TÉMA

Jad Vašem

Izrael in memoriam ocenil rodinu volyňských Čechů, která ukrývala Židy

Titul Spravedlivý mezi národy v Praze dostali in memoriam Bohuslav, Olga a Evženie Čepkovi, volyňští Češi, kteří ukrývali za druhé světové války židovskou rodinu. V rezidenci izraelské velvyslankyně Anny Azariové titul převzali potomci zachránců za účasti potomků zachráněných.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 13:55|

Svět si připomíná oběti holocaustu, v Izraeli drželi dvě minuty ticha

Obyvatelé Izraele v úterý drželi dvě minuty ticha za šest milionů obětí holocaustu, jejichž památku si během dne připomínají i jinde ve světě řadou pietních akcí. V Izraeli začala vzpomínka už v pondělí večer ceremoniálem v jeruzalémském památníku holocaustu Jad vašem, kde pokračuje vzpomínkový ceremoniál i v úterý. V parlamentu se tradičně budou číst jména obětí, informoval server The Times of Israel.
18. 4. 2023|

Z úcty k obětem holocaustu musíme povstat proti těm, kteří se dopouštějí genocidy, řekl Morawiecki

Páteční světové připomínky 78. výročí osvobození nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi se prolínaly s odkazy na aktuální ruskou agresi vůči Ukrajině. Polský premiér Mateusz Morawiecki vyzval k odporu proti nové genocidě ve východní Evropě. Zděšení z ruské války vyjadřovali také účastníci piety přímo v Osvětimi. Mezinárodní den památky obětí holocaustu si připomněli také v Jeruzalémě, Spolkovém sněmu v Berlíně nebo sídle OSN.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 20:09|

Polští historici se mají omluvit za tvrzení o kolaboraci za holocaustu. Podle soudu se dopustili pomluvy

Dva prominentní polští historici se mají podle varšavského soudu omluvit za výrok ve své studii, v níž se zabývají chováním některých Poláků k Židům během druhé světové války. Historiky zažalovala žena, která tvrdí, že badatelé pomluvili jejího strýce, jenž podle studie kolaboroval s nacisty. Rozsudek v tomto občanskoprávním sporu zatím není pravomocný. Polští akademici a židovské organizace varují, že proces může ohrozit svobodu bádání v zemi.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 22:02|

„Stojím tu obtěžkaný vinou.“ Steinmeier jako první poválečný německý prezident vystoupil v památníku holocaustu

Frank-Walter Steinmeier v projevu u příležitosti 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi přiznal zodpovědnost Němců za vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války. V jeruzalémském památníku holocaustu Jad Vašem promluvil jako první poválečný prezident Německa. Do Izraele se sjeli nejvyšší představitelé pěti desítek států. Českou republiku zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 20:07|

Nejsmutnější den roku. Izrael vzpomíná na oběti holocaustu, celá země se zastavila

Izrael se podobně jako každý rok na dvě minuty zcela zastavil, aby si obyvatelé připomněli šest milionů obětí holocaustu. Za zvuku sirén zůstali na svých místech stát chodci, v přeplněných ulicích zastavily autobusy, na dálnicích zastavila auta a jejich řidiči vedle nich postáli se skloněnou hlavou, aby uctili oběti nacistického vyhlazování. V památníku Jad vašem se následně uskutečnila vzpomínková ceremonie za účasti izraelských politiků a přeživších holocaustu.
2. 5. 2019Aktualizováno2. 5. 2019, 15:17|

Čeští kantoři se učí přímo v Izraeli, jak podat hrůzy holocaustu mladé generaci. Babiš chce na program víc peněz

Česko plánuje rozšířit program, v jehož rámci jezdí tuzemští učitelé na studijní pobyty do památníku holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě. Návštěvy pedagogů v Izraeli, které probíhají už několik let, mají oživit výuku o dějinách 20. století.
9. 3. 2019|