TÉMA

Severní Porýní-Vestfálsko

Při požáru domova pro seniory v Německu zemřeli čtyři lidé

Při požáru domova pro seniory ve městě Bedburg-Hau v Severním Porýní-Vestfálsku nedaleko hranic s Nizozemskem zemřeli čtyři lidé, dalších 23 osob je podle mluvčí policie zraněných. Informuje o tom agentura DPA.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 10:15|

Německé úřady zadržely sedm podporovatelů Islámského státu

Německé Spolkové státní zastupitelství zadrželo sedm osob podezřelých ze sympatizování s organizací Islámský stát (IS) a založení vlastní teroristické organizace. Informovala o tom agentura Reuters. Dalšího muže a jeho manželku zatkly nizozemské úřady.
6. 7. 2023|

Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|

Při explozi v domě na západě Německa bylo zraněno deset hasičů a dva policisté

Při výbuchu v panelovém domě v západoněmeckém Ratingenu nedaleko Düsseldorfu bylo zraněno deset hasičů a dva policisté. Někteří z nich bojují o život. Informoval o tom ministr vnitra Severního Porýní – Vestfálska Herbert Reul. Policie následně zadržela sedmapadesátiletého muže, jenž je spojován s výbuchem. Podle informací RTL bylo v bytě, kde byl muž zadržen, nalezeno tělo.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 18:24|

Při obří razii proti italské mafii tisíce policistů v Evropě a Latinské Americe zadržely přes sto lidí

Policie v osmi evropských zemích a také v Brazílii či Panamě zasahovala proti italské mafii 'Ndranghetě. Zatčeno bylo podle médií přes sto lidí. Operace, která zahrnovala sto padesát razií, se účastnily téměř tři tisíce policistů. Úřady zadržely velké množství peněz, drog a zbraně. Podle agentury EFE jde o největší zásah proti uvedené mafii a její síti obchodu s drogami z Jižní Ameriky. Někteří zadržení jsou podezřelí i z prodeje zbraní do Kolumbie.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 22:17|

Stávka zasáhla letiště v Düsseldorfu a v Kolíně nad Rýnem. Dopadá i na spojení s Prahou

Varovná stávka odborů za vyšší mzdy v pondělí ochromila provoz na letištích v západoněmeckém Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem/Bonnu. Zrušeno bylo přes tři sta letů, několik desítek dalších spojů odbavují jiná letiště. Protest v obou směrech zasáhl i ranní a večerní linku společnosti Eurowings mezi mezi Prahou a Düsseldorfem.
27. 2. 2023|

Policie dokončila vyklízení Lützerathu, demolice pokročila

Policie prakticky dokončila vyklízení západoněmeckého Lützerathu, když se jí podařilo dostat všechny zbývající demonstranty z přístřešků na stromech. Ekologičtí aktivisté si je vybudovali na protest proti demolici této vesnice kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na policii. V Lützerathu, který se v posledních dnech stal v Německu symbolem boje proti změnám klimatu, tak už zůstává jen dvojice aktivistů v podzemním tunelu.
15. 1. 2023|

Německá policie téměř dokončila vyklízení osady Lützerath, začala demolice

Německá policie téměř dokončila vyklízení vesnice Lützerath, a pracovníci tak mohli začít bourat první stavení. Osada na západě spolkové republiky, která se v posledních dnech stala symbolem boje proti změnám klimatu, se nevyhne demolici kvůli rozšiřování blízkého hnědouhelného dolu. Většina Němců je proti takovým krokům.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 19:44|

Náhrada za utracení velkochovu na Tachovsku může stát vyjít až na 220 milionů korun

Ministerstvo zemědělství odhadlo, že náhrada škody za likvidaci velkochovu nosnic na Tachovsku kvůli ptačí chřipce se bude pohybovat mezi 175 a 220 miliony korun. Informoval o tom mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Státní veterinární správa (SVS) kvůli nákaze nařídila likvidaci téměř 750 tisíc kusů drůbeže a několika milionů vajec. Nákaza v areálu společnosti Česká drůbež se potvrdila na konci loňského roku.
5. 1. 2023|

Bouřky v Německu provázela nejméně tři tornáda, v Česku měli hasiči přes tisíc výjezdů

Silné bouře, které v pátek zasáhly části Německa a vyžádaly si desítky zraněných a jeden lidský život, provázela nejméně tři tornáda. Oznámila to Německá meteorologická služba (DWD). Silné bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím zasáhly v pátek i část Česka. Hasiči vyjížděli k jedenácti stům případů. Bez proudu bylo v sobotu ráno čtrnáct tisíc míst, hlavně ve středních Čechách.
21. 5. 2022Aktualizováno21. 5. 2022, 20:00|

Válka mění německou politickou krajinu. Scholzovi sociální demokraté ztrácejí na konzervativce

Německo dodalo na Ukrajinu další vojenskou techniku, mimo jiné i moderní protitankové rakety. Dále ale váznou dodávky německých těžkých zbraní, o které žádá Kyjev především. Kancléř Olaf Scholz také stále odmítá navštívit Ukrajinu. Jeho strana, sociální demokracie (SPD), se dostává pod větší a větší tlak veřejného mínění. S konzervativci tak SPD v posledních týdnech prohrála dvoje důležité místní volby a v souvislosti s ruskou invazí prochází strana vnitřní krizí. Na sociální demokracii se tak dotahují Zelení, naproti tomu populistická Alternativa pro Německo (AfD) oslabuje.
18. 5. 2022|

Volby v Severním Porýní-Vestfálsku jasně vyhráli konzervativci

Nedělní volby v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku jasně vyhrála konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU) stávajícího premiéra Hendrika Wüsta, která získala 35,7 procenta hlasů. Na druhém místě skončila s 26,7 procenta hlasů sociální demokracie (SPD), pro kterou je výsledek prohrou. Slaví rovněž Zelení, kteří se těší mimořádnému růstu popularity.
15. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 07:42|

V Polsku si větrná bouře vyžádala nejméně čtyři životy, další se očekává hlavně v Německu

Tlaková níže nazývaná Eunice nebo Zeynep doprovázená velmi silným větrem si v Polsku v sobotu vyžádala nejméně čtyři oběti na životě a nejméně šest lidí, včetně hasiče, bylo zraněno. Obětem se staly osudnými padající stromy a větve. Silná bouře zabíjela a působila značné škody také v Německu a předtím i v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. Během neděle čeká další bouře především Německo.
20. 2. 2022|

Nejméně tři lidé zemřeli v Německu při nehodách způsobených silnou bouří

Nejméně tři mrtvé si od pátku vyžádala v Německu silná bouře, která předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. V Severním Porýní-Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu, a 17letý řidič, který sjel z cesty, když se pokoušel vyhnout větvi. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž, který se při bouři zřítil ze střechy, již se snažil opravit. V celé Evropě je obětí nejméně 12.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 16:20|

Polskem se prohnalo tornádo, na severu Německa stály vlaky. V obou zemích vichr zabíjel

Vichřice, která přešla přes Polsko, si podle tamních médií vyžádala nejméně tři mrtvé. Městem Dobrzyca se pravděpodobně prohnalo tornádo. Vítr kácel stromy a strhával střechy, statisíce lidí se ocitly bez elektřiny. Na severu Německa zemřeli dva lidé. Dálková železniční doprava tam stála, s omezením provozu na železnici se potýkají i v dalších částech země, zrušeny byly i některé letecké spoje. V Hamburku činí problémy vzedmuté moře. V pátek má nebezpečná bouře udeřit také na Velkou Británii.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 18:36|

Novoroční projev nového kancléře. Scholz vyzývá k solidaritě, rozdělení v německé společnosti nevidí

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz vyzývá k solidaritě a soudržnosti v boji proti koronaviru i během nadcházející obnovy země. Ve svém prvním novoročním projevu ve funkci kancléře také apeluje na občany, aby se kvůli rychle se šířící variantě omikron nechali naočkovat, a žádá o pochopení nově zavedených omezení. Scholzův zhruba desetiminutový projev odvysílají německé televize v pátek večer, o jeho obsahu předem informovala média.
31. 12. 2021|

Laschet skončil jako premiér spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko

Neúspěšný kancléřský kandidát německé konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet v pondělí oficiálně skončil v úřadu premiéra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Lascheta, který bude nově působit v Berlíně jako poslanec Spolkového sněmu, vystřídá v čele zemské vlády tamní ministr dopravy Hendrik Wüst. Zemský sněm chce zvolit Wüsta premiérem ve středu.
25. 10. 2021|

Laschet chce vyřešit otázku lídra CDU na sjezdu. Média psala, že nabídl funkci

Šéf německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) a kancléřský kandidát konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet chce vyřešit otázku lídra konzervativců na stranickém sjezdu. Oznámil to v prohlášení po debatě s poslaneckou frakcí. Německá média před jeho projevem informovala, že poslancům nabídl předsednickou funkci k dispozici.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 19:22|

Největší naději na kancléřství má sociální demokrat Scholz, tvrdí šéf CSU Söder

Největší šanci stát se příštím německým kancléřem má kandidát sociálních demokratů (SPD) Olaf Scholz. Po jednání zemské poslanecké skupiny Křesťansko-sociální unie (CSU) v Berlíně to řekl bavorský premiér a šéf CSU Markus Söder. Naději, že by konzervativní unie CDU/CSU pod vedením svého kancléřského kandidáta a předsedy CDU Armina Lascheta vládní koalici sestavila, vidí Söder jako velmi slabou. Zároveň ale prohlásil, že se CSU ještě nevzdává a na možné rozhovory s CDU, Zelenými a FDP se připravuje.
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 22:10|

Policie zmařila chystaný útok na synagogu v německém Hagenu. Podezřelého Syřana zadržela

Německá policie v souvislosti s možným útokem na synagogu ve městě Hagen zadržela šestnáctiletého mladíka, který se podle médií chystal zaútočit výbušninou. O hrozbě před židovským svátkem Jom Kipur (Den smíření) informovala policie ve středu večer. Šéf zemské vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet a zemský ministr vnitra Herbert Reul ve čtvrtek řekli, že plánovaný útok byl pravděpodobně islamisticky motivovaný. Policie kromě chlapce zadržela ještě další tři osoby, které ale večer propustila.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 22:59|

Výbuch v německém Leverkusenu má už pět obětí, dva lidé se dál pohřešují

Po úterním výbuchu v chemickém průmyslovém areálu v Leverkusenu byla ve čtvrtek nalezena v troskách další tři těla. Havárie má tak již celkem pět potvrzených obětí. Dvě osoby se nadále pohřešují, uvedla s odvoláním na policii a prokuraturu agentura DPA.
29. 7. 2021|

Pohřešovaní po výbuchu v Leverkusenu jsou podle majitele areálu zřejmě po smrti

Pět lidí pohřešovaných po úterní explozi v chemické průmyslové zóně v Leverkusenu na západě Německa je podle majitele areálu nejspíše po smrti. Neštěstí, při kterém podle úřadů do ovzduší patrně unikly jedovaté látky, má zatím dvě potvrzené oběti na životech. Příčina exploze je nadále neznámá.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 20:37|

Výbuch v průmyslovém parku v Leverkusenu má nejméně dvě oběti. Pět lidí se pohřešuje, další jsou zranění

Nejméně dva lidé zemřeli při explozi v průmyslovém parku v Leverkusenu v západoněmecké spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Dalších pět lidí se pohřešuje, zraněných je nejméně 31, z toho pět vážně. Kvůli výbuchu byla uzavřena frekventovaná dálnice A1, uvedla na Twitteru policie. Příčina exploze a rozsah škod zatím nejsou známy.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 23:33|

Naděje na záchranu přeživších po povodních v Německu pohasíná. Berlín schválil finanční pomoc

Německá spolková vláda schválila okamžitou pomoc ve výši dvou set milionů eur (5,1 miliardy korun) oblastem zasaženým ničivými povodněmi. Viceprezidentka úřadu pro technickou pomoc THW Sabine Lacknerová řekla, že naděje na nalezení přeživších pohasínají. Německé úřady evidují po záplavách z minulého týdne přes sto sedmdesát mrtvých. Jen v nejhůře zasaženém okrese Ahrweiler v Porýní-Falci se nadále pohřešuje přes sto padesát lidí.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 22:03|