TÉMA

Skauti

Skauty čeká kvůli tropické bouři evakuace ze světového setkání

Desítky tisíc skautů čeká evakuace z dějiště světového setkání v Jižní Koreji. K zemi se blíží tropická bouře Khanun. Jamboree už v předešlých dnech provázely problémy, některé výpravy jej opustily kvůli vedrům. O nynější evakuaci informovala agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času. Předčasný odjezd domů podle ní nikdo z Čechů neplánuje.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 21:58|

Vedra komplikují setkání skautů. Soul v něm chce pokračovat i přes výzvy k ukončení

Světová organizace skautského hnutí (WOSM) vyzvala Jižní Koreu, aby přerušila celosvětové setkání skautů neboli jamboree. Tisíce britských skautů začaly opouštět pobřežní tábořiště kvůli úmorným vedrům. Američtí a singapurští skauti se odjet chystají. Už dříve se kvůli horku udělalo nevolno několika stovkám účastníků. Skauti a skautky z Česka zatím podle mluvčí Junáka předčasný návrat nezamýšlejí. Jižní Korea se v sobotu rozhodla v akci pokračovat.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 12:49|

Skauti přivezli betlémské světlo

Skauti přivezli do Česka betlémské světlo. Cestovali s ním z Vídně do Brna vlakem a v neděli jej oficiálně předají biskupovi. Příští týden v sobotu jej rozvezou vlaky po celé republice. Poslední dva roky plamínek skauti kvůli covidovým opatřením přebírali na hranicích s Rakouskem.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 19:15|

Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.
2. 7. 2022|

Ostravští skauti chtějí získat pozemek pod klubovnou. Radnice z ceny slevit nemůže, pořádají sbírku

Skauti v městském obvodu Ostrava-Jih by chtěli od města koupit pozemek, na kterém vlastní klubovnu. Požádali o prodej za symbolickou částku. Soudní znalec ovšem parcelu ohodnotil na 150 tisíc korun, a i když se skauti s obvodem snaží vyjednávat, radnice podle mluvčí nemůže pozemek prodat pod cenou.
7. 2. 2022|

Vedoucí dětských oddílů mohou získat od letoška pět dnů dovolené navíc

Pět dnů dovolené navíc mohou od letoška využít dobrovolníci, kteří působí jako vedoucí dětských oddílů. Podmínkou je, aby s dětmi soustavně pracovali minimálně rok. Jejich zaměstnavatelé mohou o refundaci mzdy požádat správu sociálního zabezpečení.
8. 8. 2021|

Jídlo, stříkačky i teplé ponožky. Solidarita v době pandemie neustává

Mluví se o tom sice méně než loni na jaře, solidarita v souvislosti s pandemií covidu-19 však stále existuje. Jednotlivci, firmy i skupiny dobrovolníků se dál snaží vyjadřovat podporu zdravotníkům i lidem v tíživé sociální situaci. Například skauti chodí do zdravotnických zařízení dobrovolně pomáhat a tento týden začali praktikům rozvážet stříkačky pro očkování. Devětaosmdesátiletá seniorka ze Zlína zase háčkuje do nemocnic ponožky.
21. 3. 2021|

Skauti rozváželi po Česku betlémské světlo. Po Praze jezdila s plamínkem historická tramvaj

Skauti v sobotu rozváželi vlaky po republice betlémské světlo, které před týdnem převzali na hraničním přechodu s Rakouskem. Na vlaky pak navazují další rozvozy do míst, kam koleje nevedou. Po Praze rozváželi skautští kurýři tento novodobý symbol Vánoc historickou tramvají.
19. 12. 2020Aktualizováno19. 12. 2020, 19:30|

Betlémské světlo skauti převezmou v Mikulově, v Česku ho rozdají pod širým nebem a bez koled

Letošní předávání betlémského světla by se s ohledem na opatření proti šíření covidu-19 měla uskutečnit zejména pod širým nebem, nebude je doprovázet zpěv koled. Skauti světlo také nebudou po republice rozvážet ve skupinkách, ale jen po dvojicích nebo trojicích. Tradiční ekumenická bohoslužba a setkání skautů v rakouském Salzburgu, při kterém by skauti světlo převzali, se uskuteční pouze prostřednictvím on-line streamu, k předání světla pak dojde na hranicích. Rozvoz začne 19. prosince.
3. 12. 2020|

Skauti a sousedé nosí seniorům nákupy, studenti míchají dezinfekci

Skauti budou pomáhat starším lidem, kteří požádají o pomoc na bezplatné Lince seniorů. Linku s číslem 800 200 007 dlouhodobě provozuje organizace Elpida. Informace z ní bude přebírat web skautskapomoc.cz, kde se dobrovolníci budou moct přihlásit k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí. Kromě skautů pomáhají ostatním i jednotlivci.
20. 3. 2020|

Bývalý kněz Preynat dostal pět let vězení za zneužití desítek dětí

Soud ve Francii v pondělí poslal na pět let do vězení někdejšího kněze a bývalého katechetu skautů Bernarda Preynata, který zneužil desítky chlapců. Trest je výrazně nižší než prokuraturou požadovaných nejméně osm let.
16. 3. 2020|
168 HODIN

Predátor z filmu V síti promluvil. O tom, že jedná proti zákonu, nepřemýšlel

Dokumentaristka a autorka knihy Kdo chytá v síti Marika Pecháčková mluvila s predátory, kteří na internetu sexuálně obtěžují nezletilé dívky a figurují v novém dokumentu Víta Klusáka V síti. Někteří si vůbec neuvědomují, že objektům svého zájmu ubližují. Reportérky pořadu 168 hodin také přinesly výpovědi skutečných obětí internetového vydírání.
24. 2. 2020|

Na sedmero skautů vystříleli tři tisíce nábojů. Od komunistické operace Jizerka uběhlo 70 let

Sedmičlenná skupina skautů z Podkrkonoší se v létě 1949 pokusila utéct za hranice – komunistický režim jejich hnutí zakázal a členům hrozila perzekuce. Plán na emigraci ovšem skončil v Jizerských horách krvavým přepadením bezpečnostními složkami, při kterém dva skauti zemřeli a další čekalo mnohaleté vězení. Od policejní „operace Jizerka“ uběhlo 24. července sedmdesát let, a třebaže přesné místo tvrdého zásahu není známé, stopy po akci Státní bezpečnosti se objevují dodnes.
24. 7. 2019|

Skauty trápí kůrovec. Kvůli nebezpečným suchým stromům už museli opustit některá tábořiště

Zhruba třetině táborů, na které letos vyrážejí brněnští skauti, způsobuje problémy kůrovcová kalamita. Lýkožrout ničí lesy v okolí tábořišť, a omezuje tak aktivity dětí. Uschlé stromy navíc nestíhají lesníci likvidovat. Některá místa už museli táborníci opustit, jinde se snaží situaci řešit vlastními silami.
2. 7. 2019|

Návrat skautů před třiceti lety předznamenal ilegální časopis

Před třiceti lety skauti začali vydávat ilegální časopis ČIN. Kopie se tehdy šířily mezi známými, ale i díky tomu se do společnosti začalo vracet povědomí o skautingu. Organizace se obnovila těsně po sametové revoluci.
28. 4. 2019Aktualizováno28. 4. 2019, 22:11|

Kardinál Barbarin chce po sexuálním skandálu ve své diecézi rezignovat

Francouzský kardinál a místní arcibiskup Philippe Barbarin dostal ve čtvrtek šestiměsíční podmínku. Soud v Lyonu ho shledal vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Sám Barbarin do jednací síně nedorazil. Později oznámil, že papežovi předá svou rezignaci. Podle agentury AP jde o dosud nejvýznamnější proces ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. Verdikt je podle AP překvapivý, protože všeobecně se očekával zprošťující rozsudek.
7. 3. 2019Aktualizováno7. 3. 2019, 13:49|