat podobu nového partnerství. Navzdory úsilí obou vyjednávacích týmů a soustavným ujišťováním, že obě strany mají na úspěšném výsledku vyjednávání zájem, zatím žádná dohoda na stole neleží. Avšak ani tehdy, podaří-li se dohodu schválit, nebude vyhráno. Dohoda totiž musí ještě projít schvalovacím a ratifikačním procesem na straně EU i Velké Británie. Co se změní od ledna 2021, analyzuje ve svém textu Monika Brusenbauch Meislová z Masarykovy univerzity v Brně.
2. 12. 2020|

Evropská unie zřejmě obnoví Boeingům 737 MAX povolení k provozu

Letadla Boeing 737 MAX, která byla loni na jaře po dvou tragických nehodách v celém světě odstavena z provozu, dostanou v Evropské unii povolení k návratu do služby zřejmě v lednu. Na pařížském leteckém fóru to řekl šéf Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky. Právě tento úřad loni provoz letadel v Evropě zakázal.
21. 11. 2020|

Šéf EASA: Letadla Boeing 737 MAX by letos mohla obnovit provoz

Dosavadní úpravy letadel Boeing 737 MAX jsou dostatečné na to, aby se tyto stroje do konce letošního roku mohly vrátit do vzduchu. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to prohlásil výkonný ředitel Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky. EASA je klíčový regulátor odvětví letecké dopravy v Evropě. Právě tato agentura loni na jaře vydala pokyn, kterým aerolinkám nařídila, aby stroje MAX kvůli obavám o bezpečnost okamžitě odstavily.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 16:00|

Letadla Boeing 737 MAX by letos mohla obnovit provoz, uvedl šéf letecké agentury

Regulátoři by v listopadu mohli povolit obnovení provozu letadel Boeing 737 MAX, která by se tak mohla do konce roku vrátit do služby, uvedl v pátek podle agentury Reuters šéf Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky.
25. 9. 2020|

Boeing věří, že letouny 737 MAX budou od ledna zase sloužit ve vzduchu

Americký výrobce letecké techniky Boeing předpokládá, že komerční provoz jeho letadel 737 MAX bude obnoven v lednu. Firma to oznámila v pondělí. Dodala, že již v prosinci by mohla obnovit dodávky těchto letadel zákazníkům.
11. 11. 2019|

Utajovaný let s jedním motorem vyvolal údiv. Úřady chtějí po Smartwings podrobnosti

České Řízení letového provozu kritizuje společnost Smartwings za incident z minulého týdne, kdy její stroj letěl jen s jedním funkčním motorem přes půl Evropy. Pilot dispečery v některých zemích nejspíš o výpadku detailně neinformoval. Podle úřadu šlo přitom o závažný technický problém, jehož zatajením mohla být ohrožena bezpečnost provozu v rozsáhlé části vzdušného prostoru Evropy. K incidentu se vyjádřila už i evropská agentura pro bezpečnost letectví – ta připouští, že požadavek na co nejrychlejší přistání není striktní.
27. 8. 2019|

Airbus zkontroluje křídla starších letounů A380. Objevil na nich malé praskliny

Evropský výrobce letadel Airbus musí překontrolovat starší obří letouny A380 kvůli možným prasklinám na křídlech. Podle nařízení Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) se kontrola týká vnější části křídel u 25 nejstarších letadel, která byla uvedena do provozu od roku 2007.
9. 7. 2019|

Smartwings nevyplatí kvůli problémům s boeingy dividendu

Letecká společnost Smartwings nebude akcionářům za minulý rok vyplácet dividendu. Důvodem jsou rizika související s problémy s letadly Boeing B 737-8 (MAX), která dopravce používá. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, která se bude konat 27. června.
18. 6. 2019|

Boeingům 737 MAX se uzavírá také USA či Kanada. Evropský zákaz zastihl ve vzduchu i dva stroje mířící do Prahy

Svůj vzdušný prostor začali uzavírat pro letadla typu Boeing 737 MAX i další státy včetně USA, Kanady, Spojených arabských emirátů či Indie. Úterní rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) o uzavření vzdušného prostoru nad kontinentem zastihla také dvě letadla české společnosti Smartwings, která v úterý večer mířila do Prahy a musela přistát v Tunisu a turecké Ankaře. Přepravce pro cestující poslal letadla jiného typu.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 22:06|