TÉMA

Lihová mafie

Obžalovaný Březina obvinil v „celní“ větvi lihové kauzy tři svědky ze lži

Organizátor rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina, obžalovaný také v lihové kauze celníků, u zlínského krajského soudu obvinil tři svědky ze lži. Tvrdí, že po dohodě s orgány činnými v trestním řízení vypovídali v jeho neprospěch. Státní zástupce Radim Obst to odmítl. Případ je vedlejší větví lihové kauzy, v souvislosti s níž si Březina odpykává třináctiletý trest. Spolu s ním jsou nyní obžalovaní bývalí celníci Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík a František Podešva. Dalším obžalovaným je Ivan Kovářík, správce Březinových nemovitostí, jemuž soudy v minulosti uložily devět let a dva měsíce vězení.
15. 4. 2024|

Kauzu otce a exmanželky Radka Březiny znovu projedná okresní soud

Případem otce a bývalé manželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, kteří jsou obžalovaní z praní špinavých peněz, se bude počtvrté zabývat zlínský okresní soud. Krajský soud v úterý zrušil v neveřejném zasedání jeho loňské rozhodnutí ve věci a nařídil mu ji znovu projednat, vyplývá z justiční databáze. Kauzou se krajský soud zabýval na základě odvolání žalobce. V květnu 2023 okresní soud Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nepravomocně zprostil obžaloby z legalizace výnosů z trestné činnosti, za kterou jim hrozí až osm let vězení. Vinu oba popřeli.
14. 2. 2024|

Otec a exmanželka hlavy lihové mafie půjdou znovu k soudu, o odvolání žalobce rozhodne neveřejně

O odvolání v případu Vladimíra Březiny a Stanislavy Kudlejové rozhodne zlínská pobočka brněnského krajského soudu 13. února v neveřejném jednání. Otec a bývalá manželka Radka Březiny, který byl ústřední postavou v kauze lihové mafie, byli obviněni z praní špinavých peněz. Prvoinstanční soud je opakovaně očistil, ale státní zástupce dvakrát uspěl s odvoláním. Odvolal se i proti poslednímu osvobozujícímu z loňského května.
6. 2. 2024|

Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|

Soud opět zprostil Březinova otce a exmanželku obžaloby z praní špinavých peněz

Okresní soud ve Zlíně nepravomocně opět zprostil otce a exmanželku Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, obžaloby z takzvaného praní špinavých peněz. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozily Vladimíru Březinovi a Stanislavě Kudlejové (dříve Březinové) tři roky až osm let vězení. Vinu oba popřeli, z vyhlášení rozsudku se omluvili. Zprošťující rozsudek vynesl v případu prvoinstanční soud už potřetí.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 11:16|

Žalobce žádá v kauze otce a exmanželky Radka Březiny nepodmíněné tresty. Rozsudek padne ve čtvrtek

Státní zástupce opět navrhl v kauze otce a exmanželky Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, nepodmíněné tresty. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy takzvané praní špinavých peněz, jim hrozí tři až osm let vězení. Pro Vladimíra Březinu i Stanislavu Kudlejovou chce žalobce trest vězení okolo 5,5 roku. Obhajoba u zlínského okresního soudu, který se případem už potřetí zabývá, žádá zproštění obžaloby. Vinu Březina s Kudlejovou popřeli. Rozsudek vynese soud ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

Za pomoc lihové mafii uložil soud celníkovi čtyři roky vězení. Schválil dohodu a vině a trestu

Za napomáhání trestné činnosti takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny uložil zlínský krajský soud bývalému celníkovi Martinu Jendřejkovi čtyři roky vězení. Na deset let mu také zakázal činnost příslušníka bezpečnostních sborů a uložil mu peněžitý trest čtyři sta tisíc korun. Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou Jendřejek uzavřel se státním zástupcem. Jednapadesátiletý muž měl status spolupracujícího obviněného. Rozsudek je pravomocný.
21. 4. 2023|

Březinův komplic Jedinák si za zajišťování kolků na lahve odpyká 4,5 roku

Za krácení daní v souvislosti s kauzou lihové mafie si Radovan Jedinák pravomocně odpyká 4,5 roku vězení. Vrchní soud v Olomouci mu však ve středu zrušil povinnost náhrady škody ve výši 33 milionů korun, ke které jej zavázal ostravský krajský soud. Jedinák přiznal vinu, nesouhlasil však s výší trestu. Soud mu kromě vězení potvrdil také peněžitý trest 511 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti. Jedinák podle rozsudku zajišťoval kolky pro lahve s nelegálním alkoholem, který putoval na trh od Radka Březiny. Odsouzen byl i za účast na organizované zločinecké skupině.
15. 2. 2023|

Soud potvrdil bývalé manželce Radka Březiny čtyři roky vězení za ovlivňování svědků

Za ovlivňování svědků v kauze lihové mafie potvrdil olomoucký vrchní soud bývalé manželce Radka Březiny Stanislavě Kudlejové čtyři roky vězení. Pravomocný je nyní také trest ve výši 3,5 roku pro bývalého ředitele Morávia-Chemu Radovana Dalajku a podmíněný trest pro Martina Kalakaje. Brněnský soud původně v tomto případě potrestal osm lidí, u dvou byl už rozsudek pravomocný a u tří, včetně Radka Březiny, vrchní soud nedávno v neveřejném jednání zastavil trestní stíhání. Žalobci však proti tomuto rozhodnutí chtějí podat dovolání.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 12:46|

Vrchní soud v Olomouci zastavil stíhání šéfa lihové mafie Březiny v kauze ovlivňování svědků

Olomoucký vrchní soud zastavil trestní stíhání šéfa lihové mafie Radka Březiny a dalších dvou mužů v souvislosti s kauzou ovlivňování svědků. Brněnský krajský soud jim za to v červnu 2021 původní tresty uložené za obchody s nelegálním lihem zpřísnil v podobě souhrnných trestů, Březinovi zvýšil trest ze 13 let na 14 let a devět měsíců. Vrchní soud zastavení stíhání odůvodnil tím, že o těchto skutcích už bylo pravomocně rozhodnuto, potvrdil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Zastavení trestního stíhání se týká také Pavla Čanigy a Ivana Kováříka.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 15:06|

Soud zamítl návrh žalobce na zabrání skladů spojených se šéfem lihové mafie Březinou

Olomoucký soud zamítl návrh žalobce na zabrání věcí spjatých s hlavní větví takzvané lihové mafie. Šlo o tři sklady lihu, ve kterých byl skladován nelegální líh. Zapsány byly na obchodní společnosti a otce Radka Březiny. Vedle tří skladů šlo také o směnky vystavené ve prospěch Březinovy bývalé ženy Stanislavy. V případu rodinných příslušníků šéfa lihové mafie soud poukázal na paralelní řízení u zlínského okresního soudu, který řeší jejich údajně nelegálně získaný majetek. U zbylých dvou skladů se soud nedomnívá, že by byly opětovně užívány ke spáchání trestné činnosti.
18. 10. 2022|

Za pomoc se zakrytím Březinových nelegálních obchodů s lihem uložil soud čtyřem lidem podmínky

Za pomoc se zakrytím nelegálních obchodů s lihem organizovaných zločineckou skupinou kolem Radka Březiny uložil zlínský krajský soud čtyřem lidem podmíněné tresty. Hrozilo jim pět až deset let vězení. Způsobená škoda na neodvedené spotřební dani činila podle obžaloby v součtu téměř dvě a půl miliardy korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro podání odvolání.
7. 4. 2022|

Vrchní soud definitivně zprostil obžaloby matku šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek definitivně zprostil obžaloby Marii Březinovou obžalovanou ze zpronevěry a podvodu za údajné vyvedení majetku jejího syna, šéfa lihové mafie Radka Březiny. Stejně tak zprostil obžaloby daňového poradce Antonína Dospivu, který se měl na trestné činnosti podle obžaloby podílet. Obžalováni byli původně ze zpronevěry, podvodu a pokusu o poškození věřitele a účastenství, za což jim hrozilo až osm let vězení.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 12:16|

Správci Březinova ostravského areálu soud potvrdil 9 let, správce olomouckého skladu zprostil

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil devět let a dva měsíce vězení správci Březinova ostravského areálu Ivanu Kováříkovi. Jde o posledního člena takzvané lihové mafie, organizované zločinecké skupiny v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou, která obchodovala řadu let v obrovském rozsahu s nezdaněným lihem. Naopak druhého obžalovaného z původní hlavní větve případu, Tomáše Pantlíka, který se staral o sklad v Olomouci, soud definitivně zprostil obžaloby.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 11:49|

Soud zprostil matku Radka Březiny z kauzy lihové mafie obžaloby ze zpronevěry

Krajský soud ve Zlíně ve středu zprostil matku Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, obžaloby ze zpronevěry. Podle státního zástupce vyvedla Marie Březinová pomocí vykonstruovaných smluv a dokladů z firmy Energoinvestment, kterou Březina ovládal, téměř 7,4 milionu korun. Podle žalobce jí při tom pomáhal daňový poradce Antonín Dospiva, také jeho soud obžaloby zprostil. Za zpronevěru, podvod a pokus o poškození věřitele a účastenství na nich hrozilo oběma až osm let vězení. Vinu odmítali.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 14:27|

Soud potvrdil desetiletý trest odběratelům Hemžským v kauze lihové mafie

Za odběr nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny si Pavel a Petr Hemžský, majitelé likérky HP premium z Hluboček na Olomoucku, definitivně odpykají ve vězení deset let. Pravomocně o tom v úterý rozhodl olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek olomouckého krajského soudu, který otec se synem napadali v otázce viny i trestu. Podle rozsudku si nechali dovézt v kamionech zhruba 340 tisíc litrů nezdaněného lihu, škoda na daních byla vyčíslena na 89 milionů korun. Obhájci uvedli, že podají dovolání k Nejvyššímu soudu.
20. 4. 2021Aktualizováno20. 4. 2021, 13:05|

Kauza vynášení informací lihové mafii: Policie chce poslat před soud šest lidí včetně bývalých celníků

Policie chce poslat před soud šest lidí kvůli vynášení tajných informací z prostředí celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Kriminalisté ukončili vyšetřování a obvinění se seznamují se spisem. V případu jsou obviněni také čtyři bývalí celníci. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Policie následně předá spis dozorujícímu státnímu zástupci, který bude rozhodovat o podání obžaloby. Podezřelým hrozí za několik trestných činů mnohaleté tresty.
6. 11. 2020|

Soud zpřísnil trest pro Mariana Ryšku. Od lihové mafie odebral přes 30 tisíc litrů

Olomoucký vrchní soud v úterý zvýšil Marianu Ryškovi z Přerovska trest za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny o rok na sedm let. Čtyřiapadesátiletý muž si během pěti let nechal dovézt od členů lihové mafie podle rozsudku nejméně 32 tisíc litrů lihu, škoda na daních byla vyčíslena na 8,5 milionu korun. Vyššího trestu se domáhal žalobce, Ryška naopak trestnou činnost popíral.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 15:12|

Otec a syn Hemžští dostali za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny deset let vězení

Olomoucký krajský soud uložil Pavlu a Petrovi Hemžským za odběr nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny deset let vězení. Majitelé likérky HP premium z Hluboček na Olomoucku si nechali podle rozsudku dovézt přes tři sta tisíc litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 89 milionů korun. Obžaloba stojí na výpovědi Březinova bratra Tomáše.
15. 6. 2020|

Soud poslal na šest let do vězení odběratele Březinova lihu Ryšku. Případ dalších dvou odročil

Olomoucký soud uložil Marianu Ryškovi z Opatovic na Přerovsku za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny šest let vězení. Trestnou činnost podle soudu páchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Muže usvědčila především výpověď šéfa lihové mafie Radka Březiny i jeho bratra Tomáše, se kterými léta spolupracoval.
21. 5. 2020|

Soud začal řešit případ dalších údajných odběratelů Březinova lihu, majitelů likérky v Hlubočkách

Olomoucký krajský soud otevřel případ Pavla a Petra Hemžských z Olomouce. Podle žalobce Radima Obsta jde o další odběratele nelegálního lihu od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Otec se synem podle státního zástupce do své likérky v Hlubočkách přivezli téměř 350 tisíc litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 88 milionů korun.
4. 5. 2020|

Soud poslal do vězení další čtyři odběratele Březinova nelegálního lihu. Jednomu trest ještě zvýšil

Vrchní soud v Olomouci poslal do vězení další čtyři odběratele nelegálního lihu Radka Březiny. Třem obžalovaným potvrdil tresty od osmi do deseti let, jednomu pak senát zvýšil trest ze čtyř na pět let. Podíl na trestné činnosti byl u obžalovaných z Ostravy různý, škodu na daních žalobce vyčíslil na zhruba půl miliardy korun. Všichni čtyři muži vinu popírají.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 13:04|

Promlčeno. Soud zastavil stíhání celníků v kauze lihové mafie

Stíhání tří celníků obžalovaných z nedbalého dohlížení na denaturaci lihu ve firmě Morávia-Chem zastavil Okresní soud ve Zlíně. Společnost ovládal hlavní organizátor rozsáhlých nelegálních obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozilo Ladislavu Smolíkovi, Petru Borovi a Zdeňku Kolínkovi až tříleté vězení a zákaz činnosti. Všichni vinu odmítli. Usnesení není pravomocné, žalobce si vzal lhůtu pro případnou stížnost.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 11:34|

„Lihová mafie“ zaměstnává policii a soudy už pět let. Kdo v kauze kromě Radka Březiny figuruje?

Krajský soud v Olomouci odložil na polovinu října rozhodnutí v případu Ivana Kovaříka a Tomáše Pantíka obžalovaných v kauze hlavní větve takzvané lihové mafie Radka Březiny. Dosud nejsou vyřešeny ani všechny případy, které mají s podnikatelem Březinou spojitost. Část z nich leží u soudů, několik je stále ve fázi vyšetřování. Policie a žalobci se kauzou zabývají od podzimu roku 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili i na nelegální výrobny lihovin.
22. 8. 2019|