TÉMA

Stavební zákon

Není to tak zlé, říká k poklesu stavebnictví Kupka. Další zjednodušení povolovacího procesu nevylučuje

Stavební firmy letos čekají pokles trhu o dvě procenta, sestupný trend bude podle nich pokračovat i příští rok. „Není to pád do propasti,“ soudí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj firmy prokázaly v době krize odolnost. Ministr si také dovede představit další zjednodušení povolování staveb, prozradil v pořadu Události, komentáře.
9. 6. 2023|

Prezident podepsal novelu, která ruší plánovaný Nejvyšší stavební úřad

Zrychlit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí má nový institut jednotného environmentálního stanoviska (JES). Zavede ho nový zákon, který podepsal prezident Petr Pavel. Podpisem stvrdil také novelu stavebního zákona, kterou se ruší plánovaný Nejvyšší stavební úřad.
22. 5. 2023|

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad nevznikne, rozhodli poslanci

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad ani jemu podřízená soustava krajských úřadů nevzniknou. Jejich zrušení schválila v novele sněmovna. Stavební úřady tak zůstanou dál při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby. Úprava nového stavebního zákona má také ve schválené podobě zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Poslanci rovněž schválili, že firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou smět k veřejným zakázkám.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:44|

Pavel chce být prostředníkem mezi vládou a opozicí, plánuje pravidelná setkání

Prezident Petr Pavel chce pravidelně pořádat schůzky ve třech – a to s premiérem i předsedou největšího opozičního uskupení. Je to jeho závazek pro prvních sto dnů v úřadu.
17. 3. 2023|

Vláda schválila novelu liniového zákona. Stanoví lhůtu pro povolení dopravních staveb

Vláda ve středu schválila novelu liniového zákona, která stanovuje čtyřletou lhůtu pro udělení povolení pro nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury. Novinářům to po jednání kabinetu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Zákon ještě bude muset posoudit parlament. Ministři rovněž schválili, že do roku 2027 půjde na zlepšení životního prostředí v lesích 446 milionů, jde o součást Společné zemědělské politiky EU. Vláda rovněž schválila nové podmínky pro zemědělce při získávání dotací.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 15:04|

Poslanci schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna

Poslanci v úterý zrychleně schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna. Sněmovna také kývla na návrh zákona ohledně dozorových úřadů. Jejich pravomoci nad trhem s harmonizovanými výrobky se tak zřejmě sjednotí, předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Dolní komora rovněž jednala ve druhém čtení o novele stavebního zákona.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:46|

Postavit malou solární elektrárnu bude snazší. Poslanci v prvním kole také podpořili novelu stavebního zákona

Sněmovna schválila změny v řízení Národní sportovní agentury, která rozděluje sportovní dotace. Poslanci také podpořili změnu, díky které by stavby malých elektráren z obnovitelných zdrojů s výkonem do 50 kilowattů už nemusely potřebovat povolení stavebního úřadu. Podle novely nebudou potřebovat ani licenci Energetického regulačního úřadu. Dosud nebylo povolení potřeba jen u elektráren do deseti kilowattů. Sněmovna v úvodním kole také podpořila vládní návrh, který ruší Nejvyšší stavební úřad a čistě státní stavební správu. Zachovává stavební úřady na obcích.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 18:15|

Vláda schválila novelu stavebního zákona, ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu oznámil, že vláda schválila novelu stavebního zákona. Předloha ministerstva pro místní rozvoj (MMR) v ní především ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízené soustavy a prozatím zachovává všechny stavební úřady v obcích. Novelu ještě musí projednat Poslanecká sněmovna se Senátem a podepsat prezident. Vláda schválila i návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku (JES), které by mělo před stavebním řízením sloučit povolení všech úřadů odpovědných za životní prostředí.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 19:20|

Stavební zákon kritizují profesní komory, obce změny vítají. Vláda o něm začala jednat

Vláda začala projednávat věcnou novelu stavebního zákona. Ještě o ní nehlasovala, vrátí se k ní později. Novela by měla podle ministerstva pro místní rozvoj urychlit a zjednodušit stavební řízení. Oproti původnímu znění, které zatím nevstoupilo cele v účinnost, ruší Nejvyšší stavební úřad a zachovává část stávajících stavebních úřadů. Proti postupu vlády se vymezuje ANO, které se domnívá, že vláda ničí jím připravený stavební zákon, ale nespokojené jsou i profesní organizace. Návrh považují za nekvalitní. Varují, že novela nepomůže ke zrychlení stavebního řízení.
20. 10. 2022|

Vláda chce mimořádnou daň od roku 2023, spojí ji s daňovým balíčkem, oznámil Stanjura

Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška. Po jednání vlády to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) oznámil, že podporu kvůli vysokým cenám energií bude moci čerpat více velkých firem. Vláda rozšířila program na všechny sektory hospodářství.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 22:34|

Lídři vládní koalice se v předvolební superdebatě kvůli bydlení ostře střetli s předsedy z opozice

Tématem druhé části předvolební superdebaty České televize bylo bydlení. Spor mezi lídry parlamentních stran se rozhořel například kvůli novele stavebního zákona či „strašení lidí“. Diskusi Andreje Babiše (ANO), Ivana Bartoše (Piráti), Petra Fialy (ODS), Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Tomia Okamury (SPD), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN) moderoval Martin Řezníček.
22. 9. 2022|

Obce mají vážné výhrady k novele stavebního zákona. Ministerstvo změny hájí, prý ušetří miliardy

Ministerstvo pro místní rozvoj vyřizuje připomínky k novele stavebního zákona. Výhrady zaslaly i obce – nelíbí se jim často zmiňované snižování počtu úřadů, ale třeba také změny kolem černých staveb. Resort novinky hájí, státu mají ušetřit miliardy.
19. 6. 2022|

Sněmovna schválila roční odložení části stavebního zákona

Sněmovna schválila roční odklad účinnosti klíčových částí nového stavebního zákona, které zavádějí státní stavební správu. V závěrečném kole dolní komora schválila výjimku z přestávek pro řidiče kamionů v určitých úsecích silnic a uzákonění povinných prověrek bezpečnosti dálnic a silnic. Debatovalo se také o vládních prioritách při zvládání příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Páteční jednání sněmovny odblokovala dohoda vládních klubů s opozicí, uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný, který věří, že podobně by komora mohla fungovat i dál.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 19:19|

Poslanci schválili úlevy související s pomocí Ukrajině. Podpořili i konec povinného přimíchávání biosložky

Poslanci na středeční schůzi schválili některá daňová zvýhodnění související s pomocí Ukrajině. Z daňového základu bude možné například odečíst dary Ukrajině na její obranu. Sněmovna rovněž schválila návrh, který ruší povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot a také nařízení, podle něhož nebudou vybraná vozidla podléhat silniční dani. Ročním odkladem účinnosti klíčových pasáží nového stavebního zákona by se poslanci měli zabývat v pátek.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 15:03|

Vláda hodlá do stavebního zákona vrátit environmentální posudky

Stavebníci by v budoucnu měli žádat o jednotné environmentální stanovisko, tedy souhrnné povolení od všech úřadů odpovědných za životní prostředí. Zodpovědné ministerstvo to navrhuje jako úpravu stavebního zákona, který podle něj ochranu přírody oslabil. Sněmovna normu schválila loni před volbami, v praxi ale ještě nefunguje a nová vláda usiluje o změny včetně zmíněné ekologické.
20. 4. 2022|

Sněmovna podpořila roční odklad vzniku krajských stavebních úřadů

Sněmovna v úvodním kole i přes nesouhlas opozice po zhruba sedmihodinovém jednání podpořila roční odklad účinnosti klíčových pasáží nového stavebního zákona přijatého loni. Návrh o rok odkládá vznik krajských stavebních úřadů, pod něž mají dosavadní stavební úřady při obcích a městech přejít. Od poloviny příštího roku by vznikl v souladu s novým zákonem pouze Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti velké investiční akce, jako jsou třeba dálnice. Vláda chce mezitím připravit novelu stavebního zákona.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 16:57|

Vláda ukončí povinné testování ve školách a firmách, podnikatelům chce kompenzovat ztráty

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o ukončení plošného testování ve firmách a školách od 18. února. Zároveň oznámila, že rozhodla o finanční podpoře podnikatelům postiženým pandemickými omezeními a rozšířila možnost pracovní karantény na některé školské ústavy. Na únorové sněmovní schůzi navrhne zrušení pandemické pohotovosti, plánuje ponechat povinné respirátory uvnitř, řekl Fiala. Kabinet ve středu dále schválil odklad platnosti nového stavebního zákona.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 22:31|

Stavební zákon poslanci odsunuli, SPD zablokovala jednání o korespondenční volbě

Poslanci odsunuli jednání o ročním odkladu účinnosti části sporného stavebního zákona, návrh vzbudil ve sněmovně rozsáhlou diskusi. SPD v dolní komoře zablokovala projednávání senátního návrhu na zavedení korespondenční volby poslanců a prezidenta, vynutila si přerušení schůze.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 15:11|

Vláda připravuje programové prohlášení. Nejpalčivější jsou covid, energie a rozpočet, uvedl Fiala

Vláda ještě v těchto dnech pracuje na svém programovém prohlášení. Dokument má u některých plánů obsahovat i konkrétní termíny. Do poloviny ledna s ním mají ministři předstoupit před poslance s žádostí o vyslovení důvěry.
1. 1. 2022|

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za 25 let. Ubylo trestních kauz

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za posledních 25 let. Po loňských omezeních spojených s covidem soudy na jaře rozhodly podobný počet sporů jako před epidemií. Počet trestních kauz se snížil.
1. 8. 2021|

V kempech u Orlíku již několikrát hořely karavany. Majitelé kolem nich vztyčují nepovolené přístřešky

Opakované požáry v kempech u Orlíku bude řešit Povodí Vltavy. Karavany jsou často ve velmi špatném technickém stavu a jejich majitelé je navíc pomocí různých úprav často proměnili na černé stavby. Prevence požárů je pak nulová.
29. 7. 2021|

Kritika stavebního zákona je částečně politická, míní Kolovratník

Sněmovna v týdnu schválila nový stavební zákon. Ten ale čelí kritice, a to jak ze strany samospráv, tak i opozice. Poslanec a místopředseda hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO) věří, že předpis výrazně zjednoduší stavební řízení. Část kritiky vnímá jako politickou. Řekl to v pátečním Interview ČT24.
17. 7. 2021|

Sněmovna schválila nový stavební zákon, vládě pomohly hlasy KSČM

Poslanci přehlasovali senátní veto a stvrdili nový stavební zákon. Vláda si od něj slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Zákon se připravoval několik let a ministerstvo pro místní rozvoj, které ho předložilo, ho považuje za zásadní. Odpůrci varují, že vzdálí úřady občanům, a stavební řízení naopak zkomplikuje. S prosazením zákona v úterý pomohly hlasy šesti poslanců KSČM.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 23:05|

Cizinci s pobytem v Česku budou pojištěni jen u VZP. Poslanci schválili i další normy

Poslanci se sešli, aby se vrátili k některým zákonům, které sice dříve schválili, ale nelíbily se senátorům. Nejspornějším předpisem vráceným z horní komory byl nový stavební zákon. Senátoři jej jednomyslně zamítli, poslanci ale jejich vůli přehlasovali také díky konzultacím ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) s komunisty. Na začátku svého jednání sněmovna zvýšila přídavky na děti, zákon o pobytu cizinců na území České republiky schválila v původní sněmovní verzi.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 21:37|