TÉMA

Cesium

V západní Austrálii se ztratila kapsle s radioaktivním cesiem. Neberte si ji domů, varují úřady

Ztráta malé kapsle s radioaktivní látkou vyvolala v západní Austrálii rozsáhlé pátrání. Pouzdro obsahuje malé množství radioaktivního cesia-137, které by po dotyku mohlo způsobit vážné onemocnění. Úřady varovaly, aby se lidé v případě nálezu k předmětu nepřibližovali.
28. 1. 2023|
OVM

Prodáme ze státních rezerv zbytečné kovy, řekl Havlíček. Nejdříve musí být nové krizové plány, oponovali Jurečka a Fiala

Vláda chce ze státních rezerv prodat v příštím roce kovy za 600 milionů korun a o rok později za 1,6 miliardy, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).  Předseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala z SPD a místopředseda stejného výboru Marian Jurečka z KDU-ČSL prodej kritizovali, protože není předem připravena nová koncepce státních rezerv a nové krizové plány. Nelíbí se jim ani to, že peníze by šly do státního rozpočtu, nikoliv zpět do Správy státních hmotných rezerv (SSHR) na nové investice.
15. 12. 2019|

V některých českých potravinách zůstává radioaktivní cesium z Černobylu. Nebezpečí nehrozí

V některých monitorovaných potravinách je stále nezanedbatelné množství cesia Cs-137 z takzvaného počernobylského spadu, který byl v 80. letech 20. století způsoben havárií jaderné elektrárny Černobyl. Na webu to uvedl Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) s tím, že jde především o zvěřinu, houby a lesní plody. Nebezpečí ale nehrozí.
12. 3. 2019|