TÉMA

Krajský soud v Hradci Králové

Dozorci ze Světlé nad Sázavou dostali za spoutání odsouzené podmínky, odvolali se

Šest dozorců z věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných původně z mučení odsouzené dostalo podmíněné tresty za zneužití pravomoci. Uvedly to televize CNN Prima News a server iDnes.cz. Havlíčkobrodský soud uložil mužům trest tří let odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Zároveň mají zákaz vykonávat povolání dozorce po dobu dvou let. Muži se ale na místě odvolali. Okresní soud dříve dozorce obžaloby zprostil.
8. 9. 2023|

Celní správa vrátila sběrateli zabavené sovětské rakety

Celní správa vrátila zabavené sovětské rakety původnímu majiteli. Tím je sběratel vojenské techniky z Valašskomeziříčska. Vysloužilé armádní zboží chtěl vyvézt do muzea ve Spojených státech. Zásilku ale celníci zabavili a majitel skončil před soudem kvůli podezření z nelegálního obchodování s vojenským materiálem. Soud ale letos sběratele zprostil obžaloby.
22. 8. 2023|

Nejvyšší soud definitivně osvobodil bývalého šéfa Lesů ČR Szóráda

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalého ředitele státního podniku Lesy České republiky Daniela Szóráda. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Szórád se měl podle obžaloby dopustit podvodu tím, že po odvolání z funkce v roce 2018 údajně nedodržel konkurenční doložku. Podle justice ale muž trestný čin nespáchal.
4. 8. 2023|

Dvě holčičky žily s rodiči v jurtě. Ve dvou a čtyřech letech neměly jména ani rodné listy

Okresní soud v Náchodě v pátek řešil případ „vlčích dětí“, jak justiční úředníci začali přezdívat dvěma dívkám – dvouleté a čtyřleté. Děti žily s rodiči alternativním způsobem v jurtě. Dosud neměly rodné čílo, rodný list ani jiné doklady, dokonce ani úředně zaevidovaná jména. Jejich otec je momentálně ve vazbě.
9. 6. 2023|

Údajné mučení vězňů ve Světlé nad Sázavou projedná soud. Už potřetí

Odvolací soud vrátil k novému projednání případ šesti dozorců a dozorkyň věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných z údajného mučení odsouzené. Sedmého z obžalovaných osvobodil. Věc bude už potřetí projednávat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 14:51|

Reportéři ČT: Zámek Opočno zůstává státu, cenné sbírky v něm ale patří rodu Colloredo-Mannsfeldů

Třicet let se rod Colloredo-Mannsfeldů soudil se státem o zámek Opočno, který mu nejdříve sebrali nacisté a posléze i komunisté. V komplikovaném sporu soudy už před lety rozhodly, že zámek zůstane ve vlastnictví státu. Nyní ale přišel nový verdikt. Rodině se vrátí významná část cenných opočenských sbírek v hodnotě půl miliardy. Na jedné z nejnavštěvovanějších českých památek tak nastává paradoxní situace. Zatímco budova patří státu, její unikátní vybavení původním vlastníkům. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
16. 5. 2023|

Případ chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu, bude řešit Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat selháním péče po operaci mandlí v pardubické nemocnici, chlapec zůstal v bdělém kómatu. České televizi to řekl mluvčí Okresního soudu v Pardubicích Karel Gobernac. Letos v lednu odvolací soud v Pardubicích potvrdil podmíněné tresty pro lékařku Martinu Šípkovou a zdravotní sestru Barboru Špásovou. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž chce ale trest i pro pardubickou nemocnici a podal dovolání.
13. 4. 2023|

Jednání hradeckého soudu zmařila skupina lidí. Zpochybnili soudce a prohlásili se za kontrolní orgán

Skupina lidí nečekaně obsadila síň Krajského soudu v Hradci Králové a znemožnila senátu projednat návrh na prodloužení vazby obžalovaného v drogovém deliktu. Jednání přitom mělo být bez přítomnosti veřejnosti. Na výzvy předsedy senátu nezvaní příchozí nereagovali. Vytlačili je až přivolaní policisté.
11. 4. 2023|

Soud zamítl stížnost manželů Kučerových na vyvlastnění pozemků u Jaroměře

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost manželů Kučerových, kteří zpochybnili vyvlastnění svých pozemků kvůli výstavbě obchvatu Jaroměře na Náchodsku. Kučerovi u NSS dříve uspěli, nařídil tehdy nové projednání jejich žaloby kvůli chybě při doručování. Krajský soud v Hradci Králové jim však ani napodruhé nevyhověl a nyní už verdikt potvrdil i NSS.
6. 4. 2023|

Soudce Závurka dostal podmínku za podvody. Svému známému vydával falešná potvrzení o majetku

Královéhradecký krajský soud potvrdil tříletou podmínku bývalému soudci Milanu Závurkovi, který čelil obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci. ČT to řekla mluvčí soudu Kateřina Podeszwová. Závurka podle rozsudku vydával falešná potvrzení o majetku svého známého Františka Drábka, který i díky nim získal statisícové půjčky. Drábka za to soud poslal na tři roky do vězení. Verdikt je pravomocný.
6. 3. 2023|

Soud potvrdil podmínky v případu chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu

Pobočka krajského soudu v Pardubicích ve středu zamítla odvolání lékařky, zdravotní sestry i státního zástupce v případu chlapce, který po komplikacích po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Lékařka Martina Šípková dostala za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti roční trest vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Sestře Barboře Špásové za stejné provinění soud uložil šestiměsíční trest s ročním podmíněným odkladem, uvedla mluvčí krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová. Rozsudek je pravomocný.
25. 1. 2023|

Soud potrestal dvacet obžalovaných v kauze podvodů s úrazovým pojištěním

Krajský soud v Hradci Králové uznal v kauze podvodů s úrazovým pojištěním vinnými všech dvacet obžalovaných. Pěti lidem vyměřil trest vězení, ostatním uložil podmíněné tresty, některým zákaz činnosti či náhradu škody. Nejpřísnější trest devíti let vězení dostal Eduard Pekař. Miroslavě Pragerové soud vyměřil souhrnný trest vězení v trvání sedmi let. Hrozilo jim až deset let vězení. Deset obžalovaných soud některých skutků zprostil. Rozsudek není pravomocný.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 19:58|

Soudci Kučerovi opět zamítli žalobu proti vyvlastnění jeho pozemků u Jaroměře

S žalobou proti vyvlastňovacímu řízení neuspěl místopředseda pražského vrchního soudu František Kučera s manželkou. Hrozí jim, že přijdou o pozemky u Jaroměře, kde chtějí silničáři stavět obchvat. Královéhradecký krajský soud se vyvlastněním pozemků Kučerových zabýval již podruhé. Jeho první verdikt zrušil Nejvyšší správní soud kvůli předchozí formální chybě krajského úřadu, který o vyvlastnění rozhodl.
30. 11. 2022|

Policie navrhla zastavit stíhání v případu dvojnásobné vraždy na Náchodsku

Policie navrhla státnímu zastupitelství zastavit trestní stíhání muže obviněného z červnové dvojnásobné vraždy na Náchodsku. Šestatřicetiletý muž nebyl podle znaleckého posudku z oboru psychiatrie a psychologie v době činu příčetný a není schopen účasti v trestním řízení. Vyplynulo to z informací, které ve čtvrtek policie zveřejnila na webu.
3. 11. 2022|

Metrostav má podle soudu za machinace při modernizaci hotelu Bohemia zaplatit 35 milionů

Krajský soud v Hradci Králové uznal vinu firem Metrostav, Metrostav Infrastructure a Ivana Fišáka v kauze machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim. Od souhrnného trestu pro dceřinou společnost Metrostav Infrastructure upustil, podle soudu už byla dostatečně potrestána v předchozích rozhodnutích soudů. Všechny tři obžalované soud uznal vinnými z pokusu zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie a z pokusu zločinu dotačního podvodu. Do Hradce Králové vrátil část kauzy Vrchní soud, který ve věci rozhodl letos v březnu. Krajský soud v kauze rozhodoval počtvrté.
22. 9. 2022|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

Krkonošská kauza míří k Nejvyššímu soudu. Státní zástupce podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce se dovolal proti zprošťujícímu rozhodnutí soudů v části takzvané krkonošské kauzy, která se týká ukládání zeminy u Pece pod Sněžkou a dotací pro Herní krajinu Pecka. Informoval o tom mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Případ tedy projedná Nejvyšší soud.
25. 7. 2022|

Společnost Kara Trutnov dokončila reorganizaci. Skončila tak více než rok trvající insolvence

Kožešnická a oděvní společnost Kara Trutnov k 1. dubnu splnila reorganizační plán a skončilo pro ni 13 měsíců trvající insolvenční řízení. Ukončení insolvence potvrdil v pátek usnesením Krajský soud v Hradci Králové. Cílem reorganizace bylo zachování podnikání společnosti. Kara Trutnov měla 160 věřitelů, kteří po ní požadovali 277 milionů korun.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 15:52|

Údajný dotační podvod a poškození přírody v krkonošské kauze posoudí pražský vrchní soud

Případ údajného dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších míří k pražskému Vrchnímu soudu. Státní zástupce a jeden z obžalovaných se totiž odvolali. České televizi to potvrdila Kateřina Podeszwová, mluvčí královéhradeckého krajského soudu, který kauzu původně řešil. V takzvané krkonošské kauze soud loni v listopadu zprostil obžaloby devět lidí včetně starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška (SNK SNĚŽKA) i bývalého ředitele Správy KRNAP Jana Hřebačky.
22. 3. 2022|

Soud v kauze opravy hřebčína v Kladrubech potrestal většinu obžalovaných peněžitými tresty

Krajský soud v Hradci Králové v kauze zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem potrestal celkem sedmnáct obžalovaných. Podmíněný trest a zároveň trest peněžitý dostal jeden z nich. Jen podmínku uložil soud šesti obžalovaným a peněžitý trest deseti. Podle soudu postupovali jako organizovaná skupina, ale škoda fakticky nevznikla. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 16:24|

Soud zprostil obžaloby osm lidí a jednu firmu v krkonošské kauze

Krajský soud v Hradci Králové zprostil obžaloby všech devět obžalovaných v kauze dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších, takzvané krkonošské kauze. Verdikt je nepravomocný. Předseda senátu Petr Mráka začal číst verdikt po 8:30, odůvodnění rozsudku se očekává později.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 09:53|

Soud schválil plán na reorganizaci kožešnické firmy Kara Trutnov

Krajský soud v Hradci Králové schválil reorganizační plán zkrachovalé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Reorganizace má umožnit zachování podnikání Kary. S reorganizačním plánem již 25. října vyslovili souhlas věřitelé. V insolvenčním řízení je Kara od února. Má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:30|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Odvolací soud zrušil výjimečný trest za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v pražské Bubenči

Odvolací soud zrušil Tomáši Fialovi výjimečný třiadvacetiletý trest vězení, který dostal za dvojnásobnou vraždu motivovanou získáním vily v pražské Bubenči. Případ předal z Prahy do Hradce Králové, uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze zavražděného páru, jehož těla nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání, čelí obžalobě také Fialův přítel Jiří Nehyba. Podle nepravomocného rozhodnutí si měl odpykat pět let za pokus o podvod a zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Mladíci vinu odmítají.
12. 7. 2021|