TÉMA

TV Markíza

168 hodin: Nejen podrobení RTVS. Novináři si stěžují na cenzuru v televizi Markíza

Slovenská média jsou pod tvrdým tlakem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Jeho vláda připravila novelu, která má veřejnoprávní televizi a rozhlas RTVS proměnit v nástroj vlády. Fico ale vyvíjí tlak i na média soukromá, kterým hrozí zastavením inzerce od státu. V největší soukromé televizi Markíza došlo po Ficově návratu k takovým personálním změnám, že si tamní novináři stěžují na cenzuru. Pokud se dvě nejvlivnější televize v zemi dostanou pod přímý vliv vlády, panuje obava, že se Slovensko vydá maďarskou cestou. Tématu se věnoval David Sebíň.
18. 3. 2024|

Chceme, aby politiku chápal i dělník. Na obrazovce mám radši obyčejné lidi, říká šéf zpravodajství Novy Houska

„Snažíme se lidem politiku vysvětlit. Někdy možná až polopaticky, ale chceme, aby ji pochopil stejně dobře profesor na vysoké škole jako dělník v továrně,“ vysvětluje ředitel zpravodajství a publicistiky TV Nova Kamil Houska. Večerní zprávy už podle něj nepřinášejí divákům nové informace. „Je to show, která vám shrne den,“ popisuje Houska, podle kterého není vzhled pro televizní novináře tak důležitý. V podcastu Background ČT24 mluví také o prvním setkání s Milošem Zemanem, spolupráci se slovenskou TV Markíza nebo o informování o střelbě na pražské filozofické fakultě.
8. 2. 2024|

Fico nebude komunikovat se čtyřmi médii, zveřejňují prý neúplné informace

Nový slovenský premiér Robert Fico v pondělí ohlásil bojkot čtyř médií včetně nejsledovanější slovenské televize Markíza, která patří do skupiny PPF rodiny zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera. Podle Fica tyto redakce otevřeně projevují nepřátelské politické postoje, a to hlavně zveřejňováním nepravdivých či neúplných informací nebo zamlčováním informací. Novinářů se naopak zastala prezidentka Zuzana Čaputová.
20. 11. 2023|

Děti se musely modlit a vyrazit bosé na pouť, popsala Markíza praktiky v trnavském sirotčinci

Slovenská prokuratura kvůli pochybným praktikám zrušila program v trnavském Centru pro děti a rodiny. Děti se zde pod hrozbou trestu musely několikrát denně modlit, chodit do kostela nebo podniknout náročnou pouť v Bosně a chodit bez bot po skalách. Jednoho z nich centrum dokonce poslalo k vymítači ďábla. Personál měl denně kropit chodby svěcenou vodou.
3. 8. 2023|

Kočner vyšetřování neovlivňoval, rozhodl nepravomocně slovenský soud

Slovenský okresní soud v Bratislavě v pátek zprostil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera obžaloby, že se prostřednictvím motáků snažil z vazby ovlivnit vyšetřování jedné ze svých kauz. Verdikt není pravomocný, žalobce se odvolal k soudu vyšší instance.
2. 12. 2021|

Kočner i Rusko dostanou 19 let vězení, rozhodl slovenský soud

Slovenský Nejvyšší soud v úterý potvrdil shodné tresty 19 let vězení pro exministra hospodářství Pavola Ruska a podnikatele Mariana Kočnera v kauze padělání směnek. Zamítl tak odvolání obhajoby i prokurátora proti loňskému verdiktu soudu první instance. Vůči rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 20:31|

Obžalovaný slovenský exministr Rusko jde do vazby poté, co nepřišel k soudu v případu padělání směnek

Soud na Slovensku poslal do vazby obžalovaného exministra hospodářství Pavola Ruska, který se v úterý v kauze falšování směnek nedostavil k odvolacímu soudu a kterého policie následně zatkla. Oznámil to prokurátor Ján Šanta, jenž Ruskovo vazební stíhání navrhl. Ve zmíněném případu soud první instance Ruskovi a podnikateli Marianu Kočnerovi v únoru vyměřil shodný trest 19 let vězení.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 14:28|

Slovenská policie zatýkala v akci proti extremismu. Zadržela i bubeníka kapely Horkýže Slíže

Slovenská policie v úterý zadržela při zátahu proti extremismu devět lidí. Jsou mezi nimi také členové rockových skupin Krátký proces a Horkýže Slíže, informovala televize Markíza. Do akce vedené slovenskou policií se podle webu Česká justice zapojili i čeští policisté, kteří provedli domovní prohlídku u českého hudebníka v Děčíně.
11. 8. 2020|

„Vždy jsem si dokázala vydělat.“ Zsuzsová odmítá vinu v případě vraždy Kuciaka

Pro objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka neměla důvod, vždy si dokázala vydělat, prohlásila v pondělí u soudu jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová. Ta podle obžaloby za finanční odměnu převzala objednávku Kuciakovy vraždy od podnikatele Mariana Kočnera. Zsuzsová zároveň připustila, že dříve kvůli dluhům čelila exekucím. Je poslední z trojice obžalovaných, kterou senát i prokurátor vyslýchali.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 17:18|

Kočnerův bratr odmítl u soudu vypovídat. Dříve řekl, že se bavili o „sejmutí“ novinářů

Podnikatel Marian Kočner, který čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka, v minulosti prohlásil, že bude třeba „sejmout“ dva novináře a pak žurnalisté dají pokoj. Vyplývá to ze starší výpovědi Kočnerova bratra Ivana před vyšetřovatelem, kterou v pondělí přečetla předsedkyně senátu v procesu s obžalovanými v případu Kuciakovy vraždy. Stíhaný Kočner to v reakci označil za lež.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 13:38|

Slovenská prokuratura navrhuje Kočnerovi v kauze padělaných směnek 20 let vězení

Slovenský prokurátor navrhl tresty 20 let vězení pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera i exministra hospodářství a někdejšího šéfa soukromé televize Markíza Pavola Ruska v případu padělání směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,73 miliardy korun). Ve své závěrečné řeči se prokurátor před soudem také vyslovil pro uložení pokuty 300 tisíc eur (7,5 milionu korun) Kočnerovi. Obhajoba navrhla zamítnutí obžaloby. Soud odročil líčení na 27. února, kdy budou obžalovaní moci využít svého práva na poslední vyjádření k případu.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 19:34|

Vysílací rada upozornila Primu, že záběry smrtelného pádu z hořícího domu porušily zákon

Televize Prima porušila zákon, když odvysílala záběry muže padajícího z balkonu při prosincovém požáru domu v Prešově. K takovému závěru došla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Prima ve své hlavní zpravodajské relaci použila záběr smrtelného pádu hned dvakrát – jednou dokonce zpomaleně a se zvýrazněním padající oběti. Televize se už v prosinci obhajovala tím, že chtěla divákům pouze realisticky popsat dění na místě tragédie.
15. 1. 2020|

Prima odvysílala smrtelný pád muže z prešovského domu. Reportáží se bude zabývat vysílací rada

Po nedávném výbuchu plynu v domě v Prešově se na sociálních sítích objevilo video muže padajícího z balkonu. Slovenská policie požádala média, aby záběr nešířila, ale některá to přesto udělala – mezi nimi i česká Prima. Její reportáží se proto bude zabývat vysílací rada.
15. 12. 2019|

Kočner odmítl obžalobu z padělání směnek. Soud nepřipustil odposlechy z kauzy Kuciak

Slovenský podnikatel Marián Kočner u soudu odmítl obžalobu, podle které se podílel na padělání směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,78 miliardy korun). Jejich proplacení žádala jedna z jeho firem i od soukromé televize Markíza. Policie v březnu Kočnera obvinila také z objednávky loňské vraždy novináře Jána Kuciaka.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 22:29|

Na Slovensku začal soud s Pavlem Ruskem a Marianem Kočnerem v kauze miliardových směnek

Na Slovensku začalo soudní líčení s exministrem hospodářství a bývalým ředitelem soukromé televize Markíza Pavlem Ruskem a podnikatelem Marianem Kočnerem v kauze padělání čtyř směnek vystavených na částku v celkové výši téměř 69 milionů eur (1,8 miliardy korun). Jejich proplacení vymáhala od Markízy jedna z Kočnerových firem. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným až dvacetileté vězení. Rusko u soudu vinu popřel.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 15:39|

Kellnerova skupina PPF je blízko koupě televize Markíza, uvedl Denník N

Investiční skupina PPF nejbohatšího českého podnikatele Petra Kellnera je blízko k nákupu přední slovenské televize Markíza, která patří do mezinárodní skupiny CME (stejně jako česká Nova). S odvoláním na nejmenované zdroje to v úterý napsal slovenský list Denník N.
9. 7. 2019|

Na Slovensku začal soud s exministrem Ruskem. Je podezřelý z přípravy vraždy

Slovenský soud ve čtvrtek zahájil líčení s exministrem hospodářství a bývalým ředitelem soukromé televize Markíza Pavolem Ruskem a se třemi dalšími osobami obžalovanými v případu objednání vraždy, ke které nakonec nedošlo. Jeden z obžalovaných Mikuláš Černák, který si odpykává doživotí za jiné vraždy, tvrdí, že Rusko si u něj v roce 1997 objednal vraždu své společnice z Markízy.
23. 5. 2019Aktualizováno23. 5. 2019, 13:19|

Šefčovič podle Harabina užívá podvodně titul JUDr. „Šokuje mě, že může soudce takto lhát,“ reagoval v debatě

První televizní debata hlavních favoritů slovenských prezidentských voleb, kterou vysílala TV Markíza, se obešla bez ostřejších výpadů, potvrdila však rozdílné postoje kandidátů k EU. Zatímco právnička Zuzana Čaputová mluvila o nutnosti proevropské politiky, šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba se nechal slyšet, že by stáhl „okupační vlajky“ EU. Soudce nejvyšší soudu Štefan Harabin zase vytýkal Bruselu migrační politiku. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se v diskusi vyhýbal odpovědím ohledně vládní strany Smer-SD.
10. 3. 2019Aktualizováno10. 3. 2019, 18:41|