TÉMA

Shamima Begumová

Britský soud zamítl návrat do země džihádistce, která se jako školačka přidala k IS

Britský nejvyšší soud rozhodl, že Shamima Begumová, která se v patnácti letech v Sýrii přidala k teroristické organizaci Islámský stát, se nesmí vrátit do rodné Británie. Soud již dříve Begumové odebral britské občanství. Páteční verdikt odůvodnil tím, že Begumová představuje bezpečnostní hrozbu, uvedla agentura Reuters.
26. 2. 2021|
Islámský stát

Džihádista Jack chce z kurdského vězení na Západ. Londýn mu vzal občanství, Kanada mlží

Britský mladík Jack Letts se před pěti lety rozhodl odjet do Sýrie a stát se teroristou. Nyní takzvaný Džihádista Jack sedí v Sýrii v kurdském vězení, odkud vzkázal, že se chce vrátit do Británie. Londýn mu ale odebral občanství. Letts nyní žádá o pomoc Kanadu, ta však s odpovědí váhá.
21. 8. 2019|

Britské džihádistce zemřelo v Sýrii novorozeně. Opozice kritizuje vládu Mayové za nehumánní postup

V Sýrii zemřel několikatýdenní syn džihádistky Šamimy Begumové, která se provdala za bojovníka Islámského státu (IS). Případ rodilé Britky se stal známým poté, co požádala Londýn o návrat právě kvůli zhoršujícímu se zdraví svého syna. Úřady to ale odmítly a bývalé příslušnici IS odebraly občanství. Britský ministr vnitra Sajid Javid teď čelí kritice ze strany známých Begumové i opozičních labouristů. Dítě mělo britské občanství.
9. 3. 2019Aktualizováno9. 3. 2019, 11:59|