TÉMA

Razie

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
27. 3. 2024|

Kontroly loni zachytily padělky za půl miliardy. Jejich velké množství zabavují celníci i letos

Jen loni celníci v Česku zadrželi přes 328 tisíc kusů zboží, u kterého měli podezření na porušení práv duševního vlastnictví. Hodnota by v ceně originálů dosáhla téměř půl miliardy korun. I letos už kontroly odhalily velké množství napodobenin.
25. 3. 2024|

Německá policie zadržela při razii v Berlíně několik osob. Hledala členy teroristické RAF

Německá policie provedla v neděli v Berlíně rozsáhlou razii. Zásah souvisel s pátráním po dvou bývalých členech někdejší západoněmecké teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF), informoval zpravodajský web deníku Die Welt. Dolnosaský kriminální úřad, který akci velel, podle agentury DPA potvrdil zadržení celkem deseti osob. Mluvčí úřadu posléze uvedla, že zadrženými nejsou hledaní Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Ty se nepodařilo najít ani večer při razii v dalším berlínském bytě. Mluvčí dodala, že předmětem vyšetřování jsou možné vazby zadržených na hledané členy RAF.
3. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 00:00|

V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|

Ministerstvo dál řeší, koho pověří vedením IKEMu. Náměstka Malého prý prověřuje policie

Ministerstvo zdravotnictví dál řeší, koho po bývalém řediteli Michalu Stiborkovi pověří vedením Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mluvčí Ondřej Jakob to uvedl v reakci na podezření, které ve čtvrtek přinesl server Seznam Zprávy ohledně statutárního náměstka Jiřího Malého, jenž po Stiborkově rezignaci instituci vede. Stiborek rezignoval před dvěma týdny, v pondělí v IKEMu zasahovala policie. Prověřuje podezření z vydírání, korupce a manipulace veřejné zakázky.
31. 8. 2023|

Izraelské síly v Nábulusu zabily dva Palestince podezřelé z útoku

Dva Palestinci přišli v pátek o život při střetech s izraelskými silami v Nábulusu na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvedl podle listu The Jerusalem Post palestinský Červený půlměsíc. Další dva Palestinci podle něj byli zraněni. Izraelská armáda podle agentury Reuters informovala, že dva palestinští útočníci byli zabiti při přestřelce.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 10:03|

Honduraská vězení sužují války gangů. Prezidentka proti nim nasadila armádu

Honduras chce zakročit proti gangům, tamní prezidentka Xiomara Castrová předala kontrolu nad věznicemi do rukou armády, která ihned provedla několik masivních razií. Úřady tak reagují na rostoucí násilí v zemi. Požár ve věznici vyvolaný právě znesvářenými gangy způsobil smrt téměř padesáti lidí. Další mrtvé přinesla víkendová střelba v jednom z měst.
28. 6. 2023|

Jednatel zlínského hokeje Hamrla rezignoval kvůli obvinění z krácení daní

Jednatel zlínského hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla ve čtvrtek rezignoval na funkce v klubu, byl také generálním manažerem. Informoval o tom zlínský primátor Jiří Korec (ANO). Město má v hokejovém klubu 49procentní podíl. Hamrla je jedním z devíti lidí a čtrnácti firem, které kriminalisté ve středu obvinili v souvislosti s trestným činem krácení daně, poplatku a podobné povinné platby.
22. 6. 2023|

Klimatičtí aktivisté stupňují své akce. Na Poslední generaci se zaměřila velká policejní razie

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace letos výrazně stupňují své nátlakové akce. Organizace je aktivní především v Německu, Itálii a Rakousku, kde často blokuje dopravu. Její členové se snaží strhnout pozornost třeba i poškozováním historických památek či uměleckých děl. I v tradičně pro-ekologických městech, jako jsou Berlín a Vídeň, ale roste kritika hnutí. Nátlakové akce podle některých politiků i obyvatel už překročily únosnou mez. A snahy reagovat na klimatické změny naopak podkopávají.
26. 5. 2023|

Čína kontroluje poradenské firmy kvůli obavám z krádeže státních tajemství

Čína v rámci protišpionážní kampaně cílí na poradenské firmy, které poskytují informace o trhu zahraničním klientům. Podle státních médií se snaží zastavit krádeže státních tajemství. Aktivita bezpečnostních služeb nepomáhá čínské ekonomice, která se po pauze vynucené covidem snaží přilákat zahraniční investory. Ti v Číně narážejí na nedostatek informací a transparentnosti.
13. 5. 2023|

Při obří razii proti italské mafii tisíce policistů v Evropě a Latinské Americe zadržely přes sto lidí

Policie v osmi evropských zemích a také v Brazílii či Panamě zasahovala proti italské mafii 'Ndranghetě. Zatčeno bylo podle médií přes sto lidí. Operace, která zahrnovala sto padesát razií, se účastnily téměř tři tisíce policistů. Úřady zadržely velké množství peněz, drog a zbraně. Podle agentury EFE jde o největší zásah proti uvedené mafii a její síti obchodu s drogami z Jižní Ameriky. Někteří zadržení jsou podezřelí i z prodeje zbraní do Kolumbie.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 22:17|

Izrael po bojích v Džanínu zatýká členy militantních skupin, lidé je mají za hrdiny

Týden po palestinském útoku na předměstí Jeruzaléma se sedmi oběťmi Izrael dál zatýká členy militantních skupin. Během velké razie v Džanínu přišlo o život 10 Palestinců – z toho přinejmenším jedna civilistka. Už tak napjatou situaci vyhrocuje i fakt, že autorita palestinských autonomních úřadů vyhasíná a jejich roli přebírají právě lokální bojůvky.
3. 2. 2023|

Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka

Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.
1. 2. 2023|

Podrobnosti razie v Německu byly známé předem, tvrdí poslankyně. Podle ministryně informace neunikly

Rozsáhlý středeční zátah německé policie proti krajně pravicovým extremistům, kteří podle vyšetřovatelů připravovali v Německu násilný převrat, vyvolává pochybnosti o dobré přípravě. Poslankyně za postkomunistickou Levici Martina Rennerová tvrdí, že o chystaných raziích měla informace s týdenním předstihem a že zná také média, která to věděla ještě o další týden dříve. Spolková ministryně vnitra reagovala, že všichni, kteří měli být dopadeni, skončili v rukách policie.
9. 12. 2022|

Německo kvůli přípravě převratu očekává další razie. Prověří armádu i policii

Další vlnu razií a zatýkání očekává šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch v souvislosti s přípravou převratu, který v Německu chystali příznivci krajní pravice. Münch to řekl v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ZDF, kde uvedl, že prozatím je obviněno 54 lidí.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 13:28|

Německá policie rozbila buňku plánující převrat. Skupina počítala s vraždami politiků či novou armádou

Německá policie při rozsáhlé razii v jedenácti spolkových zemích zatkla 25 lidí patřících k extremistické pravicové skupině, která podle vyšetřovatelů plánovala státní převrat, počítala s vraždami politiků a vytvořením nové armády. I liberální demokracie jako Německo se musí umět bránit, komentoval případ prezident Frank-Walter Steinmeier. Jejich plány na převrat označil za novou úroveň hrozby. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová slíbila, že Německo bude proti extremistům tvrdě postupovat.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 20:01|

Policie zajistila dům manželky zakladatele Xixoio. Šéf představenstva firmy převádí byt

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajistili rodinný dům, který vlastní manželka zakladatele a majitele firmy Xixoio Richarda Watzkeho. Nemovitost obstavili jako výnos z údajné trestné činnosti. ČT to zjistila v katastru nemovitostí. Ve stejný den, kdy policie razii spustila, začaly transakce okolo majetku zadrženého předsedy představenstva firmy Henryho Ertnera. Banka mu uvolnila zástavu na jeho pražský byt, který Ertner plánuje převést na svoji firmu. Watzkeho a Ertnera policie podezírá z podvodu a praní špinavých peněz, ani jednoho z nich ale neobvinila.
2. 12. 2022|

Vedení Xixoio čelí podezření z podvodu, škoda je půl miliardy korun

Policisté po úterním zásahu podezírají hlavní představitele firmy Xixoio obchodující s digitálními aktivy z podvodu a praní špinavých peněz, uvedl server Seznam Zprávy. Škoda způsobená investorům má dosahovat podle informací Deníku N zhruba půl miliardy korun. Xixoio ale tvrdí, že policie nepochopila její byznys model ani princip jejího podnikání, což jsou investice do digitálních aktiv, takzvaných tokenů.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 14:23|

Horký, Novotný a Hasoň se přiznali v kauze Pískovny Černovice, píše Právo

Podnikatel Michal Horký, který je ve vazbě po říjnových policejních raziích v Brně, se přiznal v případu pokusu o ovládnutí městské firmy Pískovna Černovice a usiluje o získání statusu spolupracujícího obviněného, zjistil deník Právo. Podle něj se přiznali také jednatelé pískovny Jiří Novotný (ČSSD) a Jiří Hasoň (KDU-ČSL).
5. 11. 2022|

Jurečka kvůli razii v Brně požádal o zrušení schůzky Hladíka se Zemanem. O nominantovi bude jednat vedení strany

Kandidát na funkci ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v souvislosti s úterní razií na brněnském magistrátu uvedl, že na své kandidatuře nelpí, sám si uvědomuje vážnost situace. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka už prohlásil, že pokládá za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Kandidaturu ve čtvrtek probere i širší vedení KDU-ČSL.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 19:21|

Celníci odhalili nelegální výrobce cigaret, daňové úniky přesáhly 170 milionů korun

Celníci během dvou rozsáhlých razií na několika místech republiky objevili tuny tabáku, miliony kusů cigaret či velmi výkonné linky na výrobu cigaret a dalších tabákových výrobků. Rozkryli daňové úniky dohromady za víc než 170 milionů korun. Po první akci policisté obvinili čtrnáct osob z krácení daní. Při druhé celníci odkryli mezinárodní skupinu osob, která obchodovala s nelegálně vyráběnými cigaretami na území více států. Kriminalisté stíhají dvanáct podezřelých.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:36|

Kvůli zakázce na dezinfekci stadionů policie obvinila šest lidí a čtyři firmy

V kauze podezřelé zakázky Fotbalové asociace ČR na dezinfekci stadionů policisté obvinili šest fyzických a čtyři právnické osoby z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Fyzickým osobám hrozí v případě prokázání viny vězení od dvou do osmi let.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 15:04|

Trumpovu floridskou rezidenci prohledala FBI, odnesla si několik krabic

Floridský resort bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago prohledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). O „neohlášené razii“ informoval sám Trump. Operace se týká vyšetřování někdejšího prezidenta ohledně nakládání s tajnými dokumenty, napsala agentura AP s odvoláním na zdroj blízký záležitosti. FBI si z prohlídky odnesla několik krabic. O zásahu informovala i stanice CNN, FBI ani ministerstvo spravedlnosti razii zatím oficiálně nekomentovaly. Také Bílý dům odmítl záležitost komentovat.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 21:46|

Izraelská armáda zadržela na Západním břehu Jordánu devatenáct členů Islámského džihádu

Izraelská armáda zadržela při raziích v noci na sobotu na okupovaném Západním břehu Jordánu devatenáct bojovníků teroristické skupiny Islámský džihád. Informovala o tom agentura Reuters. Boje, které ukončily více než rok relativního klidu podél hranice, trvají druhý den. Izraelská armáda v noci na sobotu pokračovala v náletech v Pásmu Gazy a palestinští ozbrojenci odpalovali rakety na izraelská města. Konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na okupovaném Západním břehu Jordánu.
6. 8. 2022|