TÉMA

Ochrana soukromí

Kontroly aplikací čTečka za covidu byly dle NSS v rozporu se zákonem, mohly unikat citlivé osobní údaje

Kontroly aplikací čTečka za koronavirové pandemie byly podle Nejvyššího správního soudu (NSS) v rozporu se zákonem. Podle rozsudku soudu totiž kontrolující osoba mohla získat citlivé osobní údaje o zdravotním stavu uživatele. NSS verdikt z konce listopadu zveřejnil na své úřední desce. Aplikaci čTečka spustilo ministerstvo zdravotnictví v červnu 2021 spolu s aplikací Tečka, ministerstvo tehdy vedl Adam Vojtěch (za ANO). Měla přes 1,4 milionu stažení.
7. 12. 2023|

Moderní auta zjistí o soukromí řidiče všechno. Automobilky pak data prodávají, tvrdí výzkum

Výrobci automobilů ve velkém nabízejí k prodeji data o majitelích vozů včetně záznamu jejich hlasů, údajů o zdravotním stavu či sexuální aktivitě. Tvrdí to průzkum neziskové internetové společnosti Mozilla Foundation mezi 15 světovými automobilkami. Vlastníci aut podle zprávy často netuší, kde všude stroje jejich údaje sbírají, neboť k tomu firmy málokdy žádají souhlas.
8. 9. 2023|

S dezinformacemi bojujte efektivněji, vyzývá technologické giganty Evropská komise

Internetové informační platformy jako Facebook, Twitter či Google by měly efektivněji bojovat proti hromadnému šíření dezinformací. Evropská komise vydala novou sérii doporučení, v nichž vyzývá firmy, aby mimo jiné omezily publikování dezinformační reklamy či lépe umožňovaly lidem rozeznávat záměrně manipulativní příspěvky. Měly by také účinněji postupovat vůči automatickému šíření dezinformací či vytváření falešných účtů. Facebook a Twitter v reakci uvedly, že aktivnější přístup podporují.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 23:12|

WhatsApp zavádí nové uživatelské podmínky. Kritici upozorňují na bezpečnostní rizika

Komunikační aplikace WhatsApp začne od soboty uplatňovat nové podmínky použití. Experti na ochranu soukromí nabádají k opatrnosti a upozorňují, že WhatsApp bude mít možnost snáze shromažďovat údaje o uživatelích a dělit se o ně se svou mateřskou společností Facebook.
12. 5. 2021|

Nice při karnevalu otestovalo systém, který má rozpoznat člověka i podle 30 let staré fotografie

Nice během karnevalu jako první francouzské město vyzkoušelo nový kamerový systém, který je založený na rozpoznávání obličejů. Cílem je pomoci při identifikaci nebezpečných osob a zabránit možným teroristickým útokům. V roce 2016 zažilo atentát i toto jihofrancouzské letovisko. Zemřelo tehdy 86 lidí.
7. 3. 2019|