TÉMA

Státní maturita

U maturitních testů propadlo více středoškoláků než loni, v matematice se ale výrazně zlepšili

U písemných maturitních testů neuspělo 13,7 procenta maturantů, informovalo Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat). Největší potíže měli s němčinou, kde byla neúspěšnost téměř sedmnáctiprocentní, u testu z matematiky naopak neuspěla jen desetina ze studentů, kteří se k němu přihlásili. Loni byl podíl neúspěšných maturantů z matematiky výrazně vyšší. Celkově přesto letos neprošel testy větší podíl maturantů než v minulém roce.
16. 5. 2022|

Studenti, kteří strávili rok a půl na distanční výuce, chtějí úlevy u maturity

I nadcházející maturity by se podle studentů měly zjednodušit. Ke zkoušce totiž půjdou maturanti, kterým ze studia kvůli pandemii vypadla část druhého ročníku a skoro celý ročník třetí. ČT to řekla většina oslovených středoškoláků. Už teď jsou současně některé maturitní třídy v karanténě a znovu se učí jen on-line. V případě plošného uzavření škol bude zjednodušení maturit po státu chtít i Česká středoškolská unie. Ministerstvo školství nevylučuje, že do podoby maturit zasáhne, zatím ale počítá s běžným průběhem.
5. 12. 2021|

Začaly státní maturity. Na testy mají studenti víc času, úlevu dostali ti, kteří pomáhali v nemocnicích

Střední školy nejenže se vrátily k prezenční teoretické výuce – zároveň začaly státní maturity. Někteří ředitelé proto vyhlásili pro žáky, kteří nematurují, na začátek týdne volno. Maturity jsou po delších politických diskusích povinné pro všechny, avšak s dílčími úlevami, největší se týká absolventů ze zdravotnických škol, kteří pomáhali v nemocnicích zvládnout pandemii.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 15:06|

O výsledku státních maturitních testů rozhodnou procenta, známky skončí

Maturanty čeká od příštího jara změna. Státní maturitní testy se totiž nebudou známkovat. Hodnotit se budou jen slovy „uspěl“ či „neuspěl“ podle procenta zvládnutých úkolů. Hranici úspěšnosti v testech bude určovat ministerstvo školství a Cermat, který má státní zkoušky na starosti, ji uvede v testových sešitech.
16. 10. 2020|

Češtináři kritizují plánované změny maturit. Nechtějí dějiny literatury místo četby

Asociace češtinářů se bouří proti změnám státních maturit, které připravuje ministerstvo školství. Podle jejího šéfa se nemohla k novele nijak vyjádřit. Proto v pátek poslala otevřený dopis ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO). České televizi to potvrdil předseda Asociace češtinářů Josef Soukal. Novela maturit podle asociace přináší radikální změny. Češtináři se obávají, že po změnách by školy opět zkoušely literární historii místo četby a hodnocení by bylo méně transparentní. Maturitu by pak mohli získat i nejslabší žáci. Novela je v současnosti v připomínkovém řízení.
8. 3. 2019|