TÉMA

Tunis

Alžírský umělec založil pietní místo. Daroval ho obětem emigrace

Pobřežní tuniské město Zazris se stalo místem posledního odpočinku migrantů, kteří nikdy nedojeli do své vysněné země. Sochař a grafik Rachid Koraïchi tu koupil před několika lety pozemek. Ten postupně začal upravovat na hřbitov a nyní slouží pro ukládání ostatků migrantů, kteří přišli o život na moři. Pietní místo s pomníkem bylo nedávno vysvěceno a umělec ho nazval Jardin d'Afrique (Zahrada Afriky). Součástí hřbitova je i kaple, která slouží všem, bez ohledu na vyznání.
22. 6. 2021|

Babiš požádal slovenského premiéra Hegera o uznávání českých testů

Český premiér Andrej Babiš (ANO) požádal slovenského předsedu vlády o akceptování tuzemských testů na covid-19, což by znamenalo jednodušší překračování hranic. Uvolnilo se i další omezení v cestování směrem na západ, Německo už Česko nepovažuje za rizikovou zemi. V sobotu v tuzemsku přibylo 152 případů nemoci covid-19, což je nejméně za tento den od loňského 1. srpna. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 18:50|

V Tunisu demonstrovaly tisíce lidí. Byl to největší protest za poslední roky, tvrdí Reuters

V centru Tunisu se v sobotu shromáždily tisíce demonstrantů. Manifestace se uskutečnila u příležitosti výročí zabití prominentního aktivisty a na protest proti policejní brutalitě. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o největší protest v zemi za poslední roky. Akce se konala i přesto, že policie silnice ve značné části hlavního města uzavřela.
6. 2. 2021|

Libye je o kousek blíž míru. Pod záštitou OSN jednají její představitelé v Tunisu

V tuniské metropoli v pondělí pod záštitou OSN započala mírová jednání znesvářených libyjských frakcí, informuje agentura AP. Rozhovory, které navazují na dohodu o trvalém příměří v Libyi z minulého měsíce, mají ukončit politický chaos, který zemi zachvátil po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, a připravit cestu k prezidentským a parlamentním volbám.
9. 11. 2020|

Francouzská policie zadržela po útoku v Nice dalšího člověka. Proti karikaturám se vymezil toulouský arcibiskup

Třetího člověka zadržela francouzská policie v souvislosti s teroristickým útokem v bazilice v Nice. Policie jej přistihla na místě, kde bydlí další ze zadržených. Při čtvrtečním útoku zahynuli tři lidé, muž podezřelý z jeho spáchání je ve vážném stavu v nemocnici. Kritiku zatím vzbudila slova toulouského arcibiskupa, podle kterého by měla mít svoboda slova hranice a karikatury islámského proroka by se neměly používat při výuce ve škole.
31. 10. 2020|

Boeingům 737 MAX se uzavírá také USA či Kanada. Evropský zákaz zastihl ve vzduchu i dva stroje mířící do Prahy

Svůj vzdušný prostor začali uzavírat pro letadla typu Boeing 737 MAX i další státy včetně USA, Kanady, Spojených arabských emirátů či Indie. Úterní rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) o uzavření vzdušného prostoru nad kontinentem zastihla také dvě letadla české společnosti Smartwings, která v úterý večer mířila do Prahy a musela přistát v Tunisu a turecké Ankaře. Přepravce pro cestující poslal letadla jiného typu.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 22:06|