TÉMA

Vichr

Tornádo v Turecku zdevastovalo stanový tábor pro oběti zemětřesení, zraněných jsou desítky

Jeden člověk zemřel a pět desítek dalších utrpělo zranění ve čtvrtek kvůli silné bouři doprovázené tornádem, která zasáhla tureckou provincii Kahramanmaraş. Silný vítr u města Pazarcik odnášel střechy a převracel auta. Živel zničil i stanové městečko, v němž žijí lidé, kteří při únorovém zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Podle turecké agentury DHA vichřice zdevastovala na 170 stanů.
21. 4. 2023|

Na začátku týdne dosáhnou teploty až 15 stupňů, meteorologové varují před silným větrem

Česko čekají dva teplé dny s teplotami kolem patnácti stupňů Celsia. Zároveň má během pondělí a znovu od úterního odpoledne foukat silný vítr, varoval Český hydrometeorologický ústav. Ve středu se pak citelně ochladí, noční teploty opět spadnou pod bod mrazu. Vyplývá to z týdenní předpovědi, kterou zveřejnil ČHMÚ.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 11:08|

Část republiky znovu zasáhl velmi silný vítr, zkomplikoval provoz na železnici

V Česku stále fouká. Meteorologové zvýšili pro noc na sobotu stupeň nebezpečí v souvislosti s velmi silným větrem. Hlavně v části Čech hrozí nárazy o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Do půlnoci na několika místech popadaly stromy na železniční tratě, což komplikovalo dopravu už ve čtvrtek, kdy byl vítr ještě silnější.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 23:47|

Polskem se prohnalo tornádo, na severu Německa stály vlaky. V obou zemích vichr zabíjel

Vichřice, která přešla přes Polsko, si podle tamních médií vyžádala nejméně tři mrtvé. Městem Dobrzyca se pravděpodobně prohnalo tornádo. Vítr kácel stromy a strhával střechy, statisíce lidí se ocitly bez elektřiny. Na severu Německa zemřeli dva lidé. Dálková železniční doprava tam stála, s omezením provozu na železnici se potýkají i v dalších částech země, zrušeny byly i některé letecké spoje. V Hamburku činí problémy vzedmuté moře. V pátek má nebezpečná bouře udeřit také na Velkou Británii.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 18:36|

Meteorologové varují před vydatným sněžením a větrem

Od úterního odpoledne do středečního večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až patnáct a na horách až 35 centimetrů sněhu. Nejvydatněji má sněžit v noci, avizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
1. 2. 2022|

Po vichřici pojišťovny evidují škody za desítky milionů korun, energetici odstranili většinu poruch

Bez dodávky elektrického proudu zůstávají v Česku po neděli kvůli silnému větru už jen některá místa, především chaty a chalupy. Po poledni se energetikům podařilo připojit většinu z více než dvou tisíc odběrných míst, kde přetrvávaly potíže. Pojišťovny hlásí škody za desítky milionů korun. Situace na železnici, kde vítr zkomplikoval dopravu, se stabilizovala a vlaky opět jezdí ve všech úsecích. V tomto týdnu má podle meteorologů vydatně sněžit, nejvíc sněhu by mělo napadnout na horách.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 15:02|

Foukat má také v příštích dnech, sníh bude padat i v nížinách

Česko se potýká s následky silného větru. Bez proudu bylo přes tři sta tisíc odběratelů, lidé postupně nahlašují škody pojišťovnám. Počasí bude neklidné i během dalších dnů.
11. 3. 2019Aktualizováno11. 3. 2019, 20:10|