TÉMA

Kauza

Policie navrhla obžalovat tři firmy v další části kauzy Dozimetr

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula obdržel od policie návrh na podání obžaloby tří firem v další části korupční kauzy Dozimetr. Jak vyplývá z dřívějšího zjištění Deníku N, mělo by se jednat o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Borgula pro Českou televizi uvedl, že o podání obžaloby ještě nerozhodl.
16. 4. 2024|

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Soud potvrdil Rittigovi odškodné za kauzu Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649 tisíc korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29 tisíc korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.
4. 4. 2024|

Harvard rozbouřila paradoxní kauza. Přední světová expertka na výzkum poctivosti měla falšovat svůj výzkum

Harvardská profesorka Francesca Ginová specializující se na chování a otázky poctivosti měla podle obsáhlé expertní dlouhé zprávy ve svých studiích spoustu chyb a nedostatků, pro které nemá žádné věrohodné vysvětlení. Univerzita chce, aby vědkyně univerzitu opustila.
19. 3. 2024|

Tři obvinění v kauze veřejných zakázek Krajské zdravotní a Nemocnice Jihlava usilují o propuštění z vazby

Zatím tři z pěti obviněných, které soud v minulém týdnu poslal v případu údajné manipulace nemocničních zakázek do vazby, podali stížnost proti této formě stíhání. České televizi to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Barbora Chlostová. Ostatní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Kvůli kauze minulé pondělí zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) na téměř čtyřiceti místech po celé republice. Po zásahu obvinila deset lidí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:08|

Část obžalovaných ve vedlejší větvi kauzy Stoka dostala podmínky

Krajský soud v Brně uložil části obžalovaným ve vedlejší větvi korupčního případu takzvané kauzy Stoka podmíněné a peněžité tresty. Šlo o čtyři obžalované, kteří už dříve ve věci prohlásili vinu. Peněžitým trestem soud potrestal i jednu firmu. Hlavní líčení se zbývajícími obžalovanými, kteří vinu popřeli, je v plánu na konci února. Ve vedlejší větvi jde o „spodní patro“ kauzy, vesměs jednatele či řemeslníky, kteří podle obžaloby za úplatky dostávali zakázky. Rozsudek není pravomocný, část obžalovaných i žalobce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.
15. 2. 2024|

Soud přiznal bývalému primátorovi Prahy Hudečkovi odškodné přes 760 tisíc za kauzu Opencard

Soud přiznal bývalému pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi zhruba 763 tisíc korun jako odškodné za nezákonné stíhání v kauze Opencard. Rozsudek není pravomocný a strany se mohou odvolat. Někdejší komunální politik z TOP 09 získal už dříve od ministerstva spravedlnosti milion korun za způsobenou nemajetkovou újmu a za výdaje na právníky. V žalobě žádal dalších 7,6 milionu korun.
14. 2. 2024|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

Žalobce uzavřel dohodu s obviněnými v kauze podvodu v olomouckém vlastivědném muzeu

Evropský pověřený žalobce uzavřel dohodu o vině a trestu se třemi lidmi stíhanými v případu veřejných zakázek Vlastivědného muzea v Olomouci. Obvinění se k dotačnímu podvodu přiznali a zavázali se uhradit škodu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obvinění čelili tři bývalí pracovníci muzea. Dohodu bude posuzovat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.
1. 2. 2024|

Vrchní soud vrátil na začátek daňovou kauzu kolem podnikatele Zadeha

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozsudek v daňové kauze kolem podnikatele Shahrama Zadeha. Případ pěti obžalovaných, kteří nepravomocně dostali několikaleté tresty vězení, vrátil na začátek. Nařídil i výměnu soudního senátu. Obvinění se údajně podíleli na miliardových daňových únicích při dovozu pohonných hmot, vinu odmítají.
23. 1. 2024|

Před rokem padl osvobozující verdikt k Čapímu hnízdu. Nyní se blíží nové řízení

Přesně před rokem padl nepravomocný osvobozující verdikt v dotační kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (ANO) byli zproštěni obžaloby z údajného padesátimilionového dotačního podvodu. To už ale neplatí, odvolací soud verdikt zrušil a žalobci chtějí v novém řízení prokázat, že podnik byl účelově vyvedený z holdingu Agrofert.
9. 1. 2024|

Žalobce pustil z vazby podnikatele Špringla obviněného v kauze armádní zakázky

Státní zástupce propustil na kauci z vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. ČT to potvrdil žalobce Adam Borgula s tím, že podnikatel musí docházet za probačním úředníkem. Špringl podle policie žádal úplatek za to, že se do tendru za desítky milionů korun nepřihlásí. Vinu odmítá. Kriminalisté stíhají ještě pět lidí a tři firmy.
14. 12. 2023|

Kriminalisté vyšetřují firmu napojenou na ruské podnikatele. Figuruje v ní i český exposlanec

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) začala prověřovat investiční společnost Diversity Capital ze skupiny IC Group. Podle věřitelského výboru zmizela z firmy napojené na ruské podnikatele asi miliarda korun a jak zjistila Česká televize, zůstal zde jediný člen správní rady – bývalý poslanec za Sládkovy republikány Petr Vrzáň.
4. 10. 2023|

Novinářka Foggattová: Předvolební Ameriku zcela pohltily Trumpovy soudy, neřeší se politika

Místo klíčových politických témat se ve Spojených státech před prezidentskými volbami řeší hlavně soudní líčení bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. V pořadu Události, komentáře to uvedla novinářka a editorka prestižního časopisu New Yorker Tyler Foggattová, která přednáší v Praze na mezinárodní letní škole žurnalistiky. Podle Foggattové panuje mezi Američany nedůvěra ohledně možných volebních podvodů. Dezinformace v této oblasti se dají očekávat i po hlasování v roce 2024, obává se novinářka.
8. 8. 2023|

Lobbista Rittig se soudí o odškodnění kvůli stíhání v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig chce po státu téměř 680 tisíc jako náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Vyplývá to z vyjádření Obvodního soudu pro Prahu 2 a ministerstva spravedlnosti pro Českou televizi. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby. O odškodnění začne soud jednat v září.
28. 7. 2023|

Agrotec dostal od státu odškodnění za nezákonné stíhání v kauze zakázek České pošty

Ministerstvo spravedlnosti vyhovělo společnosti Agrotec z holdingu Agrofert. Stát jí musí zaplatit 620 tisíc korun jako odškodnění za nezákonné stíhání v kauze manipulací se zakázkami České pošty. Česká televize to zjistila z rozhodnutí, které získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od ministerstva spravedlnosti. Soud pravomocně osvobodil firmu i jejího manažera. V druhé části kauzy, ve které se manipulovaly stavební zakázky, soud udělil podmínky.
21. 6. 2023|

Policie obvinila v kauze Dozimetr pět lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili v případu souvisejícím s kauzou Dozimetr pět lidí, potvrdil žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Kvůli hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) viní policie skupinu z trestných činů podplacení, přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 12:15|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

Rozsudek o Čapím hnízdu je dle Fialy třeba respektovat. Babiš je pro Česko nebezpečím, míní uchazeči o Hrad

Rozsudek nezávislého soudu je třeba respektovat, uvedl k pondělnímu rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo premiér Petr Fiala (ODS). „Věřím v nezávislost justice,“ napsala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Andrej Babiš (ANO) i nadále zůstává nebezpečím pro Českou republiku, přispívá k rozvracení demokracie a voliči by mu měli vystavit vysvědčení v nadcházejících prezidentských volbách, vyplývá z reakcí prezidentských kandidátů na nepravomocný osvobozující rozsudek.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 14:04|

Vrchní soud bude znovu rozhodovat o Benešové v kauze Bečvářova statku

Případ restituce takzvaného Bečvářova statku se kvůli dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže vrací k vrchnímu soudu. Bude se znovu zabývat verdiktem pro bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu Evu Benešovou, která dostala podmíněný trest. Podle Stříže soud chybně posoudil otázku zavinění.
6. 1. 2023|

Fiala navrhl jmenovat Hladíka ministrem životního prostředí

Premiér Petr Fiala (ODS) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí, sdělil ve čtvrtek večer mluvčí vlády Václav Smolka. Resort dočasně vede lidovecký předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Hladík následně uvedl, že resort má před sebou mnoho důležitých výzev.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 20:55|

30 let zpět: Národní knihovna nemá místo na knihy, na depozitář chybí peníze

S akutním nedostatkem místa pro uložení nových svazků se potýká Národní knihovna. A to i přesto, že vláda v březnu 1992 rozhodla o vzniku nového depozitáře. Hlavním problémem ale zůstává financování projektu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 12. 2022|

30 let zpět: Navyšuje se povinné ručení

Před třiceti lety se rozšířila odpovědnost za škodu způsobenou motorovým vozidlem. Příčinou byla téměř dvoumiliardová ztráta, kterou pojišťovny utrpěly při proplácení škod. Částečně se na přísnějších pravidlech podepsala i rostoucí cena automobilů a s tím spojené nákladnější opravy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 12. 2022|

30 let zpět: Odposlouchávací zařízení na konzulátu USA

Na začátku prosince 1992 oznámili pracovníci konzulátu USA v Bratislavě, že v budově odhalili odposlouchávací zařízení. Devátého prosince pak velvyslanectví USA v Praze informovalo o tom, že objevená zařízení byla v době nálezu aktivní a že je někdo používal ještě v listopadu 1992.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 12. 2022|