TÉMA

Mezinárodní den žen

Irové odmítli změnu ústavy. Rodinu nadále tvoří pouze sezdané páry

Irové v pátečním referendu jasně odmítli změny ústavy, oznámil v sobotu irský premiér Leo Varadkar. Hlasovalo se o návrhu, aby se vypustila formulace o ženách v domácnosti a rodině tvořené výhradně sezdanými páry. Výsledky jsou zcela zřejmé, vláda je respektuje a přijímá za ně zodpovědnost, dodal předseda vlády podle serveru deníku The Irish Times.
9. 3. 2024|

Irové hlasují o další modernizaci konzervativní ústavy. Referenda se týkají postavení žen a nesezdaných párů

V Irsku má v pátek 3,5 milionu registrovaných voličů možnost se vyjádřit ve dvou referendech, která mají vést k modernizaci pohledu na ženy a rodinu v konzervativní katolické ústavě. Pokud vládní návrhy uspějí, z ústavy zmizí formulace o ženách v domácnosti a nesezdané páry budou nově uznávány jako rodiny. Sčítání začne v sobotu ráno a výsledky se očekávají v sobotu večer.
8. 3. 2024|

Manželka prezidenta Eva Pavlová se v Lánech setkala s novodobými veteránkami

Manželka prezidenta Eva Pavlová se ve středu v Lánech setkala s novodobými veteránkami. V řadách armády se zapojily do mnoha zahraničních operací například v Iráku, Afghánistánu, Kosovu a jinde. Do Lán jich přijelo několik desítek. Všechny dosud žijící veteránky z druhé světové války dostanou během středy po celém Česku kytice. Je to malá pozornost za hrdinství a oběti, které této zemi přinesly, řekla v Lánech Pavlová, která sloužila v ozbrojených silách a je podplukovnicí v záloze.
21. 6. 2023|

Na Ukrajině se demonstrovalo za práva žen. V zemi výrazně přibývá případů domácího násilí

Tisíce žen se v centru Kyjeva zúčastnily pochodu za práva žen, uspořádaného na Mezinárodní den žen. Cílem bylo upozornit veřejnost na domácí násilí, prudce rostoucí v době platných omezení proti šíření nákazy koronavirem. V Polsku při té příležitosti znovu demonstrovali odpůrci přísnějšího potratového zákona, který téměř znemožňuje přerušení těhotenství. Ve Francii pak nejrůznější sdružení opakovaně upozorňují na to, že ženy zůstávají v mnoha ohledech diskriminované.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 20:12|

30 let zpět: Nejzprofanovanější svátek

Před listopadem 1989 patřil Mezinárodní den žen ke svátkům, které komunistický režim rád využíval ke své propagandě. Není proto divu, že se po revoluci objevily iniciativy vyzývající k jeho zrušení. Co si o tom myslí běžní občané?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
8. 2. 2020|

Levnější jízdenky jako symbolické gesto. Berlín podpořil ženy kvůli nerovným platům

Německá metropole symbolicky upozornila na přetrvávající rozdíly v platech mezi oběma pohlavími. Automaty v berlínském metru nabízely čtyřiadvacet hodin světový unikát – jízdenku výlučně pro ženy, která byla o víc než pětinu levnější.
19. 3. 2019|

Političky, bojovnice za rovnoprávnost, oběti násilí a matky. Svět si připomíná Mezinárodní den žen

Bojovnice za rovnoprávnost, oběti trestných činů, pracující matky i ženy bojující za lepší život svých dětí. Snímky agentury Reuters zachycují inspirativní ženy z celého světa. Právě na 8. březen připadá Mezinárodní den žen.
8. 3. 2019|