TÉMA

Traktor

Autonomní traktor i dron. Zemědělcům pomáhají moderní technologie

Lepší úrodu se snaží zemědělci zajistit i pomocí moderních technologií. O dotace na investice do zemědělských a potravinářských podniků je velký zájem. Farmáři a potravináři letos přihlásili přes pět tisíc projektů za více než třináct miliard. Vůbec poprvé mohli zemědělci žádat i o dotace na nákup dronů. Podle Zemědělského svazu by také moderní technologie mohly v budoucnu pomoci i s nedostatkem pracovníků v oboru.
28. 10. 2023|

Útlum Zetoru v Brně. Společnost prodává pozemky a přesouvá výrobu do Indie

Výrobce traktorů Zetor utlumuje výrobu v Brně. Pozemky, na kterých haly sídlí, prodal developerské společnosti a je v nich už jen v nájmu. Stávající haly nový vlastník z větší části zbourá a postaví nové, bude v nich ale jiná výroba nebo sklady. Výroba Zetoru se přesouvá do Indie.
6. 10. 2023|

Okruh vozidel, za které se bude platit povinné ručení, se výrazně rozšíří

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Norma převádí do českého práva evropskou směrnici, účinná by měla být od Vánoc.
23. 8. 2023|

Na Prostějovsku se srazilo osobní auto a traktor s návěsem. Dvanáct lidí se zranilo

U Němčic nad Hanou na Prostějovsku se v pátek dopoledne střetlo osobní auto s traktorem, který na vlečce převážel osmnáct lidí. Dvanáct osob se při nehodě zranilo. Uvedla to mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové na místě přistál také vrtulník, který jednoho ze zraněných přepravil do nemocnice, další lidé utrpěli lehčí zranění.
30. 12. 2022|

Po srážce vlaku s traktorem u Bezděkova bude trať kvůli opravám uzavřená až do pátečního večera

Do pátečního večera bude uzavřená trať u Bezděkova na Klatovsku, kde se v pondělí večer srazil osobní vlak a traktor. Po nehodě zůstaly v úseku poškozené koleje, které Správa železnic opravuje. Drážní inspekce vyčíslila škodu na vlaku, traktoru i kolejích na tři miliony korun.
7. 7. 2022|

Ve čtvrtek a pátek u Klatov nepojedou vlaky. Trať poškozená při nehodě vyžaduje opravu

Správa železnic ve čtvrtek a v pátek uzavře provoz na železnici mezi Klatovy a Janovicemi nad Úhlavou. Důvodem je porušená trať v místě pondělní tragické srážky osobního vlaku a traktoru, při níž zemřel řidič traktoru, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
6. 7. 2022|

Na Klatovsku se srazil vlak s traktorem, jeho řidič zemřel. Provoz byl po sedmi hodinách obnoven

U Bezděkova na Klatovsku se v pondělí odpoledne srazil na železničním přejezdu osobní vlak s traktorem. Čtyřiapadesátiletý řidič traktoru utrpěl těžká zranění, kterým přes snahu záchranářů na místě podlehl. Zraněno bylo sedm cestujících a strojvedoucí i vlakvedoucí. Celková škoda podle vyšetřovatelů činí 2,71 milionu korun.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 22:52|

Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 19:49|

Zetor jezdí po polích už 75 let. Sedl si do něj i Gagarin nebo Che Guevara

Tradiční značka české zemědělské techniky Zetor slaví 75 let. Práce na prvních strojích začaly hned po válce. Společnost od počátku své existence vyrobila 1,3 milionu traktorů. Většinu exportovala do více než 130 zemí světa. Překonala ekonomické problémy na přelomu tisíciletí, hromadné propouštění před dvěma lety i poslední pandemický rok.
22. 1. 2021|

Ve Španělsku se bouří tisíce zemědělců, centrum Valencie ochromily traktory

Tisíce zemědělců protestovaly v řadě španělských měst proti nízkým výkupním cenám svých produktů. Dopravní chaos způsobily ve Valencii stovky traktorů, velké demonstrace se podle deníku 20 Minutos konají i v jihošpanělském regionu Andalusie. Protesty ve Španělsku začaly už v lednu a mají pokračovat i příští týden. Vláda slíbila situaci urgentně řešit.
14. 2. 2020|

Propouštění Zetoru prospělo. Příští rok chce zase nabírat

Brněnský výrobce traktorů Zetor další propouštění jako před rokem neplánuje. Tamní ekonomickou situaci se podařilo stabilizovat díky snížení počtu zaměstnanců a vyprázdnění skladů. V příštím roce chce firma dokonce přijmout několik desítek lidí.
23. 12. 2019|

Výroba traktorů v Zetoru se znovu rozjela. Zaměstnanci, kteří nedostali výpověď, chtějí zvýšit platy

Brněnský Zetor obnovil výrobu traktorů. Montážní linka pracovala v omezeném režimu od prosince, teď už stroje znovu vyrábí. Jestli hromadné propouštění a vyprázdnění skladů pomohly společnost stabilizovat, má firma vyhodnotit zřejmě na přelomu března a dubna.
8. 3. 2019|