TÉMA

Pavel Khek

Lakomec je současný, míní Divadlo na Vinohradech. I naše životy hodnotíme podle peněz

Molièrova slavná komedie o touze po penězích, lakotnosti a shromažďování mamonu se dočkala nového divadelního zpracování. Lakomce v premiéře uvádí pražské Divadlo na Vinohradech. V titulní roli s Alešem Procházkou.
27. 10. 2023|

Klicperovo divadlo ukazuje Škvoreckého Zbabělce. Na konci 50. let podráždili kritiky

Klicperovo divadlo v Hradci Králové sáhlo po románové prvotině východočeského rodáka Josefa Škvoreckého. „Jazzový hejsek“ Danny Smiřický, tedy alter ego autora, prožívá na jevišti konec druhé světové války v dramatizaci knihy Zbabělci. Divákům se tak představuje Škvoreckého pohled na přelomy dob, který –⁠ v čase vydání románu –⁠ rozzuřil komunistickou kritiku.
14. 12. 2021|

Dycky Shakespeare! Zimní pohádka zavede diváky na Sicílii i do české hospody

Kvůli zamotanému ději se dramaturgové tuzemských divadel Zimní pohádce spíše vyhýbají. Podle tvůrců Letních shakespearovských slavností je ale neprávem opomíjenou hrou slavného alžbětinského dramatika. Vybrali si ji proto jako novinku letošního ročníku. V premiéře ji odehráli v úterý na nádvoří Pražského hradu.
26. 6. 2019|

Fantazií proti rákosce se Fanny a Alexandr brání i v Divadle na Vinohradech

Divadlo na Vinohradech uvedlo v české premiéře adaptaci slavného filmu Ingmara Bergmana. V oscarové rodinné fresce Fanny a Alexandr se slavný filmař vrátil do svého vlastního dětství. Ve vinohradském nastudování hrají titulní dětské role dospělí herci.
15. 3. 2019|