TÉMA

Tonga

Premiérem Nového Zélandu bude Hipkins, exministr pro boj s covidem

Vládnoucí Novozélandská strana práce si zvolila novým předsedou bývalého ministra pro boj s covidem-19 Chrise Hipkinse. Ve funkci nahradí odstupující premiérku Jacindu Ardernovou a přísahu složí ve středu.
22. 1. 2023Aktualizováno22. 1. 2023, 11:38|

Nebezpečnou sopku Tonga zkoumá loď bez posádky

Objevování nejvzdálenějších koutů světa, aniž by se sám člověk vydal kamkoli, už není jen pouhá vize. Tým britských vědců zkonstruoval robotické plavidlo, kterým zkoumá běžně nedostupné oblasti. Jejich speciální loď bez posádky má teď před sebou novou misi – míří k podmořské sopce Tonga v jižním Pacifiku, která vybuchla 15. ledna. Byla to nejsilnější erupce za posledních 140 let.
25. 8. 2022|

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Čína se snaží dostat malé země Tichého oceánu na svou stranu. Soupeří o vliv se Spojenými státy

Čínský ministr zahraničí Wang-I zahájil velké turné po malých zemích Tichého oceánu. Cílem desetidenní cesty po osmi státech je posílit pozici asijské velmoci v soupeření se Spojenými státy. Ty v pondělí oznámily vznik indo-pacifického fóra spolupráce. Jeho deset členů včetně Austrálie, Japonska nebo Vietnamu chce navýšit vzájemný obchod a odrážet rostoucí ambice Pekingu.
27. 5. 2022|

Země Quad jsou proti změně statu quo kdekoli ve světě, prohlásil japonský premiér

USA, Austrálie, Japonsko a Indie nebudou tolerovat silovou změnu statu quo, tedy stávající mezinárodní situace, v žádném regionu, zvláště ne v Asii a Tichomoří. Po setkání vůdců zemí aliance Quad to řekl premiér hostitelského Japonska Fumio Kišida. Japonsko oznámilo, že vyslalo do vzduchu své stíhací stroje, protože se k jeho vzdušnému prostoru přiblížila ruská a čínská válečná letadla. Podle informací zahraničních médií Moskva a Peking uspořádaly první společné vojenské manévry od ruského útoku na Ukrajinu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 15:10|

Tonga je skoro měsíc po sopečné erupci stále závislá na cizí pomoci. Obává se ale rozšíření covidu

Skoro měsíc po sopečné erupci ostrovní stát Tonga v jižním Pacifiku velmi pomalu obnovuje spojení se světem. Internet a další sítě hlásí časté výpadky. S přísunem pomoci, na které je země stále závislá, navíc patrně přišla nová hrozba –⁠ objevilo se několik případů covidu.
10. 2. 2022|

Erupce tichomořské sopky Tonga měla sílu stovky bomb, které zničily Hirošimu, spočítala NASA

Vědci z NASA uvedli, že výbuch tichomořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uvolnil explozivní sílu, která mnohokrát předčila explozi jaderné pumy, jež v roce 1945 zasáhla Hirošimu. To podle nich vysvětluje, jak mohl vulkán vychrlit tak obrovské množství popela tak vysoko do atmosféry.
24. 1. 2022|

Peru vyhlásilo výjimečný stav kvůli úniku ropy, který způsobila tsunami z Tongy

Peruánská vláda v sobotu vyhlásila devadesátidenní „stav ekologické nouze“ v pobřežní oblasti, kterou před týdnem poškodila uniklá ropa z cisterny lodi u peruánské metropole. Kvůli vlně způsobené výbuchem podmořské sopky v souostroví Tonga vyteklo do moře na šest tisíc barelů ropy.
23. 1. 2022|

Na Tongu dorazila první zahraniční pomoc, telefonní spojení je obnoveno

Na tichomořské souostroví Tonga dorazila první dvě letadla s materiální pomocí, pět dní poté, co na ostrovech způsobila obrovské škody erupce sopky a následná vlna tsunami. Podle agentury Reuters se také podařilo obnovit telefonní spojení mezi Tongou a zbytkem světa. Na pobřeží Peru se stále rozšiřuje velká ropná skvrna. Ropa se vylila z tankeru kvůli vlně tsunami způsobené erupcí.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 20:04|

Tonga odklízí sopečný popel z letiště, voda a další pomoc tam zatím míří po moři

Záchranné týmy na tichomořském souostroví Tonga usilovně pracují na odklizení vulkanického popela z přistávací dráhy mezinárodního letiště, aby mohla do země proudit humanitární pomoc poté, co na ostrovech způsobila rozsáhlé škody sobotní erupce sopky a následná vlna tsunami. Katastrofa si podle dosavadních informací vyžádala čtyři oběti. Úřadům se částečně podařilo obnovit telefonní síť.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 13:46|

Ostrůvky u Tongy po erupci sopky spláchla vlna, zničila i celou vesnici. Pomoc vázne

Masivní vlna tsunami, kterou o víkendu u ostrovního státu Tonga v Pacifiku „zvedla“ silná erupce podmořské sopky, napáchala obří škody především na malých ostrůvcích, které obklopují ten hlavní. Vlna tu podle úřadů byla vysoká až deset metrů a úplně vymazala z mapy celou vesnici, z další odnesla řadu budov. Pomoc izolovanému ostrovnímu státu výrazně komplikuje to, že tamní mezinárodní letiště po erupci pokryla silná vrstva popela.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:56|

Erupce sopky u Tongy způsobila statisíce blesků. Byla to nejhlučnější událost v moderních dějinách

O víkendu otřásla souostrovím Tonga masivní erupce sopky Hunga Tonga–Hunga Haʻapai. Šlo o opravdu mohutnou explozi, jejíž dopady bylo možné zaznamenat v podstatě na celém světě. Jednak způsobila vlnu tsunami, která zasáhla většinu pobřežních oblastí Tichého oceánu, velmi zajímavé dopady měl výbuch na dění v atmosféře.
18. 1. 2022|

Erupce sopky u Tongy způsobila značné škody, přílivová vlna na ostrovech zabila ženu

Značné škody na domech a turistických střediscích si podle prvních dostupných informací vyžádala sobotní erupce sopky na tichomořském souostroví Tonga.  Pozůstalí také potvrdili smrt pohřešované Britky. Agentura AFP informovala o další erupci, ale tato zpráva založená na čidlech monitorujících aktivitu kráteru se později nepotvrdila.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 17:39|

Za tsunami po výbuchu sopky na Tonze může být sesun i obří erupce

Vlnu tsunami, která vznikla po sobotní erupci podmořské sopky na tichomořském souostroví Tonga, mohl způsobit buď masivní přesun hornin, nebo obrovská erupce pod hladinou. Uvedl to Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd. Podotkl, že pro vědce bude velmi zajímavé zkoumat, co tsunami zapříčinilo. Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno středoevropského času.
17. 1. 2022|

Výbuch sopky v Pacifiku ovlivnil i počasí v Česku, způsobil přechodné výkyvy tlaku

Erupce sopky na druhé straně zeměkoule se odrazila i na počasí v Česku. Tlaková vlna po sobotním výbuchu podmořského vulkánu u tichomořského souostroví Tonga, vzdáleného od Česka skoro sedmnáct tisíc kilometrů, způsobila v republice krátkodobé nárůsty tlaku vzduchu. Na své facebookové stránce to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podobný efekt měla erupce i na Slovensku. Nový Zéland i OSN znepokojují následky erupce.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 16:59|

U souostroví Tonga vybuchla podmořská sopka. Vlna tsunami a mračna popela zasáhly přilehlé ostrovy

Nedaleko souostroví Tonga v Tichomoří vybuchla podmořská sopka. Satelitní snímky ukázaly obrovský oblak popela a společných plynů, který dosahoval až dvacetikilometrové výšky. Voda zaplavila pobřežní oblasti nejbližších ostrovů. Menší přílivová vlna dorazila i k pobřeží Americké Samoy, Havajským ostrovům, ke vzdálenému západnímu pobřeží USA či Japonska. Z Kalifornie jsou hlášeny místní záplavy.
15. 1. 2022Aktualizováno15. 1. 2022, 22:17|

Česko vstoupilo do nového roku, ohňostroje rozzářily i světové metropole

Svět přivítal rok 2020. Jako první oslavili jeho příchod lidé na Tichomořských ostrovech Samoa, Tonga a Kiribati. Poté odbila půlnoc na Novém Zélandu; tradiční ohňostroj tam odpálili z 328 metrů vysoké budovy Sky Tower v Aucklandu. Nový rok pak postupně přivítali lidé v Sydney, Tokiu, na Korejském poloostrově, v Pekingu a Hongkongu. Následně se pak oslavy nového letopočtu přelily do Evropy a ve středu ráno našeho času také na americký  kontinent.
31. 12. 2019Aktualizováno1. 1. 2020, 06:00|

„Globální epidemie“ pohodlnosti. Většina dětí podle WHO sedí u počítačů, v autech a ničí si zdraví

Čtyři z pěti nezletilých se příliš málo pohybují, a ohrožují tak své zdraví. Vyplývá to ze studie, kterou v pátek zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dívky podle ní mají všeobecně méně pohybu než chlapci. WHO doporučuje dětem a mladistvým aspoň hodinu fyzické aktivity denně. V Česku je podle dokumentu o něco lepší situace, než je celosvětový průměr.
22. 11. 2019|

K Austrálii pluje obří pemzový koberec, mohl by zachraňovat korály

K Austrálii míří přirozený „koberec“ velikosti Manhattanu. Je tvořený pemzovou vyvřelinou a mohl by pomoci zachránit kriticky ohrožený Velký korálový útes, který v minulých letech kvůli klimatickým změnám z poloviny zemřel. Od hmoty u australských břehů se podle vědců očekává, že může mít pozitivní dopad na organismy, které útes tvoří, nebo s ním žijí v symbióze.
26. 8. 2019|

Archeologové našli nejstarší tetovací nástroje. Jsou vyrobené z lidských kostí

Zřejmě nejstarší známé tetovací nástroje pocházejí z ostrovního státu Tonga v Tichém oceánu. Podle vědců z univerzity v australské Canbeře je soubor čtyř kostěných hřebínků starý zhruba 2700 let. Dva z nich jsou vyrobeny zřejmě z ptačích kostí a dva z kostí lidských, informovala agentura DPA.
11. 3. 2019|