TÉMA

Frank Zappa

30 let zpět: Frank Zappa na koncertu k odchodu sovětských vojsk z Československa

Před 30 lety se v Praze konal megakoncert pod názvem „Adieu C.A.“ při příležitosti odchodu sovětských vojsk z Československa. Jako zvláštní host účinkoval americký hudebník Frank Zappa, který publiku zahrál po tříleté pauze. Na koncertě vystoupila i kapela Pražský výběr v čele s Michalem Kocábem, tehdejším předsedou parlamentní komise pro odsun sovětských vojsk.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 6. 2021|

„Je čas na revoluci!“ Americký dokument ukazuje, proč si Zappa rozuměl s Československem

Hudební rebel a angažovaný umělec Frank Zappa se stal hrdinou nového dokumentu. Americký snímek nazvaný prostě Zappa vznikl díky crowdfundingové kampani, v níž se za měsíc vybralo v přepočtu přes pětadvacet milionů korun. Režisér Alex Winter divákům ukazuje dosud nezveřejněné materiály z hudebníkova osobního archivu. Z velké části vychází ze Zappovy návštěvy Československa krátce po sametové revoluci.
2. 12. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Nový dokument slibuje hloubkový průzkum Zappy

Pohled do pracovního i osobního života legendárního zpěváka Franka Zappy slibuje nový životopisný dokument herce a režiséra Alexe Wintera. Film s přímočarým titulem Zappa vznikl díky crowdfundingové kampani, která za měsíc vybrala v přepočtu více než 26 milionů korun.
31. 10. 2020|

30 let zpět: Zappa v aktualitách

Už jste někdy viděli ministra kultury, který by v živě vysílaném pořadu překládal moderátorovi? I to šlo v roce 1990, kdy byl hostem Frank Zappa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 1. 2020|

30 let zpět: Zappa byl první

Návštěva Franka Zappy v Československu – stovky lidí na letišti i velká očekávání. Na letišti byla náhodou i americká velvyslankyně v Československu Shirley Temple-Blacková.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 1. 2020|

Recenze: Neil Gaiman se dívá sice zdálky, ale dobře

Možná vám jméno Neil Gaiman příliš neřekne, stačí ale zmínit Koralinu, Americké bohy či Knihu hřbitova – a jsme doma. Autor všech těchto oblíbených knih se ale věnoval i publicistice. Své články, rozhovory či sloupky knižně shrnul do Postřehů z poslední řady. Na podzim vyšly i česky a jejich četba nabízí překvapivý pohled na Gaimana i jeho názory.
4. 12. 2019|

Recenze: Vážně s humorem. Orchestr Berg se vyzná v zappartu

Americký kytarista a skladatel Frank Zappa do pražského Divadla Archa samozřejmě už nikdy hrát nepřijede, v pondělí večer tu byl ale aspoň přítomen prostřednictvím svých skladeb. Na koncertě s názvem Zappart je výtečně provedl Orchestr Berg, doplněné o jednu českou a jednu světovou premiéru.
12. 3. 2019|