TÉMA

Central Intelligence Agency

V Pásmu Gazy opět zuří těžké boje, jednání o dalším příměří se prý dostala do „slepé uličky“

Z Pásma Gazy byly v noci hlášeny těžké boje, které se zaměřily zejména na oblast měst Gaza na severu a Chán Júnis na jihu tohoto úzkého pobřežního pásma, informoval server deníku The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda ráno podle ToI oznámila, že za posledních 24 hodin od vypršení příměří s palestinským hnutím Hamás a obnovení bojů uskutečnila v celém pásmu vzdušné údery na více než 400 cílů. Jednání o možném prodloužení příměří se prý dostala do „slepé uličky“.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 19:52|

Past pokroku: Sověti zamaskovali obří jadernou katastrofu, svět se o ní dozvěděl až po Černobylu

Dne 29. září 1957 v přepracovatelském závodě Majak poblíž města Ozersk v Čeljabinské oblasti SSSR vybuchla podzemní nádrž s vysoce radioaktivním odpadem. Protože ani město Ozersk, ani výrobní komplex Majak označovaný také jako Čeljabinsk-40 nebyly zaneseny na mapách, označuje se katastrofa podle nejbližšího „oficiálního“ města – Kyštymu.
1. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 17:31|

Ukrajinská armáda plánovala zničit plynovod Nord Stream, píše Washington Post

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dostala podle listu The Washington Post loni v červnu informaci, že šestičlenný tým ukrajinské armády plánoval explozí zničit plynovod Nord Stream, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a dál do zbytku Evropy. Podrobnosti o údajném ukrajinském plánu podle deníku dostala americká rozvědka od zpravodajské agentury nejmenované evropské země. V září 2022 plynovody Nord Stream 1 a 2 na dně Baltského moře významně poničila trojice podmořských explozí.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 19:57|

Rusko se připravuje na ukrajinskou jarní protiofenzivu. Klíčový je moment překvapení

Vojenští stratégové i politici v médiích už dlouhé týdny hovoří o tom, že by Ukrajina mohla na jaře zahájit na frontě protiofenzivu a pokusit se získat zpět svá území. Kdy to ale udělá, zatím není jasné. Jakož ani to, zda na ni vůbec bude mít sílu. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského záleží také na tom, jak rychle spojenci Ukrajině dodají zbraně a střelivo.
27. 3. 2023|

Severní Korea odpálila další balistickou raketu, uvedl Soul

Severní Korea odpálila podle Soulu další balistickou raketu, uvedla agentura Reuters. Poslední přitom odpálila předchozí den. Severní Korea prohlásila, že v sobotu otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela vystoupala do výšky 5768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Údaje ze zkoušky ukazují, že tato zbraň by teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části Spojených států, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP. USA nejprve s Jižní Koreou a následně i s Japonskem v neděli v reakci na sobotní odpálení rakety uskutečnily společné cvičení letectva.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 23:40|

Americký národní archiv zveřejnil tisíce dokumentů k atentátu na Kennedyho

Americký Národní archiv zveřejnil přes třináct tisíc dokumentů týkajících se vraždy prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1963. Další tisíce dokumentů ale zůstávají utajeny kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti, uvedla agentura AFP. Přes tisíc dokumentů na stejné téma Národní archiv uvolnil i v loňském roce.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 20:22|

Jak se Biden a jeho tým rozhodli zabít nejhledanějšího teroristu světa, popsala CNN

Předtím, než americký prezident Joe Biden vydal rozkaz k zabití Ajmána Zavahrího, chtěl do podrobností porozumět tomu, kde se lídr teroristické sítě al-Káida skrývá. Útok amerického bezpilotního letounu, který Zavahrího zabil na jeho balkoně v centru Kábulu, byl výsledkem několikaměsíčního přísně tajného plánování ze strany Bidena a úzkého okruhu jeho vysoce postavených poradců, napsala stanice CNN.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 23:16|

CIA v Afghánistánu zabila lídra al-Káidy, potvrdil Biden

Při americké protiteroristické operaci v Afghánistánu byl v neděli pomocí bezpilotního letounu zabit lídr teroristické skupiny al-Káida Ajmán Zavahrí. Potvrdil to americký prezident Joe Biden krátce poté, co americká média s odkazem na nejmenované zdroje informovala, že Zavahrí zemřel při operaci Ústřední zpravodajské služby (CIA). Zavahrí se stal novým šéfem al-Káidy v červnu 2011 poté, co americké síly zabily v květnu téhož roku tehdejšího vůdce skupiny Usámu bin Ládina.
2. 8. 2022Aktualizováno2. 8. 2022, 11:40|

Čeští kaskadéři si zahráli v akčním velkofilmu The Gray Man. První recenze jsou velmi vlažné

Po světové premiéře nejprve v kinech ve vybraných zemích a od příštího pátku na Netflixu. První diváci viděli hvězdně obsazený špionážní snímek The Gray Man. První kritiky z filmu nejsou příliš nadšené. Zmiňovaná placená filmová platforma ho ohlašovala jako svůj nejdražší projekt s rozpočtem 200 milionů dolarů. Loni se natáčel i v Praze. Z Česka však některé zahraniční štáby mizí.
15. 7. 2022|

Taliban v Afghánistánu zakazuje očkování proti covidu. Islám s tím přitom problém nemá

Taliban, který ovládá už většinu Afghánistánu, zavádí na svém území řadu změn. Patří mezi ně i odmítání očkování proti covidu-19.
17. 8. 2021|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|

Vrbětická kauza spustila vlnu dezinformací, dominuje v ní ruská představa, že za vše můžou USA

Informace, že do sedm let starého výbuchu v muničním skladě ve Vrběticích byla zapojena ruská tajná služba, zastínila ostatní zprávy v klasických i dezinformačních médiích. Dezinformátoři takřka z hodiny na hodinu zanechali covid a začali šířit mystifikace ohledně Vrbětic. Drží přitom oficiální linii Ruska, podle které se Česká republika stala součástí politické hry, kterou s Ruskem hrají Spojené státy. Státní ruská média situaci zesměšňují, podezřelé agenty mají totiž za státní hrdiny. Pohled do vrbětických dezinformací přináší nedělní Newsroom ČT24.
24. 4. 2021|

Pompeo plánuje kariéru v médiích. Trumpův exministr bude komentátor Fox News

Někdejší ministr zahraničí Mike Pompeo, který působil v administrativě amerického exprezidenta Donalda Trumpa, se stane analytikem na zpravodajské stanici Fox News. Stane se tak dalším vysokým činitelem bývalé vlády a hlasitým Trumpovým zastáncem, který se k republikánům nakloněné televizi v poslední době připojil.
9. 4. 2021|

Jazzman Armstrong přivezl do Československa Ameriku. Nyní na kulturní diplomacii vsadila Čína

Umění a kultura mohou být mocnou zbraní diplomacie. Česká centra spouští osvětový projekt s názvem Jazzman versus špioni, který představuje opomíjenou, ale důležitou roli umění ve 20. století, zejména během studené války. Kultura jako diplomatická zbraň se ale používá dodnes.
25. 1. 2021|

Írán umístil Trumpa s Pompeem na sankční seznam, viní je z terorismu

Írán zařadil odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa a několik členů jeho administrativy na svůj sankční seznam za „terorismus a spáchání nelidských činů“. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s tím, že jde spíše o symbolický krok.
19. 1. 2021|

Biden nominoval šéfem CIA vysloužilého diplomata Williama Burnse

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden nominoval jako šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) dlouholetého diplomata Williama Burnse. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámil Bidenův tým. Burnse musí do nové funkce potvrdit Senát, kde demokraté získali díky nedávným volbám ve státu Georgia většinu.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 15:27|

Americká opozice chce sankce vůči Rusku. Kvůli zprávám o platbách za útoky na spojence v Afghánistánu

Spojené státy by měly zvážit uvalení sankcí vůči Rusku. Prohlásil to demokratický předseda výboru pro tajné služby Sněmovny reprezentantů Adam Schiff v reakci na zprávy, podle kterých ruská rozvědka nabízela v Afghánistánu odměny povstalcům za zabíjení amerických a dalších západních vojáků. Další demokratický zákonodárce Adam Smith pak uvedl, že podle sdělení amerických rozvědek musel prezident Donald Trump o činnosti Ruska vědět ještě předtím, než se aféra dostala na veřejnost. Trump to popírá.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 22:38|

Teherán oznámil, že popraví Íránce, který prý poskytoval USA údaje o poloze Solejmáního

Teherán oznámil, že brzy popraví íránského občana, který vyzrazoval zpravodajským službám Spojených států a Izraele údaje o poloze íránského generála Kásima Solejmáního. Případ nicméně podle Teheránu s lednovým zabitím Solejmáního Američany v Iráku nesouvisí. S odvoláním na sdělení íránských úřadů to napsala agentura Reuters.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 14:24|

„Zpravodajský tah století.“ Američané a Němci společně špehovali stovku svých nepřátel i spojenců

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) společně s německou Spolkovou zpravodajskou službou (BND) po dlouhá desetiletí odposlouchávaly tajnou komunikaci nejen rivalských zemí, ale také spřátelených států. Zjistily to německá televize ZDF, americký deník The Washington Post a švýcarská televize SRF, podle kterých Američané s Němci upravovali šifrovací stroje švýcarské společnosti Crypto, kterou tajně vlastnili.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 22:43|

Nově objevený kryt pod Znojmem skrývá tajemství. Jeho historii poodhalí i archivy CIA

Znojemské podzemí nabídne návštěvníkům další, v pořadí čtvrtou, adrenalinovou trasu. Povede krytem ze 60. let minulého století. Pracovníci Znojemské Besedy ho objevili loni v létě. K čemu sloužil, zatím zcela jasné není, po historii prostoru proto pátrali i v archivech americké zpravodajské služby.
30. 1. 2020|
168 hodin

Listopad připravila KGB s StB, Havel byl v KSČ. Dezinformace o revoluci nejsou žádný samet

30. výročí 17. listopadu víří spolu s oslavami i téma samotné společenské změny. Sametová revoluce byla před 30 lety bránou, kterou Československo vstoupilo do demokratického světa. Přesto se najdou lidé, kteří její význam podceňují nebo dokonce zkreslují a pomocí řetězových e-mailů, sociálních sítí či dezinformačních webů šíří bludy o revoluci a o jejích tvářích, o Chartě 77, nebo o životě v totalitě. Tématu se věnovaly redaktorky pořadu 168 hodin Kristina Ciroková a Jana Gerleová.
11. 11. 2019|
Newsroom ČT24

The New York Times poodhalily identitu whistleblowera z CIA. Čelí za to kritice

V uplynulých týdnech způsobil v americké politice bouři pracovník CIA, který upozornil na červencový telefonát Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Jeho stížnost by mohla vést až k ústavní žalobě na amerického prezidenta. Identita whistleblowera není známá. Nyní ji ale poodhalil deník The New York Times a na jeho redakci za to míří kritika. Více v neděli večer v pořadu Newsroom ČT24.
12. 10. 2019|

Írán tvrdí, že zadržel 17 špionů CIA. Smyšlená zpráva, prohlásil Trump

Írán tvrdí, že zadržel 17 špionů, kteří podle něj pracovali pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA). S odvoláním na tamní média o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Íránská polooficiální agentura Fars s odkazem na představitele ministerstva pro zpravodajské služby uvedla, že někteří ze zatčených byli odsouzeni k smrti. Šéf Bílého domu zprávu kategoricky odmítl.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 15:50|
Události komentáře

Cesta českého premiéra do Bílého domu ukazuje, že se o nás USA zase zajímají, shodují se politici

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve Spojených státech a má před sebou návštěvu Bílého domu, kde ho přijme americký prezident Donald Trump. Podle zástupců českých politických stran lze považovat za český úspěch i Babišovo pozvání do sídla CIA, jde podle nich o ocenění práce českých tajných služeb. V Událostech, komentářích diskutovali o Babišově cestě a vztazích Česka s USA Ivan Bartoš (Piráti), Jaroslav Bžoch (ANO), Petr Fiala (ODS) a Petr Gazdík (STAN).
7. 3. 2019|