TÉMA

Květná zahrada

Kolonáda nad Květnou zahradou v Kroměříži je opět přístupná návštěvníkům

Po nucené dvouleté pauze se návštěvníkům Květné zahrady v Kroměříži znovu otevřel ikonický pohled z terasy na kolonádě. Ta byla prakticky celá rozebrána, zrestaurována a znovu postavena. Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, letos slaví 25. výročí od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.
26. 5. 2023|

Zámek v Kroměříži prošel rekonstrukcí. Restaurátoři zachránili 175 let starou výzdobu

Sněmovní sál Arcibiskupského zámku v Kroměříži vypadá opět jako před 175 lety, tedy v době zasedání Říšského sněmu. Dva roky na obnově jeho výzdoby pracovali restaurátoři; zachránili například unikátní nástropní obrazy. Proměnou prošla i další památka UNESCO v Kroměříži – Květná zahrada.
29. 3. 2023|

V Květné zahradě pokračují opravy kolonády, hotovo bude do konce roku

V Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, pokračují opravy kolonády. Práce na obnově krovů, měděné střešní krytiny, dřevěné vyhlídkové lávky a kamenné balustrády začaly loni, hotové by měly být do konce letošního roku. Náklady činí zhruba dvacet osm milionů korun.
25. 3. 2022|

Spor o Květnou zahradu končí, zůstává státu. Ústavní soud zamítl stížnost arcibiskupství

Ústavní soud zamítl stížnost Arcibiskupství olomouckého ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži. Památka zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO tak zůstává ve vlastnictví státu. Arcibiskupství neúspěšně žádalo o její vrácení v církevních restitucích.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 10:23|

Spor o Květnou zahradu v Kroměříži pokračuje. Arcibiskupství se obrátilo na Ústavní soud

Olomoucké arcibiskupství podalo ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži, památku na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle pravomocného verdiktu má zahrada zůstat ve vlastnictví státu. Arcibiskupství neúspěšně žádalo o její vrácení v rámci církevích restitucí.
17. 2. 2021|

Olomoucké arcibiskupství podá ústavní stížnost ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži

Arcibiskupství v Olomouci se ve sporu o Květnou zahradu obrátí na Ústavní soud. České televizi to řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. Církev se o zahradu, která je součástí světového dědictví UNESCO, pře se státem. Nejvyšší soud loni v prosinci rozhodl, že zahrada u Kroměřížského zámku zůstane majetkem státu. Zámek získala církev v rámci vyrovnání v roce 2015.
26. 1. 2021|

Květná zahrada v Kroměříži zůstane ve vlastnictví státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Dřívější rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
8. 12. 2020|

Pře o Květnou zahradu pokračuje. Olomoucké arcibiskupství se obrátilo na Nejvyšší soud

Spor mezi církví a státem o vlastnictví kroměřížské Květné zahrady figurující na seznamu světového dědictví UNESCO nekončí. Olomoucké arcibiskupství se obrátilo na Nejvyšší soud, potvrdil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Vydání zahrady arcibiskupství loni v listopadu pravomocně zamítl Krajský soud v Brně. Podle arcibiskupství tvoří Květná zahrada funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které katolíci získali v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.
3. 3. 2020|

Církev převzala správu zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Pro návštěvníky se nic nemění

Olomoucké arcibiskupství převzalo od státu správu Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Církev získala zámek i zahradu už před čtyřmi lety. Na základě smlouvy, která právě skončila, se o ně ale nadále staral Národní památkový ústav. Teď bude provoz zajišťovat nezisková organizace založená arcibiskupstvím. Pro návštěvníky se podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera nic nemění.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 15:40|

Květnou zahradu církev nezíská. Ve sporu o památku UNESCO neuspěla s odvoláním

Stát nemusí vydat katolické církvi Květnou zahradu v Kroměříži, která je na seznamu UNESCO. Ve středu o tom rozhodl Krajský soud v Brně, jak České televizi sdělila jeho mluvčí Klára Belkovová. S odvoláním tak neuspělo olomoucké arcibiskupství, které o vydání zahrady usiluje. Podle arcibiskupství tvoří Květná zahrada funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou. Ty církev získala v rámci majetkového vyrovnání v roce 2015.
28. 11. 2019|

Církev neuspěla ve sporu o Květnou zahradu v Kroměříži. Zůstává státu

Stát nemusí církvi vydat kroměřížskou Květnou zahradu zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom Okresní soud v Kroměříži. V zahradě, kterou spravuje Národní památkový ústav, vznikly v minulých letech péčí státu novostavby, které podle rozhodnutí soudu vydání zahrady olomouckému arcibiskupství neumožňují.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 14:31|