TÉMA

Japonské moře

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

KLDR potvrdila odpal balistických raket. Šlo o simulaci jaderného úderu na Jižní Koreu

Severní Korea ve čtvrtek potvrdila středeční odpal dvou balistických raket krátkého doletu a uvedla, že šlo o simulaci taktického jaderného úderu namířeného na cíle v Jižní Koreji. Test byl podle Pchjongjangu reakcí na americko-jihokorejské vojenské cvičení, informovala agentura AFP.
31. 8. 2023|

KLDR zřejmě odpálila dvě balistické rakety do Japonského moře

Severní Korea odpálila ve středu ráno místního času (v úterý večer středoevropského času) patrně dvě balistické rakety do Japonského moře. Informovalo o tom podle agentury Kjódó japonské ministerstvo obrany.
18. 7. 2023|

Pchjongjang pokračuje v testu raket. Odpal střel je podle Soulu „vážnou provokací“

Severní Korea v pondělí ze svého východního pobřeží odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Dopadly do Japonského moře. Podle zahraničních agentur o tom informovalo velení jihokorejské armády a japonská pobřežní stráž. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. KLDR novou zbrojní zkoušku provedla v den, kdy Spojené státy a Jižní Korea zahájily další vojenské manévry, jichž se účastní i americká letadlová loď Nimitz s jaderným pohonem a její úderná skupina.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 11:45|

Japonský premiér neočekávaně přijel do Kyjeva a setkal se se Zelenským. Přislíbil balík pomoci za půl miliardy dolarů

Japonský premiér Fumio Kišida v úterý přicestoval do Kyjeva na neohlášenou návštěvu. Nejprve navštívil Buču, která se stala symbolem ukrajinského utrpení, a vyjádřil soustrast obětem a zraněným. Poté se v ukrajinské metropoli setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Japonsko dle Kišidy Kyjevu poskytne balík pomoci v hodnotě půl miliardy dolarů. Jeho součástí bude vojenské vybavení za třicet milionů dolarů, civilní část pomoci za 470 milionů dolarů půjde na obnovu energetiky a dalších odvětví.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 22:23|

Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:48|

KLDR vypálila další balistické střely. Japonsko vyhlásilo poplach

Nejméně čtyři rakety podle Soulu opět vypálila Severní Korea. Japonsko kvůli tomu vyhlásilo poplach ve třech prefekturách. Původně japonské úřady informovaly o tom, že jedna střela přeletěla nad severem Japonska, což ale později popřelo ministerstvo obrany, podle kterého se raketa ztratila z radarů nad Japonským mořem. Severní Korea palbu nekomentovala.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 21:48|

KLDR uskutečnila nebývalý raketový test. Za provokace musí zaplatit, zní ze Soulu

Severní Korea podle jihokorejské armády odpálila 23 raket, včetně třech balistických střel krátkého doletu. Jedna dopadla blízko námořní hranice s Jižní Korejí. Stalo se to poté, co Pchjongjang v úterý vyhrožoval Soulu a Spojeným státům kvůli jejich nynějšímu několikadennímu vojenskému cvičení. Soul v reakci na poslední ze série severokorejských raketových testů vystřelil severně od společné námořní hranice tři rakety vzduch–země. KLDR kromě raket vypálila také přes sto dělostřeleckých střel. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol situaci označil za narušení území.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 12:39|

KLDR odpálila další dvě balistické střely. Jde o šestý test za posledních dvanáct dní

Severní Korea vypálila dvě balistické střely ve směru na své východní pobřeží, uvedla ve čtvrtek japonská vláda. Podle japonské agentury Kjódó, která se odvolává na vládní představitele, rakety nejspíš dopadly mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Jak poznamenala agentura Reuters, jde o šestý test za posledních dvanáct dní. Poblíž jihokorejské hranice rovněž přeletělo nejméně dvanáct severokorejských bojových letounů, na což Soul reagoval vysláním třiceti svých strojů.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 13:46|

Soul a Washington v reakci na severokorejský test odpálily čtyři rakety

Armády Jižní Koreje a Spojených států vystřelily ve směru Japonského moře čtyři rakety země–země. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo podle něho o reakci na úterní test, při němž Severní Korea odpálila balistickou střelu, která poprvé od roku 2017 přeletěla japonské území.
5. 10. 2022|

Severní Korea odpálila dvě balistické střely do Japonského moře

Severní Korea v sobotu odpálila do Japonského moře dvě balistické střely. Oznámily to jihokorejské a japonské úřady. Jde o čtvrtý takový krok Pchjongjangu za méně než týden, uvedla japonská agentura Kjódó.
1. 10. 2022|

Severní Korea odpálila balistickou střelu, dopadla zřejmě do Japonského moře, píší média

Severní Korea odpálila východním směrem další balistickou střelu, dopadla zřejmě do Japonského moře. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Pchjongjang tak učinil krátce před návštěvou americké viceprezidentky Kamaly Harrisové v Jižní Koreji.
28. 9. 2022|

KLDR provedla zřejmě svůj největší raketový test, do moře odpálila osm balistických střel

Podle jihokorejské armády došlo zřejmě k dosud největšímu raketovému testu ze strany Severní Koreje. KLDR měla odpálit do moře u svého východního pobřeží osm balistických střel krátkého doletu. Testování severokorejských raket potvrdila i japonská vláda, podle Tokia střely dopadly do Japonského moře, jak uvedla agentura Kjódó.
5. 6. 2022|

Japonsko se obává „dunění ruských vojenských bot“ na Kurilech

Japonci se dívají se znepokojením na intenzivní vojenské aktivity Ruska na Kurilských ostrovech a v Japonském moři. Moskva v oblasti pořádá již třetí vojenské cvičení za méně než měsíc a cílem je zřejmě Japonsko odstrašit od zpřísněním protiruských sankcí, uvedla v pátek francouzská stanice RFI.
15. 4. 2022|

Severní Korea provedla další raketový test

Severní Korea v noci na sobotu odpálila neidentifikovanou střelu směrem k Japonskému moři na východ od Korejského poloostrova. Podle agentury Reuters to uvedl jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS). Japonská vláda upřesnila, že raketa vyletěla do výšky 550 kilometrů a doletěla tři sta kilometrů daleko, než dopadla mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Japonsko nicméně situaci nadále sleduje.
5. 3. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 23:28|

Americký torpédoborec vplul do ruských vod, tvrdí Moskva. Nejsou vaše, kontrují USA

Ruská vojenská loď vytlačila americký torpédoborec z ruských teritoriálních vod v Japonském moři na Dálném východě, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Torpédoborec USS John S. McCain třídy Arleigh Burke podle Moskvy pronikl dva kilometry za hranici mezinárodních vod do zálivu Petra Velkého, u kterého se nachází i město Vladivostok, kde je velitelství ruského Tichooceánského loďstva. Americké námořnictvo podle listu The Moscow Times uvedlo, že torpédoborec se pohyboval ve vodách, na které Rusko podle USA vznáší neoprávněné nároky.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 14:25|

KLDR vypálila dva projektily, zřejmě rakety krátkého doletu

Severní Korea vypálila směrem do Japonského moře dva projektily, zřejmě balistické rakety krátkého doletu. Podle agentury Reuters o tom informovala jihokorejská armáda, která v pořadí již třetí podobný test od začátku března nazvala „vysoce nevhodným“ vzhledem ke globální pandemii způsobené koronavirem.
21. 3. 2020|

KLDR vypálila další rakety a odmítla jednat s Jihem o míru

Severní Korea vypálila ze svého východního pobřeží dvě rakety krátkého doletu. Japonská vláda oznámila, že nemá informace, že by některá raketa dopadla do japonské hospodářské zóny, a ujistila, že střely nepředstavovaly bezprostřední bezpečnostní hrozbu. Jde už v pořadí o šestý raketový test Pchjongjangu za poslední tři týdny. KLDR také odmítla pokračovat v mírových rozhovorech se Soulem.
16. 8. 2019Aktualizováno16. 8. 2019, 10:31|

KLDR vypálila další dvě rakety, reaguje na cvičení v Jižní Koreji

Severní Korea vypálila další dvě rakety, které dopadly do Japonského moře. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom v sobotu informovaly tiskové agentury. Americký prezident Donald Trump na Twitteru zveřejnil několik informací z dopisu, který mu zaslal severokorejský vůdce Kim čong-un. Ten podle Trumpa mimo jiné uvedl, že severokorejské raketové testy skončí, jakmile bude ukončeno současné vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje. Pak se chce Kim také sejít.
10. 8. 2019|

Srážka japonského trajektu s velrybou si vyžádala desítky zraněných

Nejméně 87 osob utrpělo zranění při nehodě trajektu v Japonském moři. Loď plující z přístavu Niigata na ostrov Sado se zřejmě srazila s velrybou. Třináct osob je podle pobřežní stráže zraněno vážně, píše web britské BBC.
9. 3. 2019|