TÉMA

Výroky

PŘEHLEDNĚ: Vztahy Slovenska a Ukrajiny provázejí v posledních měsících ostré výroky

Od podzimních parlamentních voleb na Slovensku, které do křesla předsedy vlády vynesly předsedu Smeru–SD Roberta Fica, se v médiích objevila řada kontroverzních výroků slovenských představitelů na stranu Ukrajiny. Sousední zemi napadenou Ruskem Bratislava odmítá vojensky podporovat, někteří vládní politici také zpochybňují, že je Moskva v konfliktu agresorem. Podporu Kyjevu naopak vyjadřuje dosluhující prezidentka Zuzana Čaputová, kterou v prezidentském paláci vystřídá kritičtější Peter Pellegrini.
11. 4. 2024|

Koalice žádá mimořádnou schůzi sněmovny kvůli Babišovi. Podívejte se na výroky, které zazněly ke kauze shánění informací o Lipavském

Lídři pěti koaličních stran se dohodli na svolání mimořádné schůze sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že podpisy potřebné pro svolání schůze by měli šéfové klubů dodat během středy. Poslanci by se pak měli sejít příští týden. To, že chce svolat mimořádné jednání dolní komory, v pondělí oznámil předseda Pirátů Ivan Bartoš poté, co Babišovou vlastní vinou unikla jeho e-mailová konverzace, podle níž chtěl od spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Jaké výroky v této kauze zazněly?
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:40|

Agrofert podal žalobu na Rakušana a hnutí STAN kvůli výrokům o odposlouchávání

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podal žalobu na předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana kvůli výrokům o odposlouchávání telefonů. Firma o kroku informovala na svém webu. Požaduje omluvu za podle holdingu zcela nepravdivé tvrzení či přinejmenším snahu vyvolat dojem, že Agrofert protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. Rakušan to prohlásil v rozhovoru s deníkem MF Dnes, který hnutí STAN zveřejnilo v září na svých webových stránkách. Holding žaluje i samotné hnutí STAN.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 12:51|

Policie stíhá Peterkovou kvůli výrokům o mobilizaci po inauguraci prezidenta Pavla

Policisté znovu obvinili bývalou novinářku Janu Peterkovou ze šíření poplašné zprávy. Důvodem je video na sociální síti, ve kterém měla prohlásit, že po nástupu Petra Pavla na Hrad bude vyhlášen válečný stav a mobilizace. Stíhání ženy kvůli šíření poplašné zprávy potvrdil Martin Černý z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. Za stejný trestný čin uložil soud v květnu Peterkové dvouletou podmínku.
26. 10. 2023|

Babiš se omluvil senátoru Wagenknechtovi za výroky o udavačství

Bývalý premiér a předseda opozičního ANO Andrej Babiš se omluvil senátorovi Lukáši Wagenknechtovi (nestr. za Piráty) za to, že jej v minulosti označil za udavače a prohlásil, že kvůli němu přišlo Česko o stamiliony z Evropské unie. Wagenknecht uvedl, že omluvu obdržel v pondělí, její text nyní zveřejnil.
18. 4. 2023|

Nejvyšší soud potvrdil, že se Babiš měl omluvit za výroky o zaplacených demonstrantech

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) svými nepodloženými výroky o zaplacených demonstrantech zasáhl do práv Jany Filipové, jedné z účastnic protestů proti vládě v roce 2018. Potvrdil to Nejvyšší soud, který zamítl Babišovo dovolání. České televizi to sdělila Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Soud tak definitivně stvrdil Babišovu povinnost omluvit se Filipové za výrok o zaplacených demonstrantech. Ten tak dle nařízení pražského krajského soudu učinil už loni na podzim.
28. 2. 2023|

Za nenávistné výroky o Ukrajincích uložil soud Tušlovi a Čermákovi nepravomocně vězení šest a deset měsíců

Kladenský soud ve středu uložil dvěma obžalovaným tresty vězení za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Tomáše Čermáka odsoudil k šesti měsícům odnětí svobody, Patrika Tušla k deseti měsícům. Rozsudek není pravomocný. Podle soudce Víta Sochovského se oba dopustili hanobení národa i podněcování k nenávisti. Vyjadřovali se ve veřejně sdíleném videu. Státní zástupce Ondřej Hula novinářům řekl, že jednání obžalovaných považuje za vysoce společensky nebezpečné.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 15:03|

Kandidátka STAN v Poděbradech odstoupí celá, do voleb půjde s jinou značkou

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech po kritizovaných výrocích svého lídra, současného starosty města Jaroslava Červinky, odstupuje. V současném složení půjdou kandidáti do nadcházejících komunálních voleb pod jinou značkou, upozornila Mladá fronta DNES (MfD). K tomu potřebné množství podpisů již nově vytvořená kandidátka získala.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:03|

Policisté na výrocích exposlance Volného k válce na Ukrajině nenašli nic trestného, případ odložili

Policisté přestali zkoumat výroky bývalého poslance Lubomíra Volného ohledně ruské invaze na Ukrajinu, které sdílel na sociálních sítích. Věc po prostudování a vyhodnocení podkladů takzvaně založili. Rozhodnutí potvrdil i státní zástupce. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.
17. 6. 2022|

Soud nepravomocně potvrdil podmínku pro extajemníka SPD Staníka. Za podněcování k nenávisti

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Muž má také zaplatit pokutu. Podle soudkyně Heleny Králové se dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 11:23|

Nikdy neodstoupím, nech si to všichni zapamatují! ... a další výroky roku 2018

Další kauzy premiéra Andreje Babiše, tradiční bonmoty prezidenta Miloše Zemana, několik odhalení opsaných vysokoškolských prací, potíže se stavbou dálnic i jejich zimní údržbou, prezidentské i komunální a senátní volby. I takový byl v Česku rok 2018 – připomeňte si ho ve výběru některých výrazných výroků.
31. 12. 2018|