TÉMA

Orchidej

Rozkvetlé orchideje vábí turisty do Bílých Karpat, ochránci přírody nabízejí doprovod

Louky Bílých Karpat lákají návštěvníky na kvetoucí orchideje, Český svaz ochránců přírody (ČSOP) ale žádá turisty o opatrnost. Řada vzácných druhů je i kvůli zásahům člověka ohrožená, některé vymizely úplně. Aby ČSOP upozornil na potřebu větší ochrany těchto přírodních klenotů, vyhlásil letošek rokem orchidejí.
15. 5. 2020|

Skleník Fata Morgana už 15 let láká na exotiku, oblíbené jsou orchideje i motýli

Půvaby exotické fauny a flóry, pestrobarevnou krásu a ladnost motýlů, jakož i jedinečných květů orchidejí mohou už patnáct let obdivovat návštěvníci tropického skleníku Fata Morgana v pražské Troji. Moderní stavba s neobvyklým esovitým půdorysem, otevřená 12. června 2004, vyrostla na prosluněném jižním svahu trojské stráně. Poskytuje domov zhruba pěti tisícům druhů rostlin a asi šesti desítkám druhů zvířat.
12. 6. 2019|

Pralesní miniatury i rostlina s listy jako plech. Pražská botanická zahrada otevírá výstavu orchidejí

Ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě v Troji začala výstava exotických orchidejí, která potrvá do konce března. Expozice vznikla pod vedením mistryně Česka a Slovenska ve floristice Kláry Franc Vavříkové. Návštěvníci spatří například pralesní miniatury či orchideje polopouště s listy tvrdými jako plech.
7. 3. 2019|