TÉMA

Podmíněný trest

Brněnský soud exřediteli finančního úřadu Kubovi udělil za přijetí úplatku podmínku

Krajský soud v Brně opět uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli brněnského finančního úřadu Miroslavu Kubovi, a to za přijetí úplatků a pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Soud ve věci potrestal i další dva lidi. Jde o část původního případu, jehož základem byly podvody týkající se daňových odpočtů. Je to opětovné vyhlášení rozhodnutí, věc totiž už dvakrát vrátil krajskému soudu Vrchní soud v Olomouci. Muž vinu odmítl. Rozhodnutí není pravomocné, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
před 13 h hodinami|

Obžaloba žádá podmínku pro mladíka, který způsobil požár supermarketu v Chodově

Obžaloba žádá podmíněný trest pro Mária Baigera obžalovaného z toho, že způsobil požár, který 6. listopadu 2022 ráno zcela zničil Penny Market v Chodově na Sokolovsku. Tehdy osmnáctiletý muž si chtěl s pomocí zapalovače udělat díru do plastového vozíku, kam mu zapadl mobilní telefon. Vznikl ale požár, který se rychle rozšířil na celý objekt. V projednávání případu v pondělí pokračoval Okresní soud v Sokolově, soudkyně Gabriela Siegelová odročila jednání na 29. května.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 19:00|

Méně trestů odnětí svobody a častější peněžité sankce. Ministerstvo chce snížit rostoucí počet vězňů

Podle návrhu ministerstva spravedlnosti mají soudci dostat možnost finančně potrestat kteréhokoli pachatele. Peněžité tresty jsou už tři roky za sebou častější než nepodmíněné odnětí svobody. Pokud odsouzený nezaplatí, změní se mu trest automaticky na vězení. Záměr ministerstva podporuje i státní zastupitelství.
22. 4. 2024|

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
19. 4. 2024|

Za tlačenici na diskotéce ve Slušovicích uložil soud organizátorovi podmínku. Muž prohlásil vinu a omluvil se

Za předloňskou tlačenici na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při které utrpělo zranění dvanáct lidí, uložil zlínský okresní soud jejímu organizátorovi Jiřímu Kotkovi trest odnětí svobody na tři roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu tři a půl roku. Vyhověl návrhu státního zástupce. Obhajoba žádala trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Za obecné ohrožení z nedbalosti muži hrozilo až osm let vězení. Kotek před soudem prohlásil vinu, dříve ji odmítal. Rozsudek není pravomocný, zúčastněné strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 11:33|

Šéfredaktor Vlasteneckých novin Velička dostal podmínku za rasistický článek o tragickém požáru

Okresní soud v Ostravě ve čtvrtek uložil šéfredaktorovi webu Vlastenecké noviny Radku Veličkovi podmínku za rasistický článek, který napsal po požáru, při němž v roce 2020 v Bohumíně na Karvinsku zemřelo 11 lidí včetně několika dětí. Trest vězení na dva roky je podmíněně odložený na tři roky. Velička byl rovněž odsouzen k třicetitisícovému peněžitému trestu a propadnutí notebooku, který použil. Spolek Centrální informační agentura, který web vydával, soud zrušil, řekla soudkyně Barbara Marinčáková. Rozsudek zatím není pravomocný. Velička se aktuálního jednání neúčastnil.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 13:11|

Soud potvrdil podmínku vedoucímu tábora v Českém Dubu kvůli utonutí chlapce

Krajský odvolací soud v Liberci v úterý potvrdil podmíněný trest pro vedoucího dětského tábora, na kterém utonulo šestileté dítě. Zrušil ale výrok o náhradě škody. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi hrozilo až šest let za mřížemi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 16:31|

Kurz křivě vypovídal, soud mu uložil podmínku. Jeho právník se proti rozsudku odvolal

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz se dopustil křivé výpovědi, když v parlamentním vyšetřovacím výboru snižoval svou roli při jmenování dozorčí rady významné státní investiční společnosti ÖBAG. Rozhodl o tom soud ve Vídni, který někdejšímu lidoveckému politikovi udělil podmíněný trest osmi měsíců vězení, píší rakouská média. Kurz vinu před soudem odmítal, jeho advokát oznámil, že podá odvolání.
23. 2. 2024|

Za korupci v dopravním podniku uložil soud bývalému libereckému zastupiteli Šulcovi podmínku

Podmíněný a peněžitý trest uložil soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (tehdy ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit sto tisíc korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 14:48|

Jsou různé formy a intenzity znásilnění, podmíněné tresty zde mají své místo, míní Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyjádřil v Interview ČT24 svou spokojenost se středečním rozhodnutím poslanců podpořit vládní novelu měnící definici znásilnění. Zákon je podle něj „správný krok, ale nikoliv velký skok“. Na dotaz, zda by nebylo vhodné zakázat udělování podmíněných trestů za sexualizované násilí, Blažek namítl, že jsou různé formy a intenzity znásilnění, v některých případech by podle něj uvěznění pachatele nebylo vhodné. Ani aktivisté dle Blažka nevolají po zrušení podmínek, jen mají neoprávněný pocit, že je soudy ukládají příliš často.
8. 2. 2024|

Soud nepravomocně potrestal podmínkou muže, který odpálil nálož v policejním autě

Muže, který loni v srpnu odpálil v Aši podomácku vyrobenou výbušninu v zaparkovaném policejním autě, soud potrestal dvouletou podmínkou. Rozsudek není pravomocný. ČT to řekl soudce Petr Holub. Za násilí proti policejnímu orgánu hrozilo muži podle trestního zákoníku až osm let vězení. Obžalovaný útok zdůvodnil svými osobními problémy.
7. 2. 2024|

Doznal se a má závazky k rodině, zdůvodnil soud podmínku za opakované znásilnění nevlastní dcery

V kauze podmínky pro otčíma za dlouhodobé znásilňování nevlastní dcery zohlednil Krajský soud v Brně doznání pachatele, jistou míru sebereflexe i jeho závazky ke zbytku rodiny, kterou by z vězení nemohl podporovat. Případ označil za hraniční, kdy lze ještě na odsouzeného působit bez přímého výkonu trestu odnětí svobody. Odůvodnění poskytla mluvčí soudu Klára Belkovová. Verdikt vzbudil značnou pozornost, podle řady kritiků je příliš mírný. Před budovou soudu se ve čtvrtek v podvečer konala demonstrace za spravedlnost pro oběti znásilnění, na místě se sešlo asi 150 lidí.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 19:55|

Znásilnění bývá opakované, systém to tak ale nebere, vadí Urbanové. Malá chce debatu o trestní politice

Musíme si uvědomit, že sexualizované a domácí násilí jsou věci, které pachatel dělá opakovaně, systém se na to ale tímto způsobem nedívá, prohlásila členka podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Barbora Urbanová (STAN) v Událostech, komentářích. Pokud bude soudní praxe takto pokračovat, zákonodárci by legislativu měli změnit, myslí si. Předsedkyně podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Taťána Malá (ANO) podotkla, že v tuto chvíli je namístě debata o trestní politice. Soudy by podle ní měly brát v potaz, jak jejich rozhodnutí ovlivní životy obětí a jejich rodin.
24. 1. 2024|

Ministerstvo začalo prověřovat případ podmíněného trestu za opakované znásilnění dívky

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. Poté zváží další postup, informovalo ve čtvrtek na sociální síti X. Ministr Pavel Blažek (ODS) dodal, že Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. Ministr po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu. Server Seznam Zprávy zároveň uvedl, že rozsudek si vyžádalo také Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání dovolání.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:39|

Za tragický výbuch domu v Koryčanech uložil soud podmínku. Viník omylem navrtal plynové potrubí

Za způsobení předloňského výbuchu domu v Koryčanech uložil soud Hynku Šípkovi trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu třicet měsíců. Omylem navrtal plynové potrubí. Při explozi zahynuli dva hasiči. Muži hrozily za obecné ohrožení z nedbalosti dva roky až osm let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžaloba, obhajoba i zmocněnkyně poškozených si ponechaly lhůtu pro případné podání odvolání.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 15:02|

Soud potvrdil tresty policistům, kteří manipulovali vyšetřování nehody v Přerově

Krajský soud v Olomouci potvrdil tresty trojici policistů za zmanipulované vyšetřování dopravní nehody v Přerově. Podle rozsudku jeden z nich způsobil nehodu pod vlivem alkoholu a dva jeho kolegové mu poskytli krytí. Oba se tak dopustili podle soudu zneužití pravomoci úřední osoby a kromě podmíněného trestu jim soud uložil také čtyřletý zákaz činnosti. Policista, který podle rozsudku nehodu způsobil, dostal podmíněný a peněžitý trest. Policisté jsou momentálně mimo službu. K soudu nepřišli s tím, že jsou zaneprázdněni.
23. 10. 2023|

Další Trumpův poradce přiznal vinu v kauze zásahů do voleb v Georgii. Možná bude svědčit proti ostatním

U soudu v americké Georgii v pátek přiznal vinu další z lidí obžalovaných po boku amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb v jihovýchodním státě USA. Někdejší poradce Trumpova volebního štábu Kenneth Chesebro podle dohody s prokurátory dostane pětiletou podmínku a mohl by být nucen svědčit v procesech s dalšími obžalovanými, informují americká média.
20. 10. 2023|

Někdejší Trumpova právnička přiznala vinu v kauze ovlivňování voleb v Georgii

Bývalá právnička amerického prezidenta Donalda Trumpa přiznala vinu v kauze údajných snah o zvrácení výsledků prezidentských voleb ve státě Georgia, informovala ve čtvrtek agentura AP. Advokátka Sidney Powellová se tak stala druhým obviněným v rozsáhlém případu, který se dohodl s prokuraturou. Dostane šestiletý podmíněný trest, má zaplatit náhradu škody ve výši 2700 dolarů (přes 63 tisíc korun) a bude muset pravdivě vypovídat proti svým spoluobviněným, pokud k tomu bude vyzvána.
19. 10. 2023|

Soud v Jablonci nad Nisou v kauze řidičských průkazů rozdal podmínky i pokuty

Podmíněné a peněžité tresty uložil Okresní soud v Jablonci nad Nisou dalším dvěma obžalovaným v kauze neoprávněně vydávaných řidičských průkazů. U zkušebního komisaře i provozovatele autoškoly schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Oba soud potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky. K tomu musí každý zaplatit 200 tisíc korun, navíc státu propadne zabavených 83 tisíc. Petra Malého, který byl zkušebním komisařem v Tanvaldu, soud potrestal i zákazem výkonu funkce ve veřejné správě a samosprávě na čtyři roky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
19. 10. 2023|

Soud uložil jednomu z obviněných v kauze Stoka II podmíněný trest

Městský soud v Brně uložil rozpočtáři Davidu Žaliovi za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky tříletý trest podmíněně odložený na čtyři roky, když schválil dohodu o vině a trestu, kterou si muž po přiznání vyjednal se státním zástupcem. Muž také musí zaplatit peněžitý trest 105 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné. Žalio je jedním z obviněných v kauze Stoka II, která se díky svědectvím a důkazům vyvinula z původní kauzy Stoka, korupční kauzy na radnici Brno-střed.
10. 10. 2023|

Soudkyně chtěla uplatit jinou ženu, aby za ni šla na PCR test. Odvolací soud jí potvrdil pokutu

Plzeňská soudkyně Eva Sofia Vodičková chtěla v době koronavirové pandemie podplatit jinou ženu, aby za ni podstoupila PCR test. Vinu i uložený peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun pravomocně potvrdila odvolací instance. Zákon o soudech a soudcích stanoví, že po pravomocném odsouzení soudce za úmyslný trestný čin funkce tohoto soudce zaniká.
10. 10. 2023|

Soud potrestal Kočku za vydírání podmínkou, verdikt není pravomocný

Soud uložil pražskému podnikateli Janu Kočkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku za to, že se zbraní vydíral jiného podnikatele. Hlavního aktéra napadení, Petra Řezníčka, potrestal tříletou podmínkou. Třetího účastníka incidentu Jana Krumlovského poslal na tři roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Kočka, jehož rodina proslula pořádáním pražských Matějských poutí, figuruje i v rozsáhlé kauze daňových podvodů, v níž mu hrozí až desetileté vězení. Vinu v obou případech popírá.
2. 10. 2023|

Odvolací soud potrestal Benešovou za restituci Bečvářova statku opět podmínkou

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové znovu tříletý podmíněný trest v kauze restitucí takzvaného Bečvářova statku v miliardové hodnotě. Vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby byla žena uznána už dřív, podmíněný trest ale zrušil Nejvyšší soud. Nesouhlasil s mimořádným snížením trestu pod pětiletou spodní hranici trestní sazby. Podle rozhodnutí odvolacího senátu se změnily okolnosti. Žena je ve špatném zdravotním stavu a stará se o nemocnou matku.
13. 9. 2023|

Příslušníci StB dostali za akci Asanace podmínky. Trest udělil odvolací soud i těm, kteří se mu původně měli vyhnout

S podmíněnými tresty odešli od odvolacího soudu všichni čtyři bývalí příslušníci Státní bezpečnosti obžalovaní z podílu na šikaně disidentů při akci Asanace. Jejich cílem bylo přinutit odpůrce komunistického režimu k odchodu do zahraničí. Verdikt je pravomocný. Odvolací soud v minulosti rozsudky nad čtveřicí zrušil a zastavil trestní stíhání, Nejvyšší soud ale případ znovu otevřel.
7. 9. 2023|