TÉMA

Nadace

Ústavní soud zamítl stížnost Lichtenštejnů kvůli pozemkům na okraji Prahy

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Nadace knížete z Lichtenštejna a vládnoucího knížete Hanse-Adama II. z Lichtenštejna v jednom z mnoha sporů o někdejší rodový majetek v Česku, který nyní náleží státu. Šlo o pozemky na jihovýchodním okraji Prahy v katastrálních územích Hájek u Uhříněvsi, Královice a Uhříněves. Rod s žalobou neuspěl, na jeho majetek se vztahovaly poválečné dekrety. Právní zástupce Lichtenštejnů se nechtěl k rozhodnutí Ústavního soudu zatím vyjadřovat.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 11:11|

Nový přístroj umožní FN Olomouc měřit nitrooční tlak pacientům na dálku, odhalí zelený zákal

Měřit nitrooční tlak v domácích podmínkách a díky tomu včas odhalit zelený zákal nebo monitorovat jeho průběh umožní pacientům a lékařům přístroj Fakultní nemocnice Olomouc. Tamní oční klinice zařízení v pondělí předali zástupci Nadace profesora Vejdovského.
18. 3. 2024|

Vznik energetických společenství podpoří ministerstvo 98 miliony. Příjem žádostí začne v prosinci

Nová dotační výzva ministerstva životního prostředí podpoří zakládání energetických společenství. Z Národního plánu obnovy má resort vyčleněno 98 milionů korun. Výzvu k podávání žádostí o peníze představili v pátek zástupci ministerstva. Dotace by podle nich měly podpořit sdílení energie z obnovitelných zdrojů. O přidělení peněz se bude rozhodovat ve dvoukolové soutěži, v prvním kole žadatelé představí své záměry, podávat je mohou od 1. prosince do konce ledna.
10. 11. 2023|

Nadace Neuron ocenila špičkové české vědkyně a vědce. Hlavní cenu si odnesl světoznámý chemik

Nadace Neuron ocenila špičky české vědy. Nejvyšší cenu získal František Švec, který svou celoživotní prací obohatil světový výzkum v oboru chemie, dvakrát bodoval důležitý objev týkající se výzkumu rakoviny.
15. 10. 2023|

Nobelovu cenu za medicínu získali vědci za výzkum vedoucí k vývoji mRNA vakcín proti covidu

Katalin Karikóová a Drew Weissman jsou letošními laureáty Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství. Obdrželi ji za objevy týkající se modifikací nukleosidových bází, které umožnily vývoj účinných mRNA vakcín proti nemoci covid-19.
2. 10. 2023|

Policie stíhá jednu osobu kvůli zpronevěře dotací na integraci ukrajinských uprchlíků

Za zpronevěření dotace na integraci Ukrajinců pražskou nadací Help Ukraine policie zahájila stíhání jednoho muže. České televizi to potvrdil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Zda obvinění rozšíří, zatím není jasné, vyšetřování není u konce. Nadace v minulosti dostala od státu na provoz komunitního centra dvacet milionů korun. Zakladatele organizace Vladimíra Gergela podle informací Reportérů ČT policie podezírá, že si ze zpronevěřených peněz koupil byt v Braníku.
30. 6. 2023|

V Motole vznikne výzkumné onkologické centrum. Hotové má být v roce 2026

Ve Fakultní nemocnici Motol vznikne výzkumné a diagnostické onkologické centrum. Projekt ve středu představil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a bude součástí projektu Motolského onkologického centra, které se má vybudovat za 4,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy financovaného EU. Hotovo má být v březnu 2026.
5. 4. 2023|

Soul odškodní občany nuceně nasazené za japonské okupace, peníze vyplatí korejská nadace

Jižní Korea odškodní občany, kteří museli vykonávat nucené práce za japonské okupace v letech 1910 až 1945. Oznámil to jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin, podle něhož bude odškodné placeno korejskou veřejnou nadací, a tedy nikoliv japonskými firmami, které k tomu v minulosti odsoudil korejský nejvyšší soud. Krok Soulu přivítaly Tokio i Washington, řada lidí, kteří se stali obětí nucených prací, a jejich podporovatelé naopak plán odsoudili. Hlavní jihokorejská opoziční strana vládu obvinila, že se Japonsku vzdala.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 12:48|

Ministerstvo poslalo dotace na začlenění uprchlíků. Policie zjišťuje, kam peníze zmizely, podle Balaše je vše v pořádku

Ministerstvo školství poslalo celkem dvacet milionů korun na dotacích nadaci Help Ukraine, která do ledna provozovala Komunitní centrum Roztyly. To se stará o uprchlíky z Ukrajiny a zejména o jejich děti. Pět milionů rovnou zadržela policie, která se začala činností Help Ukraine zabývat, a šest a půl milionu dostal stát zpět. Policie zjišťuje, kam se podělo dalších osm milionů. Vychovatelkám dětí totiž nadace zaplatila jen část odpracovaných měsíců. Dotace také měla zajistit, že matky dětí nebudou muset nic platit, ale přesto od nich provozovatel komunitního centra vybíral poplatky jako stravné. Někdejší předseda představenstva nadace si mezitím koupil byt. Činností Help Ukraine a také způsobem, kterým ministerstvo školství rozděluje dotace na začleňování ukrajinských uprchlíků, se zabýval Dalibor Bártek z Reportérů ČT.
24. 1. 2023|

Reportéři ČT: Ruský organizovaný zločin pere v Česku špinavé peníze. Firma vytvořila dojem, že pomáhá dětem z Ukrajiny

Česko je pro ruský organizovaný zločin jednou ze zaslíbených zemí – zejména pro praní špinavých peněz. Ročně se v Česku podle Finančního analytického úřadu vyperou desítky miliard korun. Nečinná firma s ruskými majiteli přes své účty u České spořitelny protočila tři čtvrtě miliardy. Banka na to upozornila a policie před dvěma lety zajistila sto milionů. Letos však musela peníze opět uvolnit, protože Rusko nespolupracuje na odhalení pachatelů. A co může být lepší pro zmatení stop než vytvořit dojem, že firma pomáhá ukrajinským dětem? Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek.
1. 11. 2022|

Kolíčkový den má pomoci handicapovaným, sbírku zbrzdila pandemie covidu

Během čtvrtka se v Česku koná první ročník takzvaného Kolíčkového dne – dobročinné sbírky Nadace Jedličkova ústavu. Jejím cílem je podle nadace lépe propojit handicapované se zbytkem populace. Celý den tak lidé v ulicích Prahy a na vybraných místech mohou zakoupit zelené kolíčky a tím přispět nadaci, která pomáhá mladým lidem s postižením zapojit se do života. Kolíček si mohou zájemci koupit i on-line a nadace jim ho pošle poštou.
20. 10. 2022|

Měsíc dobročinné závěti propaguje dárcovská gesta v poslední vůli

V Česku přibývá lidí, kteří se rozhodnou sepsat závěť, v loňském roce jich bylo přes šestadvacet tisíc, jen jednotlivci ovšem myslí i na charitu. Změnit to chce Měsíc dobročinné závěti, který se koná už popáté.
8. 10. 2022|

30 let zpět: Nadace Zvon pro Březí zajistila nový zvon i rekonstrukci kostela

Díky nadaci Zvon pro Březí se ve stejnojmenné obci u Říčan mohli občané těšit z nového zvonu, stejně jako ze zrekonstruovaného kostela, který slavnostně vysvětil nizozemský kardinál Adrianus Johannes Simonis. Původní zvon byl v roce 1942 ukraden nacisty. Přesně po 50 letech se tak vrátil na své původní místo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 8. 2022|

Před rokem zasáhlo jih Moravy ničivé tornádo. Obnova obcí potrvá podle starostů minimálně 5 let

Po roce od ničivého tornáda, které zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni 24. června, má už většina obyvatel střechu nad hlavou. V Moravské Nové Vsi dokončují opravy kostela, děti se vrátily do opravených škol. Energetici ale například ještě nedokončili ukládání rozvodů elektřiny pod zem. Obnova obcí potrvá podle starostů ještě minimálně pět let. Škody po tornádu dosáhly miliard korun, poničeno bylo na dvanáct set domů, šestinu bylo nutné zbourat. Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 20:17|

Oáza klidu v zahradě. Hospic v usedlosti Cibulka navrhne pro nadaci studio Petr Hájek Architekti

Novou podobu pražské usedlosti Cibulka, kde Nadace rodiny Vlčkových plánuje vybudovat dětský hospic, navrhne architektonické studio Petr Hájek Architekti. Uspělo v architektonické soutěži. Dlouho chátrající objekt koupila nadace generálního ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny začátkem loňského roku. Hospic plánuje otevřít v říjnu 2026.
3. 3. 2022|

Soud začal řešit žalobu Lichtenštejnů, kteří chtějí po státu vrátit mimo jiné zámky v Lednici a Valticích

Okresní soud v Břeclavi se začal zabývat žalobou Nadace knížete z Lichtenštejna na státní instituce. Nadace  žádá vydání majetku, který podle ní neoprávněně užívá český stát. Jde například o Lednicko-valtický areál, ale i lednický či valtický zámek. Lichtenštejnská knížecí rodina tvrdí, že jí český stát majetek nezákonně zabavil na základě Benešových dekretů po roce 1945. Žalované strany označily žalobu jako nedůvodnou.
9. 2. 2022|

Reportéři ČT: Děti bojují s rakovinou, jejich rodiče s úřady a nedostatkem peněz

Rodiče, kteří se starají o děti nemocné rakovinou, musí řešit ještě složitý úkol – jak si zajistit dost peněz, když jim péče o dítě nedovoluje chodit do práce. V takových případech mají nárok na sociální dávky, především příspěvek na péči. Přesvědčit ale úřady, že dítě splňuje potřebná kritéria, bývá velmi obtížné. Někdy boj s byrokracií trvá tak dlouho, že dítě zemře dřív, než pomoc státu dorazí. Záchranou pro mnohé rodiny se staly neziskové organizace. Pro Reportéry ČT o tom natáčela Silvie Kleková.
30. 11. 2021|

Palestinský doktor, kterému izraelský nálet zabil dcery, se spravedlnosti nedovolal. I přes nepřízeň osudu pomáhá jiným

Přes deset let se palestinský doktor Ezzeddín Abú al-Áiš domáhal od Izraele omluvy za smrt svých tří dcer a neteře. Zabila je izraelská střela, která během Války v Gaze v roce 2009 zasáhla jeho dům. Nejvyšší soud v Jeruzalému ale jeho žádost definitivně zamítl.
26. 11. 2021|

Nadační fond Neuron končí spolupráci s Janečkem kvůli proslovu na Slavících

Nadační fond Neuron ukončil spolupráci s matematikem a podnikatelem Karlem Janečkem kvůli jeho proslovu při pátečním vyhlášení hudební ankety Český slavík. Janeček mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády a případné očkování dětí. Fond se od jeho vyjádření distancoval.
22. 11. 2021|

Lidé po tornádu darovali nebývale mnoho. Díky tomu, že jsou bohatší, i díky novým technologiím

Přes 850 milionů korun již poslali lidé neziskovým organizacím a nadacím do sbírek na pomoc obyvatelům obcí zasažených v minulém týdnu prudkou bouří a tornádem. Peníze dostanou lidé, kterým živel poškodil nebo zcela zničil domovy, po svátcích. V první fázi rozdají organizace všem po 150 tisících korunách, další peníze již rozdělí podle míry škod, s nimiž se ta která domácnost vyrovnává. Pomoc ze sbírek je nad rámec státní podpory, kterou schválila vláda v pondělí, a také by se mělo dostat na všechny, jimž tornádo poničilo majetek. O sbírání i rozdělování peněz hovořili zástupci neziskových organizací a nadací v 90' ČT24 i v Interview ČT24.
29. 6. 2021|

Neposílejte už materiální pomoc, vyzývá hejtman Grolich. Lidé na pomoc obcím věnovali už 850 milionů

Jihomoravský kraj vyhlásil stop stav materiální pomoci pro obce postižené tornádem. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že obce mají všeho dost, týká se to jídla, vody, oblečení i dalších věcí. Starostové obcí podle něj zatím potřebují jen stavební materiál, kterého je nedostatek. Po železniční trati mezi Břeclaví a Hodonínem v úterý ráno projel první vlak, provoz železničáři obnovili v omezeném režimu s dieselovými lokomotivami. Lidé z celého Česka už na pomoc postiženým obcím věnovali prostřednictvím sbírek 850 milionů korun.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 18:10|

Obětem tornáda a silných bouří lze pomoci finančně i materiálně. Vybraly se už stovky milionů

Po tornádu a silných bouřích na jižní Moravě začaly nadace organizovat sbírky pro finanční pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. Už v prvních hodinách po katastrofě na dárcovské účty přibyly desítky milionů korun. Aktuálně jsou darované částky v řádu stovek milionů korun. Lidé se také domlouvají na dobrovolnické pomoci. Úřad práce poskytne místním mimořádnou okamžitou pomoc.
25. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 11:56|

Su Ťij čelí obvinění z korupce a zneužití majetku dobročinné nadace. Absurdní, reagoval obhájce

Bývalá myanmarská lídryně Do Aun Schan Su Ťij čelí dalšímu vyšetřování, tentokrát kvůli údajné korupci. S odvoláním na informace státního deníku New Light of Myanmar to napsala agentura Reuters. Nová obvinění se týkají údajného zneužití majetku dobročinné nadace, kterou Su Ťij vedla, a přijímání úplatků ve formě peněz a zlata. Obhájce političky, kterou nyní drží v domácím vězení vojenská junta, označil nová obvinění za absurdní.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 11:06|

Gatesovi oznámili rozvod po 27 letech manželství. Budou se dále podílet na chodu své nadace

Americký miliardář a šéf společnosti Microsoft Bill Gates a jeho manželka Melinda se rozvedou. Pár to veřejnosti sdělil ve svém pondělním prohlášení na Twitteru. V něm mimo jiné stojí, že oba manželé už nevěří tomu, že mohou společně růst jako pár. Gatesovi požádali veřejnost o „prostor a soukromí“ pro svou rodinu. Slíbili, že společně budou dále provozovat svojí nadaci Bill and Melinda Gates Foundation.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 22:00|