TÉMA

Gang

V Bratislavě zadrželi šéfa skupiny podvodníků s evropskými penězi pro Itálii, píše APA

Slovenská policie zadržela v Bratislavě muže, který je podezřelý ze zpronevěry peněz určených Itálii v rámci unijního fondu na oživení ekonomiky po pandemii covidu-19. Píše o tom agentura APA s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. O zátahu, při němž policie ve čtyřech zemích Evropské unie zadržela 22 lidí kvůli podezření ze zpronevěry 600 milionů eur (v přepočtu přes patnáct miliard korun), informoval ve čtvrtek Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Slovenská policie posléze uvedla, že zadržela tři lidi – občany Ukrajiny, Německa a Itálie.
5. 4. 2024|

Haitský stát kolabuje, Dominikánská republika vzkvétá. Příčiny kontrastu i rasismus leží v koloniální minulosti

Spojené státy evakuují své občany z Haiti, kde dochází k rozpadu státu. Podle expertů k situaci přispěly i opakované zahraniční intervence. Místní lídři se často drželi u moci díky ozbrojeným gangům, které postupně prorostly se společností a nyní mají v zemi hlavní slovo. Stupňující se krize ještě zhoršila vztahy Haiti s jeho bohatším sousedem – Dominikánskou republikou, která uzavřela hranice a odmítla poskytnout útočiště haitskému vládci. Rasové napětí na ostrově panuje už od dob francouzské a španělské nadvlády nad oběma zeměmi. Právě rozdílné chování kolonistů, ale také jiná geografie přispěly k nebývalému kontrastu, kdy z Dominikánské republiky vyrostla prosperující ekonomika, zatímco její západní soused kolabuje.
25. 3. 2024|

Na Haiti opět sílí násilí. Gangy zaútočily i v bohaté čtvrti, zemřelo dvanáct lidí

Haiti dál zmítá násilí navzdory ohlášené rezignaci premiéra a prezidenta země Ariela Henryho. Dvanáct lidí zemřelo při pondělním útoku gangů v Pétionville, relativně bohaté čtvrti metropole Port-au-Prince. Gangy vyrabovaly domy a zaútočily i na sídlo soudce, což je podle BBC jasný vzkaz elitám bojujícím o moc. Výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russellová označila situaci na Haiti za „děsivou“ a přirovnala anarchii k postapokalyptickému filmu Šílený Max.
19. 3. 2024|

Ozbrojené gangy rozpoutaly na Haiti vlnu protestů, tisíce lidí prchají na venkov

V hlavním městě karibského Haiti vypukly ve čtvrtek protesty, místní ozbrojené gangy chtějí dosáhnout sesazení premiéra Ariela Henryho. Kabinet v Port-au-Prince ovládá sotva vládní čtvrť, ozbrojenci útočí na policejní stanice i mezinárodní letiště. Desítky tisíc lidí se kvůli událostem zapojily do exodu na venkov. O situaci už jednala i OSN.
2. 3. 2024|

„Vyhlásili jste válku, dostanete válku.“ Ekvádor zachvátilo násilí gangů

Při násilnostech v Ekvádoru zemřelo minimálně deset lidí, napsala agentura AFP s odvoláním na policii. Prezident Daniel Noboa vyhlásil šedesátidenní stav vnitřního ozbrojeného konfliktu. Peruánská policie se rozhodla preventivně posílit ochranu hranic se zemí, české úřady varovaly před cestováním do oblasti.
10. 1. 2024|

Říkali jim mamuti a obrali je o 123 milionů. Podvodníci z ČR a Ukrajiny útočili na prodávající z internetových bazarů

Policie obvinila desítky mladých lidí z Česka a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Dva gangy získaly podle vyšetřovatelů trestnou činností dohromady zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu, uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šest milionů korun.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 20:04|

Soud potrestal dětské rváče z Jablonce nad Nisou. Musí uklízet ve škole

Soud nařídil výchovná opatření mladistvým výtržníkům z Jablonce nad Nisou, kteří ve městě napadali jiné děti, své bitky si nahrávali a těmito videi se pak chlubili na sociálních sítích. Za trest musí například uklízet ve škole. Případy z jara město pobouřily.
14. 11. 2023|

Desetitisíce Haiťanů uprchly před násilím gangů do Nikaraguy. Vláda jim teď zakázala lety

Vleklá humanitární krize na Haiti se dál prohlubuje. Obyvatelé nejchudšího státu západní polokoule mají stále menší šanci bídě a všudypřítomnému násilí gangů uniknout. Schválené jednotky OSN zatím nedorazily a tamní vláda nově zakázala lety do Nikaraguy, kam od začátku srpna uprchlo přes 31 tisíc Haiťanů.
1. 11. 2023|

Švédská policie získá podporu armády. Společně chtějí potlačit válku gangů

Švédská policie kvůli vlně násilí zločineckých gangů posílí spolupráci s armádou. Na páteční tiskové konferenci to podle stanice STV oznámil šéf policie Anders Thornberg. Konkrétní formy spolupráce se ale teprve musejí dohodnout. V září kvůli útokům gangů, které se podobají teroristickým činům, zemřelo podle Thornberga dvanáct lidí. Podle premiéra Ulfa Kristerssona je vlna násilí výsledkem nepovedené migrační politiky a neúspěšné integrace přistěhovalců.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 20:04|

Ve Švédsku zuří válka gangů. Za jediný den zemřeli tři lidé, exploze poškodila několik domů

Válka gangů ve Švédsku si za den vyžádala hned tři lidské životy. Jeden mladý muž zemřel ve středu večer na movitém jižním předměstí Stockholmu, další pak při střelbě na jiném okraji metropole. Policie v souvislosti s činem zadržela tři lidi. V noci na čtvrtek pak došlo k výbuchu v univerzitním městě Uppsala. Zemřela při něm žena a bylo poničeno pět domů, píše agentura AFP. Švédská opozice vyzvala vládu, aby na pomoc povolala vojáky.
28. 9. 2023|

Soud odmítl znovu otevřít kauzu Maslákova gangu. Původní proces provázely konflikty v soudní síni

Deset let starý případ obávaného vyděračského gangu kolem Slováka Miroslava Masláka zlínský soud znovu neotevře. O obnovu řízení v úterý neúspěšně žádal jeden z pravomocně odsouzených. Soud s pětičlennou skupinou v roce 2013 byl v mnoha ohledech výjimečný. Kvůli bezpečnostním opatřením a také množství konfliktů přímo v soudní síni.
11. 7. 2023|

Celníci rozbili síť obchodníků s anaboliky, zajistili majetek v hodnotě přes sto milionů korun

Čeští, polští a slovenští celníci kvůli výrobě anabolik zadrželi 19 lidí a zajistili majetek v hodnotě přes sto milionů korun. Odhalili dvě laboratoře na jejich výrobu a statisíce nelegálně vyrobených anabolik v tabletách i ampulích. Je to podle nich dosud největší takový případ. Celníci o případu informovali ve středu v Brně na tiskové konferenci. Hlavním podezřelým hrozí až 12 let vězení.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 11:40|

Soud uložil kurýrovi za podíl na pašování drog za dvě miliardy korun do Austrálie 10 let vězení

Na deset let do vězení poslal ve středu českobudějovický soud muže za pašování drog do Austrálie. Převážení se podle obžaloby účastnilo šest desítek kurýrů. Dalších sedm obžalovaných, jichž se aktuální líčení týkalo, soud obžaloby zprostil. Skupina šesti desítek kurýrů podle policie dopravila do Austrálie nejméně 780 kilogramů heroinu a kokainu v ceně 2,1 miliardy korun. Další obžalovaní si vyslechli verdikt v předchozích dnech.
28. 6. 2023|

Honduraská vězení sužují války gangů. Prezidentka proti nim nasadila armádu

Honduras chce zakročit proti gangům, tamní prezidentka Xiomara Castrová předala kontrolu nad věznicemi do rukou armády, která ihned provedla několik masivních razií. Úřady tak reagují na rostoucí násilí v zemi. Požár ve věznici vyvolaný právě znesvářenými gangy způsobil smrt téměř padesáti lidí. Další mrtvé přinesla víkendová střelba v jednom z měst.
28. 6. 2023|

V Izraeli se vzájemně vraždí arabské gangy. Za špinavou práci platí frustrované mládeži

V Izraeli si vyřizují účty arabské gangy. Letos již mezi arabskou menšinou zemřelo násilnou smrtí 103 lidí, což je skoro stejně jako za celý loňský rok. Poslední vražda je hlášena ze sobotního rána. Gangy si na ně často najímají frustrované nezaměstnané arabské mladíky. Někteří arabští starostové žádají izraelskou vládu o posily. Do boje proti mafii by se měla zapojit rovněž izraelská zpravodajská služba.
18. 6. 2023|

V Jablonci nad Nisou řádí dětský gang. Upozornil na něj rodič napadeného chlapce

V Jablonci nad Nisou terorizuje místní děti parta výrostků. Přepadávají je, tlučou a dokonce i okrádají. Útoky si natáčejí na mobilní telefony, videa následně sdílejí na sociálních sítích. Na problém upozornil jeden z rodičů, jehož syn se stal obětí násilníků. Společně s představiteli města a policií se snaží najít řešení.
16. 5. 2023|

Celníci čekali, že najdou drogy. V plyšácích místo nich byly peníze od podvedených žen

Čeští celníci a kriminalisté pomohli rozbít organizovanou skupinu, která od důvěřivých žen podvodně vylákala přes jedenáct milionů korun. Jde o takzvané romantické podvody, kdy se pachatel zpravidla vydává za amerického vojáka, nebo lékaře. A pod příslibem společného života požaduje od svých obětí peníze.
12. 5. 2023|

Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.
25. 4. 2023|

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony, drogu skrýval v nádržce

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony korun. Byl podle nich součástí gangu. Zadrželi pět lidí, které policie obvinila z nedovolené výroby a přechovávání drog. Hrozí jim dva až deset let, či osm až dvanáct let vězení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.
23. 3. 2023|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí z pašování drog do věznice Valdice

Policie ukončila vyšetřování případu pašování drog a zakázaných léčiv do věznice Valdice na Jičínsku. Kriminalisté navrhli obžalovat sedm lidí z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Podle spisu obžalovaní jednali jako členové organizované skupiny složené ze čtyř mužů a tří žen. V případě odsouzení jim hrozí tresty od dvou do deseti let, uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.
13. 1. 2023|

Hlad i teror v haitské metropoli. Prezidenta po smrti nikdo nenahradil, mocenské vakuum zaplňují gangy

Americká vláda umožní skoro čtvrt milionu Haiťanů zůstat ve Spojených státech. Obává se o jejich bezpečí, pokud by se vrátili do své domoviny. Dvanáctimilionový karibský stát se od zavraždění prezidenta před rokem a půl propadá do stále hlubšího chaosu. Štáb britské BBC na místě odhalil, že brutální gangy už ovládají větší část hlavního města a okolí.
9. 12. 2022|

Honduras „válčí proti vydírání“, kvůli gangům omezí ústavní práva

Honduraská prezidentka Sjiomara Castrová se rozhodla zakročit proti vzrůstajícímu násilí zločineckých skupin a vyhlásila stav ohrožení národní bezpečnosti. V rámci potlačení rostoucího počtu případů vydírání gangy, které působí po celé zemi, zavádí Honduras novou strategii – omezí některá ústavní práva a nasadí desítky tisíc policistů.
26. 11. 2022|

Policie zatkla při zátahu proti gangu převaděčů v několika zemích 205 lidí

Policie při masivním mezinárodním zátahu zatkla v Rakousku, Česku, Rumunsku a na Slovensku 205 lidí podezřelých z převaděčství. Gang pomohl v nelegálním přechodu hranic více než 36 tisícům lidí, informovala rakouská agentura APA s odvoláním na tamní ministerstvo vnitra. Podle ní měla zločinecká organizace na svědomí mimo jiné lednovou střelbu na rakouské vojáky střežící hranici s Maďarskem nebo říjnovou smrt dvou běženců, kteří se udusili v malé dodávce.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 15:37|

Policisté rozprášili gang, který do věznice Valdice pašoval drogy. Skupina je posílala i poštou

Policie v těchto dnech rozprášila organizovaný gang, který podle ní pašoval do věznice Valdice na Jičínsku drogy a zneužitelná léčiva. Hlavou skupiny byli dva muži ve výkonu trestu, kteří mezi ostatní vězně drogy dál rozšiřovali. Skupinu tří žen a tří mužů policisté obvinili. Kriminalisté na případu spolupracovali s vězeňskou službou, informovali zástupci policie. V případě odsouzení obviněným hrozí od dvou do deseti let vězení.
21. 2. 2022|