TÉMA

Martin Smolek

Repatriační lety z Izraele dopravily do Česka 228 lidí. Byla mezi nimi i Eva Erbenová, která přežila Osvětim

V Praze v pátek zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Vyplývá to z informací serveru globe.adsbexchange.com, na kterém je možné sledovat leteckou dopravu. Dohromady se šesti lety do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských extremistů. Do Izraele naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců, informovalo ministerstvo zahraničí. Pokud by ještě nějaký Čech v Izraeli potřeboval asistenci s návratem domů, pokusí se jej ministerstvo zahraničí zařadit na repatriační lety jiných států.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 21:41|

Středomoří dál bojuje s lesními požáry, v Řecku hoří muniční sklad

Hasiči a dobrovolníci dále bojují s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V okolí jsou slyšet výbuchy po požáru muničního skladu, ve středu večer v oblasti zemřeli kvůli ohni dva lidé. Na Rhodu byla odvolána evakuace některých středisek na východě ostrova. Rozsáhlý požár vypukl na chorvatském ostrově Čiovo.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 20:14|

Turisté z Rhodu mohou mít nárok na kompenzaci. Odborníci přibližují podmínky

Klienti, které jejich cestovní kancelář (CK) či agentura přepravila do nebezpečné části Rhodu poté, co tam vypukl požár, mají nárok na kompenzace. Žádat mohou například o náhradu výdajů spojených s evakuací, za ztracená zavazadla nebo slevu z ceny zájezdu, říká advokátka Lucie Marelová z advokátní kanceláře Pak & Švehelka. Nárok podle ní vzniká také na odškodnění újmy z narušení dovolené. Pokud CK či agentura těmto závazkům nedostojí, mohou se klienti obrátit na soud, dodala.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 14:33|

„Nechápeme, že nás tam poslali.“ Z ostrova Rhodos se vrátili do Prahy další lidé

Na pražském letišti v pondělí přistála další letadla z požárem zasaženého řeckého ostrova Rhodos. Cestující popsali zmatené dění na ostrově i nepřesné informace od cestovních kanceláří. Vládní speciály zatím do oblasti nevyrazí. Resort zahraničí má na místě čtyři lidi, kteří pomáhají s organizací návratu do vlasti. Některé cestovní kanceláře začaly nabízet bezplatnou změnu zájezdu. Situace na Rhodu je stále vážná, ale podle informací místních orgánů by měla být stabilizovaná.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 23:26|

Situace na hořícím Rhodosu je velmi vážná, řekl velvyslanec. Evakuují se tisíce turistů

Dvacet tisíc turistů a tamních obyvatel se muselo evakuovat kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, uvedla tamní policie. Podle ní jde o největší záchrannou akci. Týká se i stovek Čechů v ohněm ohrožených turistických letoviscích. Některé přepravily autobusy nebo lodě, jiní museli jít do bezpečí i deset kilometrů pěšky. Evakuovaní míří do tělocvičen, na stadiony nebo do jiných přeplněných hotelů. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy k registraci do systému Drozd. Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) v případě potřeby připravené vyslat vládní letadlo.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 22:01|

Česko je připraveno na všechny varianty vývoje na Ukrajině, řekl Fiala

Situací ohledně rusko-ukrajinského konfliktu se na středečním jednání zabýval kabinet Petra Fialy (ODS). Premiér na brífinku uvedl, že Bezpečnostní rada státu jednala ve středu o připravenosti Česka na všechny scénáře. Země je podle něj připravena pomoci Ukrajině. Dopoledne si náměstek ministra zahraničí Martin Smolek předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského a tlumočil mu rozhořčení České republiky nad porušením mezinárodního práva, kterého se Rusko dopustilo uznáním nezávislosti dvou samozvaných „republik“ na východě Ukrajiny. Zmejevskij během předvolání odmítl „nepodložená obvinění“ Moskvy z agrese vůči Ukrajině.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 23:22|

Aplikaci Tečka Češi pořád využijí při cestování, jednou v ní možná najdou i jiná očkování

Jaký bude další osud aplikace Tečka poté, co vláda zrušila povinnost prokazovat se pomocí covidového certifikátu při vstupu do restaurací a dalších provozoven? Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že se bude hodit minimálně při cestování do zahraničí do zemí, kde je stále prokazování bezinfekčnosti vyžadováno. Je ale možné, že ji ministerstvo začne používat i pro jiné účely.
11. 2. 2022|

Od července půjde po Unii cestovat s covidovým pasem. Citlivá data by měla zůstávat na úrovni států

Od července by měl začít fungovat EU digitální covidový certifikát, tedy covidový pas pro cestování i pro cesty za prací. „Usnadní to cestování i jeho plánování,“ uvedla v pořadu Devadesátka ČT24 místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek upozornil, že mezi státy zřejmě zůstanou rozdíly, za jak dlouho po očkování budou jeho účinky uznávat.
21. 5. 2021|

Diplomacie se chystá jednat s Ruskem o náhradě škody. Ekonomické sankce premiér odmítá

Premiér Andrej Babiš (ANO) je proti případnému přijetí ekonomických sankcí vůči Rusku kvůli teroristickému útoku ve Vrběticích. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jsou ale naplněny podmínky, aby mohla Praha po Moskvě žádat náhradu miliardové škody. Jednání povede česká diplomacie.
23. 4. 2021|

Ultimáta do diplomacie nepatří, tvrdí Okamura. Vystrčil chválí sebevědomé vystupování Česka

Česko do konce května musí opustit dalších 63 osob z ruské ambasády. Moskva k dalšímu vyhošťování zatím nesáhla. Podle vyjádření ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) v ČT ale požadavky české diplomacie uplatněné podle Vídeňské dohody přijala. Předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura ve čtvrtečních Událostech, komentářích kritizoval prvek ultimát v mezinárodních vztazích, vadí mu také nedostatek informací z vyšetřování. Nemá logiku, aby si někdo něco vymýšlel, oponoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).
23. 4. 2021|

Dánsko a Švýcarsko zařadily Česko mezi rizikové země, Slovensko o tom rozhodne v pondělí

Dánsko a Švýcarsko zařadily Českou republiku mezi rizikové země kvůli tuzemskému vysokému přírůstku nakažených covidem-19. Do skandinávské země budou vpuštěni jen ti, kteří k tomu mají pádný důvod, turisté nikoliv. Při cestě do Švýcarska zase musí Češi do povinné karantény - bez ohledu na výsledek testu. Slovensko o tom, zda je Česko rizikové a zda bude zavádět nějaká opatření, rozhodne v pondělí.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 20:25|

Kanárské ostrovy na semaforu zčervenají, Německo zvažuje karanténu pro Čechy

Kanárské ostrovy vypadnou ze seznamu „zelených zemí“ na cestovatelském semaforu. Ten zavedla vláda v souvislosti s šířením koronaviru a zdravotními riziky v jednotlivých státech, souostroví patřící Španělsku chce ministerstvo zahraničí vyřadit s účinností od 14. září. Německo zase zvažuje, že by lidé z České republiky museli při příjezdu do pětidenní karantény. Sdělil to náměstek resortu Martin Smolek.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 21:04|

Británie vyškrtne Česko z bezpečných zemí. Česká pravidla pro Chorvatsko a Francii se nemění

Testy na koronavirus při návratu z Chorvatska či Francie nebudou potřeba nejméně do 7. září, potvrdila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Čechům v těchto destinacích hygienici doporučují vyhýbat se místům s větším počtem osob, jako jsou bary nebo noční podniky, nosit roušky, dodržovat odstupy a častěji si mýt ruce. Velká Británie od sobotního rána vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 21:27|

Nebezpeční Češi: Úřady krok Slovinců zaskočil. Státy nezkoumají lokální ohniska, vysvětluje Prymula

Slovinsko, Estonsko a Lotyšsko omezují vstup Čechů na své území, na Kypru se Češi budou muset nově prokázat negativním testem na covid. Českou republiku už tyto státy kvůli přírůstkům nemocných s koronavirem nepovažují za bezpečnou zemi. Za množství nových případů může zejména lokální ohnisko na Karvinsku, přesto zákazy platí pro všechny Čechy. Epidemiolog Roman Prymula v Devadesátce ČT24, která se zpřísňování podmínek cestování věnovala, připustil, že Česko by reagovalo obdobně.
4. 7. 2020|
Brexit

Čechům žijícím na Ostrovech pomůže s brexitem nový konzulát. Za dva týdny se otevře v Manchesteru

Čechům žijícím na severu Velké Británie má ulehčit život nový generální konzulát, který chce ministerstvo zahraničí otevřít 19. března v Manchesteru. Zhruba 40 tisíc Čechů, kteří podle odhadů resortu v oblasti žijí, tak nebude muset jezdit třeba kvůli cestovním dokladům až do Londýna. Nový zastupitelský úřad by jim měl mimo jiné pomoci v souvislosti s blížícím se brexitem.
6. 3. 2019|