TÉMA

Chovatel

Pracovníci zoo odchytli nandua, který pobíhal kolem Olomouce. Ujal se ho registrovaný chovatel

Odborníkům ze zoo v Olomouci se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit pštrosovitého ptáka, který několik dnů pobíhal po louce v okolí městské části Chomoutov a nikdo se k němu nehlásil. Nandu pampový byl poté převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal. Informovala o tom mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.
2. 6. 2023|

Chovateli v Praze uteklo mládě servala. Policie ho odchytila na školním pozemku

Pražští strážníci odchytili na pozemku střední a mateřské školy v Horáčkově ulici v Praze 4 uprchlé kotě servala stepního. Městská policie Praha o tom informovala na Twitteru. Půlroční kočkovitá šelma slyšící na jméno Bejby utekla chovateli v Praze 4.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:20|

Ve šlechtitelském chovu hus, kterému kvůli ptačí chřipce hrozil zánik, se začala líhnout mláďata

V Nových Hradech se podařilo zachránit jediný šlechtitelský chov hus v Česku před zánikem kvůli ptačí chřipce. Veterináři tam vůbec poprvé aplikovali drůbeži očkování. Nyní se na farmě Rybářství Nové Hrady začala líhnout první housata. Dříve přitom hrozilo, že celý chov s padesátiletou tradicí zanikne. Z původních zhruba pěti tisíc kusů drůbeže nakonec zbylo osm stovek.
11. 4. 2022|

Brněnští vědci nasadili telatům chytré obojky. Kontrolují jejich zdravotní stav

Chytré obojky s čipy testují na býcích na farmě na Brněnsku vědci z Mendelovy univerzity. Data, která sbírají, pomůžou farmářům včas odhalit zdravotní komplikace zvířete. Podobný systém se využívá už několik let hlavně u dojnic. Dokáže monitorovat průběh říje nebo problémy s dojením.
30. 7. 2020|

Bez vody, živin a přístřešku. Zlínská policie obvinila chovatele za úhyn devíti krav

Kvůli úhynu devíti býčků, jalovic a krav kriminalisté obvinili 52letého chovatele z obce u Valašských Klobouk na Zlínsku. Za zanedbání péče o zvíře z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až dva roky vězení.
26. 9. 2019|

Konec vstávání se slepicemi. Chovatelům zjednoduší život automatická dvířka do kurníku

Drobným chovatelům by mohla usnadnit starost o slepice automatická kurníková dvířka Chickdoor. Jako student mechatroniky VUT je vymyslel Vojtěch Kolomazník. Zařízení je určeno především těm, kteří se domácího chovu nechtějí vzdát, ale zároveň nemají možnost o drůbež denně pečovat.
18. 9. 2019|

Chovateli z Břeclavska utekl nandu pampový, snaží se ho chytit už dva týdny

Chovateli ze Starovic na Břeclavsku utekl nandu pampový, nelétavý pták podobný pštrosovi. Už dva týdny se volně pohybuje v okolí obce a jeho chovatel, uzenář Lukáš Moucha, se ho zatím marně snaží chytit.
21. 6. 2019|

Zoologové chtěli lvy ve Zděchově uspat, ne zastřelit. Bylo to ale podle nich nebezpečné

Zastřelení lva a lvice ve Zděchově na Vsetínsku bylo podle zoologů ze zlínské zoo nejbezpečnějším řešením situace. Pracovníci zoologické zahrady vyjeli v úterý na místo s narkotizační puškou na žádost policie a chtěli zvířata uspat, její použití ale vyhodnotili jako příliš riskantní. Lev, který napadl chovatele, byl podle nich příliš rozzuřený.
6. 3. 2019|