TÉMA

Daňový podvod

Soud potrestal Kočku za vydírání podmínkou, verdikt není pravomocný

Soud uložil pražskému podnikateli Janu Kočkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku za to, že se zbraní vydíral jiného podnikatele. Hlavního aktéra napadení, Petra Řezníčka, potrestal tříletou podmínkou. Třetího účastníka incidentu Jana Krumlovského poslal na tři roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Kočka, jehož rodina proslula pořádáním pražských Matějských poutí, figuruje i v rozsáhlé kauze daňových podvodů, v níž mu hrozí až desetileté vězení. Vinu v obou případech popírá.
2. 10. 2023|

Závodník rallye Tlusťák je ve vazbě. Viní ho z daňových podvodů za desítky milionů

Antonín Tlusťák, jeden z nejúspěšnějších tuzemských závodníků rallye a vicemistr Evropy z roku 2010, je ve vazbě. Policie ho obvinila z daňových podvodů se škodou bezmála dvacet milionů korun. Tlusťák přitom čelí obžalobě i v dalším podobném případu se škodou 47 milionů korun. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Vinu odmítá.
28. 3. 2023|

Podnikatel Kos nastoupil do vězení kvůli daňovým podvodům. Obviněný je i v kauze Dozimetr

Obviněný v kauze Dozimetr Pavel Kos minulý týden nastoupil do vězení v jiném trestním případu. Uvedl to mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Kos byl letos v březnu pravomocně odsouzen za milionové daňové podvody s reklamou na velkoplošných obrazovkách. Podle serveru Seznam Zprávy si má podnikatel ve vězení odpykat pětiletý trest. Společně s dalšími více než deseti lidmi čelí nyní Kos obvinění i v kauze kolem pražského dopravního podniku.
19. 9. 2022|

V čele skupiny daňových podvodníků stál nejspíš závodník rally Odložilík

Organizovanou skupinu daňových podvodníků, jejíž odhalení ve středu v Bratislavě oznámila česká a slovenská policie, měl podle informací České televize řídit známý automobilový závodník Roman Odložilík. Je ve vazbě, hrozí mu až třináct let vězení. Skupina podle policie účelově vytvářela fiktivní nebo nadhodnocené faktury na reklamu na rally vozech.
16. 12. 2021|

Za téměř půlmiliardový podvod poslal ostravský soud podnikatele Smielaka do vězení na 13 let

Krajský soud v Ostravě uzavřel kauzu daňového úniku za téměř 450 milionů korun při obchodech s elektronikou. Nejvyšší trest – třináct let vězení – dostal v nepřítomnosti šéf organizované zločinecké skupiny Wojciech Smielak. Ten už dříve utekl do Spojených států, kde ho ale policisté před rokem zatkli. České úřady se ho nyní snaží dostat zpět do vlasti.
20. 11. 2020|

Soud zpřísnil trest pro Mariana Ryšku. Od lihové mafie odebral přes 30 tisíc litrů

Olomoucký vrchní soud v úterý zvýšil Marianu Ryškovi z Přerovska trest za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny o rok na sedm let. Čtyřiapadesátiletý muž si během pěti let nechal dovézt od členů lihové mafie podle rozsudku nejméně 32 tisíc litrů lihu, škoda na daních byla vyčíslena na 8,5 milionu korun. Vyššího trestu se domáhal žalobce, Ryška naopak trestnou činnost popíral.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 15:12|

Američané zatkli podnikatele, po kterém pátrala ostravská policie kvůli údajnému půlmiliardovému podvodu

Policisté ve Spojených státech zatkli mezinárodně hledaného Wojciecha Smielaka, který se v USA skrýval zhruba jeden rok. Kontroverzní podnikatel stál v čele skupiny, která údajně připravila český stát o půl miliardy korun. Případ řeší Krajský soud v Ostravě. Ten v roce 2018 vydal na Smielaka mezinárodní zatykač, protože podnikatel přestal chodit k soudu a po propuštění z vazby uprchl ze země.
5. 8. 2020|

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Zadeha. Vadila mu délka řízení i vazba

Ústavní soud (ÚS) odmítl další obsáhlou stížnost podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Směřovala zejména proti trvající vazbě, zpochybňovala práci justice a poukazovala na údajně nepřiměřenou délku řízení. Ústavní soudci ale upozornili na to, že kromě složitosti Zadehových kauz se na délce stíhání a vazby podepsal také Zadehův přístup a strategie obhajoby.
11. 3. 2019|