TÉMA

Demokratická unionistická strana

Britská Dolní sněmovna schválila klíčovou část pobrexitové dohody pro Severní Irsko

Britská Dolní sněmovna ve středu podle očekávání schválila klíčovou část dohody o novém pobrexitovém uspořádání pro Severní Irsko, na němž se Londýn dohodl s Evropskou unií na konci února. Poslanci hlasovali poměrem 515 ku 29 hlasům pro takzvanou Stormontskou brzdu (Stormont brake). Informovala o tom agentura Reuters. Cílem mechanismu je Severnímu Irsku umožnit získat větší kontrolu a zastavit uplatňování unijních právních předpisů, pokud o to v regionálním parlamentu požádá třetina zákonodárců.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 16:31|

Irský premiér popřel zprávy médií o tom, že Británie a EU došly k průlomu v celní dohodě

Irský premiér Leo Varadkar popřel zprávu, že britští a unijní vyjednavači dosáhli dohody o pobrexitových obchodních pravidlech pro Severní Irsko. O údajné shodě, která by mohla ukončit kontroly zboží mířícího na severoirský trh, ve středu nejdříve informoval web deníku The Times. Podle deníku EU také poprvé připustila, že Evropský soudní dvůr by mohl rozhodovat o otázkách týkajících se britské provincie, pouze pokud by mu případ postoupily samy severoirské soudy.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 15:43|

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Británie hledá cestu, jak vyřešit pat v Severním Irsku. Do dalších voleb se nikomu nechce

Británie zvažuje, že změní právní předpisy tak, aby mohla odložit vyhlášení termínu předčasných voleb do regionálního parlamentu v Severním Irsku. Nedávno totiž vypršela lhůta, kterou měly tamní strany od květnového hlasování na sestavení vlády. V posledních volbách zvítězila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům.
3. 11. 2022|

DUP hodlá blokovat nově zvolený parlament. Chce zrušit severoirský protokol

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) v pátek oznámila, že kvůli pobrexitovým ujednáním bude blokovat volbu předsedy nově zvoleného regionálního parlamentu, což znemožní jeho fungování. Avizoval to předseda DUP Jeffrey Donaldson s tím, že druhá nejsilnější strana v parlamentu nepostaví ani žádného svého kandidáta.
13. 5. 2022|

Unionisté v Severním Irsku tlačí Londýn ke změně pobrexitového protokolu, jinak nevstoupí do vlády

Irský premiér Micheál Martin varoval britského kolegu Borise Johnsona, aby se nesnažil jednostranně zrušit jakékoliv z pobrexitových pravidel dohodnutých mezi Evropskou unií a Velkou Británií ohledně Severního Irska. Po tamních volbách, kde poprvé v historii zvítězili republikáni ze strany Sinn Féin, to od Londýna žádají probritští unionisté. Tvrdí, že jinak nevstoupí do vlády. Severní Irsko by se tak ocitlo v patu a hrozily by mu předčasné volby.
11. 5. 2022|

The Guardian: Severoirské volby zintenzivní debatu o jednotném Irsku

Výsledky severoirských parlamentních voleb přinesly podle listu The Guardian „seismickou“ změnu a povedou k intenzivnější debatě o možném sjednocení Irského ostrova. V hlasování v téměř dvoumilionovém regionu poprvé zvítězila republikánská nacionalistická strana Sinn Féin, která prosazuje ukončení svazku Severního Irska a Velké Británie.
8. 5. 2022|

V Severním Irsku zvítězí separatisté, naznačují projekce. V komunálních volbách v Londýně uspěli labouristé

Z prvních výsledků voleb do severoirského regionálního parlamentu se zdá, že skončí přelomovým vítězstvím katolické republikánské strany Sinn Féin. V zemi začalo sčítání hlasů po čtvrtečních volbách, konečné výsledky se očekávají v pátek pozdě večer nebo v sobotu brzy ráno. Odhadovaná volební účast krátce před uzavřením místností byla 54 procent, před pěti lety to bylo 74 procent, uvedly úřady. V ostatních částech Spojeného království se konaly komunální volby. V mnohých londýnských obvodech zvítězili opoziční labouristé. Ve Skotsku zvítězila Skotská národní strana (SNP), ve Walesu utrpěli konzervativci další ztráty.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 21:14|

Paul Givan podal demisi kvůli sporům o celní kontroly potravin z Británie

Premiér Severního Irska Paul Givan z Demokratické unionistické strany podal demisi kvůli sporům o pobrexitové celní kontroly potravin z Británie. Ministr zemědělství Edwin Poots nařídil kontroly zastavit, podle Londýna ale pokračují. Britský premiér Boris Johnson označil kontroly, které jsou součástí pobrexitového uspořádání, za „šílené“. Dublin i Brusel varují, že jejich ukončení by porušilo mezinárodní právo.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 19:06|

Severní Irsko zůstává po brexitu rozklížené. Spokojený není nikdo a znějí obavy z návratu násilí

Premiéři Velké Británie a Irské republiky, Boris Johnson a Micheál Martin, na schůzce v rezidenci britského ministerského předsedy v Chequers znovu potvrdili ochotu obou zemí zajistit bezproblémovou budoucnost Severního Irska. Region je po brexitu rozkolísaný a zaznívají obavy z návratu sektářského násilí. Severoirská strana DUP, klíčový politický partner britské vlády, si zvolila nového lídra Edwina Pootse, který vyzval k boji proti brexitové dohodě.
15. 5. 2021|

Policie hasila střety v západním Belfastu vodním dělem. Politici vyzvali davy ke klidu

Nepokoje v severoirském Belfastu pokračovaly i v noci na pátek, několik skupin obyvatel zaútočilo proti zasahujícím policistům a vrhalo na ně kameny, zápalné lahve a dělbuchy. Bezpečnostní složky proti nim zakročily pomocí vodního děla ve snaze násilí ukončit, uvedl zpravodajský web BBC. Britský premiér Boris Johnson jednal po telefonu se svým irským protějškem Micheálem Martinem a vyslovil se pro „uklidnění napětí“.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 22:07|

Dublin a Belfast odsoudily násilí v Severním Irsku. Nepokoje se nelíbí ani britské vládě

Opakující se pouliční násilnosti v Severním Irsku musí přestat, než bude někdo vážně zraněn nebo zemře. Ve čtvrtek to řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney a vyzval severoirské politické lídry, aby společně pracovali na snížení napětí v ulicích. Provinční vláda v Belfastu po mimořádném zasedání rovněž odsoudila „naprosto nepřijatelné a neobhajitelné“ násilnosti. S místními představiteli plánuje jednat britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis. Navzdory výzvám ke klidu se výtržnosti opakovaly i ve čtvrtek večer.
8. 4. 2021|

Johnson se v otázce nezávislosti bojí demokracie, obvinila ho skotská ministryně Sturgeonová

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová obvinila britského ministerského předsedu Borise Johnsona, že se bojí demokracie v otázce dalšího referenda o nezávislosti Skotska na Spojeném království. Šéfka Skotské národní strany (SNP) v sobotu řekla, že pokud její strana vyhraje v květnových volbách do skotského parlamentu, prosadí vypsání nového referenda. Johnson už dříve uvedl, že s tím nesouhlasí, voliči totiž nezávislost odmítli v hlasování z roku 2014.
24. 1. 2021|

Žádné dvě z velkých irských stran nedají dohromady většinu, zemi čekají složitá povolební jednání

Vítěznou stranou irských předčasných parlamentních voleb se podle počtu získaných křesel těsně stala středopravicová strana Fianna Fáil. Irský preferenční volební systém jí po dvou dnech propočtů přidělil 38 mandátů, tedy o jeden víc než levicově nacionalistické Sinn Féin, jež zaznamenala rekordní úspěch a zvítězila na počet udělených „prvních preferencí“. Na třetím místě skončila s 35 mandáty strana Fine Gael premiéra Lea Varadkara. V parlamentu zasedne ještě 12 zelených, 18 členů malých levicových stran a 20 nezávislých.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 16:09|

Johnson věří v celní dohodu s EU. Lordi začali projednávat brexitovou smlouvu

Britský premiér Boris Johnson si je jistý vyjednáním dohody s Evropskou unií bez celních tarifů a obchodních kvót ještě letos. Uvedl to během návštěvy Severního Irska, které bylo hlavním bodem sváru v brexitové smlouvě. Její text začala v pondělí po britských poslancích projednávat Sněmovna lordů. Schválit ji musí ještě europoslanci, aby Británie mohla z Unie odejít k 31. lednu.
13. 1. 2020|

Severní Irsko bude mít po třech letech vládu. Separatisté a unionisté ukončili pat

Separatisté a unionisté v Severním Irsku se po třech letech politické blokády dohodli na vytvoření vlády. Separatistická strana Sinn Féin následovala Demokratickou unionistickou stranu (DUP) a podpořila návrh dohody, který ve čtvrtek zveřejnily irská a britská vláda. Region, který je s Anglií, Skotskem a Walesem součástí Spojeného království, v posledních letech kvůli chybějící místní vládě spravovali úředníci z Londýna.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 22:52|
Brexit

Britští poslanci odhlasovali dodatek, který počítá se schválením dohody i odkladem brexitu

Britští poslanci odhlasovali dodatek donedávna konzervativního poslance Olivera Letwina, který počítá s pozdržením schválení brexitové dohody, dokud nebudou odsouhlaseny potřebné prováděcí zákony. Návrh, který má zabránit tvrdému brexitu, v podstatě nutí premiéra Borise Johnsona žádat Unii o odklad. Ten to přesto odmítá a chce nechat poslance v pondělí hlasovat o dohodě. Aktuální termín brexitu je 31. října.
19. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 16:59|

Britský tisk: Ve Westminsteru začíná hra o čísla, Johnson podstupuje zběsilých 24 hodin

Premiér Boris Johnson nemá vyhráno, upozorňují britská média. I když se mu podařilo s vyjednavači EU dosáhnout změn v brexitové dohodě, v parlamentu bude v sobotu při jejím schvalování čelit přesile. Aritmetika v Dolní sněmovně je pro premiéra znepokojivá, proto se v Londýně naplno roztočila hra o získání dostatečného počtu hlasů.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 17:22|

Severoirská strana DUP odmítla zprávy o podřízení se Bruselu v zájmu brexitové dohody

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) v pátek odmítla tvrzení britského listu The Times, že je připravena řídit se po brexitu určitými pravidly Evropské unie, a odblokovat tak jednání Londýna s Bruselem o „rozvodové“ dohodě.
13. 9. 2019|

Ze Severního Irska zní volání po referendu o odtržení. Johnson přijel bránit rozpadu monarchie

Britský premiér Boris Johnson poprvé od nástupu do funkce navštívil Severní Irsko a jednal se zástupci tamních politických stran. Předsedkyně republikánské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová před schůzkou s ním řekla, že pokud dojde k brexitu bez dohody, mělo by se v Severním Irsku konat referendum o jeho případném sjednocení s Irskou republikou. Odpoledne hovořil Johnson se zástupci Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu jeho konzervativců. Šéfka DUP Arlene Fosterová míní, že v otázce brexitu lze dosáhnout kompromisu.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 17:28|
Brexit

Zvrat v brexitovém chaosu. Šéf Dolní sněmovny odmítá třetí hlasování o stejné dohodě

Šéf britské Dolní sněmovny John Bercow hrozí blokováním dalšího hlasování o brexitové dohodě. Třetí pokus nepřipustí, pokud vláda nepřijde s „podstatně“ pozměněným textem. Poslanci už dohodu dvakrát odmítli. Zástupce britské vlády Kwasi Kwarteng v pondělí oznámil, že Londýn požádá EU o odklad brexitu ještě před summitem EU 21. a 22. března. Ve hře je podle něj krátká i delší varianta. Do plánovaného brexitu zbývá jedenáct dní. Právníci upozorňují, že vláda má možnost, jak případné Bercowovo rozhodnutí v neprospěch kabinetu obejít.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 21:06|
Brexit

Britský ministr zahraničí varuje před snahou zastavit brexit. Spekuluje se o kvapném odchodu Mayové

Před úterním hlasováním o rozvodové smlouvě s Bruselem se ve Velké Británii množí spekulace o dalším vývoji. Zatímco vládní ministři brojí za schválení dohody a varují před snahami zcela zastavit brexit, euroskeptici tvrdí, že smlouva Mayové nemá šanci v parlamentu projít, jelikož nedoznala změn. Poradci údajně s Mayovou mluví o možné rezignaci. A stínový ministr pro brexit Keir Starmer v rozhovoru pro Sky News prohlásil, že labouristé by měli podpořit setrvání v Evropské unii, bude-li se rozhodovat ve druhém referendu.
10. 3. 2019Aktualizováno10. 3. 2019, 15:32|