TÉMA

Cigareta

Fico chystá zvýšení daní, v plánu má i propouštění státních zaměstnanců

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica (Smer–SD) zhruba 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým (Smer–SD) ministerský předseda ohlásil zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou opatření ovšem stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnot.
8. 4. 2024|

Nedopalky patří do koše. Města za jejich úklid ušetří i miliony díky systému, kam povinně přispívají výrobci cigaret

Miliony korun za uklízení nedopalků v ulicích. Obce se o úhradu části nákladů můžou přihlásit u společnosti NEVAJGLUJ. Do jejího fondu povinně ze zákona přispívají výrobci cigaret a tabákových výrobků s filtrem. Přestože systém funguje od loňského října, zatím se do něj přihlásila jenom zhruba desetina radnic.
15. 3. 2024|

Zahřívaný tabák s příchutí v Česku skončil. Od pondělí se nesmějí ani doprodávat zásoby

Zahřívané tabákové výrobky s příchutěmi a aromaty se v Česku od pondělí nesmějí prodávat.  Podle lékařů má zahřívaný tabák podobné složení toxických látek jako cigarety, avšak někteří uživatelé ho považují za neškodný. Navíc oslovuje i mladé nekuřáky. Zákaz vychází z evropské směrnice, která stanovila 23. říjen jako nejzazší termín jeho účinnosti.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 21:33|

Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak

Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.
20. 10. 2023|

Celníci odhalili pašeráky cigaret. Škoda na dani je zatím 120 milionů

Pražští celníci odhalili skupinu lidí, kteří po Evropě nelegálně obchodovali s cigaretami, které vyráběli v České Lípě. Mezi dvacítkou zadržených byli Češi, Ukrajinci a další cizinci, škodu na dani celníci zatím vyčíslili na 120 milionů korun, sdělila mluvčí celníků Martina Kaňková. O případu rovněž informovala na webu Celní správy.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 12:45|

Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.
9. 8. 2023|

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Philip Morris investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře

Tabáková společnost Philip Morris International (PMI) investuje více než miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře. Vybuduje nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů, oznámila v úterý v tiskové zprávě. Na rozdíl od obvyklých cigaret se v náplních tabák zahřívá.
20. 6. 2023|

Zdražení cigaret se dotkne i těch elektronických. Lidé si připlatí desítky korun

Vláda v rámci chystaného balíku úspor plánuje víc zdanit tabákové výrobky i jejich alternativy. Dotkne se to nejen klasických cigaret, ale i zahřívacího tabáku nebo náplní do elektronických cigaret. Lidé si tak připlatí i o několik desítek procent, a to hlavně u takzvaných e-cigaret nebo nikotinových sáčků. Na tyto typy produktů se totiž spotřební daň dosud nevztahovala.
18. 6. 2023|

Tabák kouří čtvrtina populace, u mladých vedou sáčky a e-cigarety, ukázal průzkum

Tabákové výrobky podle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) loni kouřilo 24 procent obyvatel Česka. Další desetina populace užívala elektronické cigarety, 6,6 procenta zahřívaný tabák a 2,8 procenta nikotinové sáčky. U mladých jsou nejoblíbenější elektronické cigarety a nikotinové sáčky. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kuřáků v populaci mírně ubývá. Jako špatné ale hodnotí to, že s alternativami cigaret častěji začínají mladí, kteří klasické cigarety nekouří.
30. 5. 2023|

S alkoholem se v Česku ročně pojí až sedm tisíc úmrtí. Dopady pití vyjdou na 55 miliard

Téměř desetina dospělých v Česku denně pije alkohol. Je to kolem devíti set tisíc lidí. Asi 1,5 milionu žen a mužů popíjí rizikově. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy víno. Síť pomoci a služeb je nedostatečná, přičemž se léčí asi třicet tisíc lidí. V souvislosti s alkoholem ročně zemře asi šest až sedm tisíc lidí. Ztráty a dopady závislosti na alkoholu experti vyčíslili až na 55 miliard korun ročně. Vyplývá to z výroční zprávy o závislostech. Výsledky v pondělí představila šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 20:40|

Elektronické cigarety se před dvaceti lety začaly šířit z Číny do celého světa

Před 20 lety, 29. dubna 2003, si čínský lékárník Li Chan nechal patentovat elektronickou cigaretu. Od té doby tato náhražka klasické konzumace tabáku stále rychleji svého předchůdce vytlačuje.
29. 4. 2023|

Britové chtějí s kouřením zatočit rozdáváním e-cigaret, Česko sází na intenzivní léčbu

Britská vláda spouští unikátní projekt. Kuřákům bude zdarma rozdávat elektronické cigarety. Doufá, že se tím sníží počet závislých na tabáku. V Česku je postup při odvykání odlišný. Podle odborníků je nejúčinnější intenzivní léčba. Zároveň ale upozorňují, že ji absolvuje velmi málo lidí.
24. 4. 2023|

Češi jezdí do Polska pro levnější pečivo i cigarety. Tuzemským obchodníkům klesají tržby

Češi z příhraničí nadále jezdí za levnějšími potravinami do sousedního Polska. Pociťují to tuzemští prodejci, například malé obchody a trafiky na Krnovsku. V sousední zemi se teď lidem vyplatí třeba nákup masa, mléčných výrobků nebo tabáku.
5. 4. 2023|

Nový Zéland schválil zákon zakazující cigarety pro budoucí generace

Nový Zéland od příštího roku postupně zavede téměř úplný zákaz tabáku. Podle legislativy, kterou v úterý schválil parlament, žádný člověk narozený po roce 2008 nebude mít právo koupit si cigarety nebo tabákové výrobky. Legální věk pro nákup se totiž bude každoročně zvyšovat. Například v roce 2050 budou čtyřicátníci příliš mladí na to, aby si mohli koupit cigarety.
13. 12. 2022|

Evropská komise navrhla zákaz ochucených náplní do alternativ k cigaretám

Evropská komise navrhla zakázat ve všech zemích Evropské unie prodej ochucených výrobků, které se používají v alternativách ke klasickým cigaretám. Snaží se tak omezit kouření elektronických cigaret a vaporizérů, které se rozmáhá zejména mezi mladými. O návrhu informovala agentura AFP.
29. 6. 2022|

Hospody jsou nekuřácké pět let, štamgasti chodí dál. Nostalgie po dýmu a zápachu ale někde zůstává

Už pět let se uvnitř českých restaurací a ve vnitřních veřejných prostorech nekouří. Zákaz začal platit symbolicky na Světový den bez tabáku 31. května 2017. Podle adiktologů měl vliv asi na třicet procent kuřáků, kteří zlozvyk buď omezili, nebo přešli na alternativy. Restaurace, které měly obavy, že jim zákaz vyžene hosty, sice připouštějí, že se to nestalo, ale hlavně menší podniky si i dnes umí představit alespoň částečný návrat k původní praxi.
31. 5. 2022|

Ani celoživotní kuřák nemusí dostat rakovinu plic. Vědci vysvětlují, jak se tělo chorobě brání

Kouření zvyšuje riziko rakoviny plic, někdy ale ani celoživotní silný kuřák touto chorobou vůbec neonemocní. Vědci teď popsali mechanismy, jakými se tělo proti vzniku rakoviny brání. Výsledky studie by mohly změnit přístup k predikci a léčbě.
19. 4. 2022|

V Česku přibývá vážných případů rakoviny plic. Lékaři začali využívat nový screening

Přibývá lidí s vážným průběhem rakoviny plic. Většinou přijdou pozdě, to se podle lékařů v covidové době ještě zhoršilo. Nejrizikovějším faktorem je kouření, specialisté se proto více zaměřují na prevenci už u dětí. Zároveň se v Česku rozjíždí nový screeningový program.
4. 2. 2022|

Nový Zéland chystá doživotní zákaz kouření pro nynější mladou generaci

Novozélandská vláda přišla s unikátním plánem, jak v zemi skoncovat s kouřením. Podle návrhu nového zákona by se měl každoročně zvýšit minimální věk pro nákup cigaret o rok. Nynější mladá generace by tak již neměla mít možnost koupit si legálně cigarety za svého života vůbec.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 22:06|

Elektronické cigarety mohou způsobovat poruchy erekce, naznačuje americká studie

Kouření tabáku je už dlouho spojováno s řadou zdravotních problémů, zejména erektilními dysfunkcemi a kardiovaskulárními onemocněními. Zatím se jen málo vědělo o tom, jestli se tyto problémy týkají také mužů, kteří používají elektronické nikotinové systémy, běžně označované jako e-cigarety. Nová studie nalezla mezi zdravotními neduhy a užíváním e-cigaret významnou souvislost.
2. 12. 2021|

Stát letos zatím získal méně na dani z tabáku, než očekával. Opozice za tím vidí velké zdražení a černý trh

Spotřební daň z tabáku letos přinesla do rozpočtu o tři miliardy méně než ve stejném období loni. Je to propad o zhruba desetinu – a to přesto, že daň z cigaret a dalších tabákových výrobků naopak o deset procent vzrostla. Ministerstvo financí tvrdí, že za poklesem je předzásobení výrobců i to, že v Česku už míň nakupují cizinci. Část opozice vidí za propadem příjmů spíš velké zdražení cigaret a mluví o rostoucím černém trhu.
15. 8. 2021|

Částečná náhrada kouření vapováním zřejmě nesnižuje zdravotní rizika, naznačili vědci

Lidé, kteří kombinují elektronické cigarety s běžnými tabákovými výrobky, nejspíš nemají nižší zdravotní rizika než klasičtí kuřáci. Naznačila to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Circulation. Pokud se lidé v rámci snah o skoncování s tabákovými výrobky rozhodnou přejít na vapování, měli by se cigaret vzdát úplně, doporučují vědci.
6. 1. 2021|

Senior si chtěl přilepšit k důchodu prodejem nelegálních cigaret. Může strávit až tři roky ve vězení

Policisté obvinili seniora z Ostravy z prodeje nelegálního kuřiva. Našli u něj 150 tisíc cigaret, dalších téměř 50 tisíc kusů už stihl podle kriminalistů prodat. Muž se přiznal. Řekl, že si tak přilepšoval k důchodu. Pokud by všechny zabavené cigarety dostal na trh, stát by na spotřební dani přišel o více než půl milionu korun.
28. 12. 2020|