TÉMA

Romeo a Julie

Filmoví představitelé Romea a Julie podali žalobu za nahé scény, žádají jedenáct miliard korun

Leonard Whiting a Olivia Husseyová, kteří hráli Romea a Julii ve stejnojmenném filmu Franka Zeffirelliho z roku 1968, žalují filmovou společnost Paramount. Důvodem je intimní scéna ze snímku, v níž se objevili nazí. Podle časopisu Variety je předmětem žaloby údajné sexuální zneužití, sexuální obtěžování a podvod. Herci, v době natáčení teenageři, požadují více než pět set milionů dolarů, tedy téměř 11,4 miliardy korun.
4. 1. 2023|

Litry krve z Maďarska, Stouni ze Slovenska. Lidé v krizi divadlo potřebují, říká ředitel festivalu

Představením divadelního vizionáře Roberta Lepagea začal v Plzni mezinárodní festival Divadlo. O inscenaci 887 slavného kanadského divadelníka dramaturgie festivalu dlouho usilovala. Ve třicátém ročníku svou tvorbu do Plzně doveze celkem šestadvacet souborů z devíti zemí.
15. 9. 2022|

V Dejvickém divadle si umíme říkat věci do očí, říká herečka Lenka Krobotová

Lady Macbeth hraje ve slavné tragédii v rámci Letních shakespearovských slavností herečka Lenka Krobotová, která je také součástí Dejvického divadla. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o tom, v čem je tamní soubor specifický i zda se umí někdy pohádat. Zároveň přiznává, že je stále těžší se navzájem překvapovat.
18. 7. 2022|

Největší tragédií pro Romea a Julii v roce 2022 je nedostat za lásku dost lajků

Kdyby se nejslavnější Shakespearův romantický příběh odehrával v současnosti, těžko by v něm chyběly mobilní telefony, aplikace, lajky a sdílení. Tak alespoň tragickou lovestory vidí inscenace romeo&julie2022 v pražském Divadle pod Palmovkou. Rumunští tvůrci tu příběh Romea a Julie vypráví jako „emocionální digitální thriller“.
12. 4. 2022|

Divadla na prázdniny nehrají. Letní scény se otevírají po celém Česku

Divadelní prázdniny divadla ne vždycky dodržují, letos v létě navíc často chtějí sobě i divákům vynahradit kvůli pandemii nevydařenou sezonu. Letní scény se tak otevírají v Praze, Plzni nebo Pardubicích. Vedle repríz oblíbených kusů se chystají i premiéry, repertoár je většinou odlehčený. Některé venkovní scény už hrají, jiné spustí program až se začátkem prázdnin.
26. 6. 2021|

Angličané to vždycky chtějí po svém, říká Shakespearův překladatel Martin Hilský

Profesor anglické literatury, překladatel a spisovatel Martin Hilský přeložil celé dílo slavného anglického dramatika. Přesto tvrdí, že angličtina je do češtiny nepřeložitelná, protože jinak zní a jinak přemýšlí. Za víc než sedmisetstránkovou knihu Shakespearova Anglie: Portrét doby teď může dostat Magnesii Literu. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o překládání i neznámých sonetech.
3. 5. 2021|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Místo Romea Radiohead. Brněnský balet se ponoří do Juliina vesmíru

Slavný příběh milenců z Verony a rockovou hudbu skupiny Radiohead spojuje baletní představení Radio and Juliet, které uvede Národní divadlo Brno. V sobotu večer čeká tanečníky odložená premiéra jako dozvuk sezony poznamenané pandemií koronaviru.
8. 8. 2020|

Archeologické překvapení: Slavní „milenci z Modeny“ byli muži

Romantičtější příběh archeologie nezná: Dva lidé, kteří leží společně v jednom hrobě, se drží něžně za ruce. Pohřbeni byli před šestnácti sty lety v italské Modeně, vědci je našli roku 2009, dvojice se stala okamžitě slavnou a přezdívalo se jí Romeo a Julie z Modeny. Nový průzkum ale prokázal, že Romeo i Julie byli muži.
16. 9. 2019|

Recenze: Brněnští Romeo a Julie po osmdesáti letech jsou rozmělněnou tragédií

V této sezoně uplynulo osmdesát let od světové premiéry baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie. První uvedení se konalo na konci roku 1938 v Brně, v dnešním Mahenově divadle. I proto se nynější šéf baletního souboru tamního Národního divadla Mário Radačovský rozhodl uvést nové zpracování tohoto skvostu baletního repertoáru. Choreograf následuje v nynějším nastudování původní literární předlohu Williama Shakespeara, zato však výrazně modernizuje taneční slovník v souladu s futuristickou scénografií (Marek Hollý) i kostýmy (Alexandra Grusková).
28. 3. 2019|

Balet Romeo a Julie v moderních kulisách a on-line. V Brně měl světovou premiéru před osmdesáti lety

Národní divadlo Brno nově nastudovalo Prokofjevův balet Romeo a Julie. Ve světové premiéře ho lidé poprvé viděli 30. prosince 1938 právě v Brně, balet se podle archivních pramenů hrál také 15. března 1939, v den okupace nacistickým Německem. První uvedení nové inscenace baletu budou moci sledovat diváci po celém světě živě přes internet.
8. 3. 2019|