TÉMA

Zásah

Německá policie zadržela při razii v Berlíně několik osob. Hledala členy teroristické RAF

Německá policie provedla v neděli v Berlíně rozsáhlou razii. Zásah souvisel s pátráním po dvou bývalých členech někdejší západoněmecké teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF), informoval zpravodajský web deníku Die Welt. Dolnosaský kriminální úřad, který akci velel, podle agentury DPA potvrdil zadržení celkem deseti osob. Mluvčí úřadu posléze uvedla, že zadrženými nejsou hledaní Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Ty se nepodařilo najít ani večer při razii v dalším berlínském bytě. Mluvčí dodala, že předmětem vyšetřování jsou možné vazby zadržených na hledané členy RAF.
3. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 00:00|

Prezident tenisového svazu Kaderka jde do vazby. Soud do ní poslal i spoluobviněného Flégla

Prezidenta Českého tenisového svazu Ivo Kaderku poslal soud do vazby. Skončil v ní i další tenisový funkcionář Vojtěch Flégl. Oba jsou mezi obviněnými v kauze údajného zneužití státních dotací na podporu sportu. Soud u obou mužů rozhodl o vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Kaderka podle státního zástupce Ondřeje Trčky vinu popřel a proti vazbě podal stížnost. Vinu popírá i Flégl, s advokátem si však ponechali lhůtu pro případné podání stížnosti. Kaderkovi i Fléglovi hrozí až desetileté vězení.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:33|

Policie zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, Krajská zdravotní odvolala ředitele

Policie zadržela deset lidí v České republice kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, uvedl na webu Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nicméně pod dozorem tohoto orgánu v pondělí zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou generální ředitel a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky, uvedl úřad. Představenstvo Krajské zdravotní následně odvolalo generálního ředitele Petra Malého.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:59|

Za nevybíravý zákrok vůči opilému muži v Lipníku nad Bečvou dostal bývalý strážník podmínku

Za zákrok vůči opilému muži v Lipníku nad Bečvou potrestal soud bývalého strážníka Milana Fialu tříletým trestem s podmíněným odkladem na tři a půl roku. Ležícího muže kopl, šlápl mu na obličej a vulgárně mu nadával. Bývalý strážník vinu přiznal, soud uznal návrh dohody o vině a trestu, kterou obhajoba uzavřela s žalobcem. Rozsudek je pravomocný. Za zneužití pravomoci úřední osoby mu původně hrozila sazba tři až deset let vězení.
1. 2. 2024|

Filozofická fakulta nabídla vlastní chronologii útoku z 21. prosince

Po policistech zveřejnila podrobný sled událostí z loňského 21. prosince také Univerzita Karlova. Upozornila mimo jiné, že když policisté přišli hodinu a půl před střelbou hledat podezřelého mladíka, který později zastřelil čtrnáct lidí, hovořili v hlavní budově Filozofické fakulty s vrátnými a některými dalšími zaměstnanci, nikoli však s děkankou. Policie nicméně tvrdí, že se domnívala, že v hlavní budově fakulty získala relevantní informace, které nasměrovaly její pátrání do Celetné ulice.
10. 1. 2024|

Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci

Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 15:16|

Je to noční můra každého policisty, shodli se ti zasahující na filozofické fakultě

Oba byli ve čtvrtek v práci, oba se dostali k Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jako jedni z prvních. Policisté Nela Musálková i Radomír Bohuslávek dostali od operačního důstojníka totožné základní informace – jedná se o zásah proti ozbrojenému muži.
24. 12. 2023|

Policie zasahuje v Hostouni, odkud je zřejmě střelec z Prahy. Na místě byli hasiči a pyrotechnik

Policie večer kolem deváté večer ukončila propátrávání okolí domu v Hostouni na Kladensku, odkud je zřejmě pachatel tragické střelby v Praze na filozofické fakultě. Z místa odjeli hasiči. Nebezpečí nehrozí, řekl jeden z policistů na místě. Prostor kolem domu policisté uzavřeli po osmé hodině večer. U domu zasahovali od odpoledne a zásah tak zatím není ukončený. Na místě zůstává asi šest policejních vozů.
21. 12. 2023|

Jemenští hútíové zasáhli norský tanker v Rudém moři, na lodi vypukl požár

Norský tanker Strinda v Rudém moři zasáhla řízená střela, plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn, uvedl vlastník tankeru. Raketu vypálili šíitští povstalci hútíové, kteří v sobotu slíbili útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem. Mluvčí rebelů v úterý prohlásil, že podobné akce budou pokračovat, dokud Izrael nepovolí dovoz potravin a zdravotnické pomoci do Pásma Gazy. Paříž v úterý odpoledne uvedla, že francouzská fregata FREMM Languedoc sestřelila dron, který norský tanker ohrožoval.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 20:22|

Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.
21. 11. 2023Aktualizováno21. 11. 2023, 20:15|

Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahovali policisté z NCOZ

Na olomouckém krajském úřadě, ale také na přerovské radnici zasahovali od rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředila na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Kraj policistům poskytoval součinnost, řekl Suchánek. Policisté v Přerově prohledávali kancelář radního Michala Záchy (ODS), který je zároveň hejtmanovým náměstkem pro dopravu. Podle Deníku N je zadrženo více než deset lidí, zdroj informace ale web neuvádí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 17:05|

Likvidace požáru haly u Nového Bydžova pokračuje, část objektu se začala bortit

Likvidace požáru haly v zemědělském areálu v obci Prasek nedaleko Nového Bydžova na Královéhradecku bude pokračovat i ve středu. Při nočním vyskladňování balíků slámy z objektu se začala bortit část konstrukce poškozená požárem. Přivolaný statik potvrdil, že stav haly je špatný a hrozí její zhroucení, informovali ráno hasiči. Požár byl oznámen v úterý okolo 13:15, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. Požár lokalizovali v úterý okolo 16:30 a večer uvedli, že odhadovaná škoda je okolo pěti milionů korun.
8. 11. 2023|

Policie obvinila strážníka z Lipníku nad Bečvou kvůli agresivnímu zásahu proti opilému muži

Přerovští kriminalisté obvinili strážníka, který letos v únoru fyzicky napadl ležícího opilého muže. Šedesátiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až deset let vězení. Dvojici strážníků lidé při zásahu natočili na mobilní telefon a záznam zveřejnili. Druhý ze strážníků obviněn není, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:11|

Policisté zasahovali na ministerstvu průmyslu, zadrželi několik lidí

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý zasahovali na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Informaci zveřejnil server Novinky.cz. Zásah potvrdil i sám resort – s tím, že se řízení zřejmě týká dotačních výzev z let 2016 až 2018. Policie dle mluvčího dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbaly zadržela několik lidí, zatím nikoho neobvinila.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 16:28|

Nemávejte na nás, prosí vodní záchranáři. Často zamíří k lidem, kteří pomoc nepotřebují

Rekreanti u vodních nádrží v Česku často komplikují práci vodních záchranářů. Jde sice o drobnost, záchranáře ale stojí spoustu času. Lidé na ně totiž mávají, čímž je matou. Právě mávající člověk je totiž zpravidla ten, který záchranářům ukazuje místo, kde mají první pomoc poskytnout.
20. 7. 2023|

Útočník v Tel Avivu zranil několik lidí. V Džanínu zasahovala izraelská armáda

Při útoku v izraelském městě Tel Aviv bylo zraněno několik lidí, někteří z nich vážně. Policie potvrdila, že se jednalo o teroristický útok, pachatel nejprve najížděl do chodců a poté z auta vystoupil a několik lidí pobodal. Zastřelil ho ozbrojený civilista. V Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu mezitím probíhala rozsáhlá operace izraelské armády, nejméně deset lidí tam zemřelo, uvedla agentura Reuters s odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 21:48|

Ukrajinská vesnice, ze které místní opět chtějí mít místo k životu. Pomáhají si, jak mohou

V ukrajinské vesnici Kotljareve žije 1500 lidí. Sedmdesát místních mužů odešlo válčit. Jak se žije těm, kteří v ní zůstali, natáčel zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan.
27. 6. 2023|

Policie provedla razii na jihu Moravy, zadržela i jednatele zlínského hokejového klubu

Policie ČR podle zjištění České televize na několika místech Zlínského a Jihomoravského kraje zadržela devět lidí pro podezření ze spáchání hospodářské trestné činnosti. Mezi zadrženými je podle několika zdrojů i jednatel hokejového klubu Berani Zlín Robert Hamrla. Klub Berani Zlín to následně potvrdil v tiskové zprávě na svém webu, ale odmítl, že by vyšetřování souviselo s činností klubu.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 21:58|

Policie zasahovala na Ředitelství silnic a dálnic. Má podezření na pletichy

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v centrále Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na pražském Kačerově a na dalších místech v Česku. Podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) zásah souvisí s podezřením na zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a na pletichy při zadávání zakázek. Informoval o tom žalobce Tomáš Minx. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že policie zadržela sedm lidí. Podle serveru Lidovky.cz bylo v případu obviněno přes třicet fyzických a právnických osob.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 20:37|

Celníci prověřují po požáru v Čelákovicích možné daňové úniky

Celníci prověřují v souvislosti s požárem nábytkářské haly v Čelákovicích možný daňový trestný čin. Řekla to mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Další detaily nesdělila s odkazem na neukončené vyšetřování. Škoda po pondělním požáru haly nábytkářské společnosti v Čelákovicích u Prahy je předběžně vyčíslena na dva miliony korun. Rozsáhlý požár likvidovalo přes sto hasičů se speciální technikou ve třetím stupni poplachu několik hodin.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 17:08|

Zbraň, kterou muž v Brně ohrožoval lidi v kancelářské budově, byla podle policie funkční

Zbraň muže, který v pondělí v Brně ohrožoval lidi v kancelářské budově, byla plně funkční. Policie při prohlídce budovy našla také zničenou místnost a v ní možné části výbušného systému. Muže zatím nebylo možné vyslechnout, informoval policejní mluvčí David Chaloupka. Policie také na webu zveřejnila video ze zásahu, kdy muže zajistila.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 16:17|

Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka

Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.
1. 2. 2023|

V Brně vyhrožoval muž se zbraní. Policie z kancelářské budovy evakuovala dvě stě lidí

Brně v jedné z kancelářských budov ráno vyhrožoval muž střelnou zbraní, policie ho zajistila. Vzhledem k podezřelým okolnostem vzniku požáru v jedné z místností případ v tuto chvíli prověřuje jako obecné ohrožení. Z budovy musela evakuovat okolo dvou set lidí. Na místo pak přivolala i pyrotechnika, aby prohlédl zavazadlo, které muž v budově zanechal. Událost se obešla bez zranění.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 15:33|

Brazilská policie zatýkala kvůli údajnému pokusu o převrat

Brazilská policie zasahovala po celé zemi v souvislosti s vyšetřováním údajného pokusu o převrat během nepokojů vyvolaných stoupenci krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Ten na konci října ve druhém kole voleb prohrál s levicovým exprezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva a v úřadu na konci roku skončí. S tím se řada jeho stoupenců nechce smířit.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 21:09|