TÉMA

Lev

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy. Sloužit bude i pro zvířata, která budou například odebrána soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám. Zoo v poslední době oznámila několik novinek, kromě jiného otevřela expozici věnovanou asijské fauně nebo přivezla sloního samce s cílem přirozeného rozmnožování.
15. 9. 2023|

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.
24. 7. 2023|

Desítky policistů u Berlína pátraly po domnělé lvici. Rozbor videa nakonec ukázal prase

U Berlína se zřejmě žádná lvice ani jiná kočkovitá šelma volně nepohybuje. Uvedla to německá policie na základě podrobnější analýzy videa, na jehož základě se po zvířeti od čtvrtka pátralo. Odborníci dospěli k závěru, že na videu bylo zachyceno divoké prase. Policie proto odvolala výzvu, aby byli lidé při pohybu v oblasti na pomezí jižního Berlína a Braniborska obezřetní, informovala agentura DPA. Po domnělé lvici pátraly desítky policistů, kterým pomáhal i vrtulník a drony.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:58|

Moldavští rybáři u Ukrajiny narazili na lva. Podle majitele je odměnou za pomoc uprchlíkům

Skupina rybářů narazila u obce Palanca na jihu Moldavska poblíž Dněstru a hranice s Ukrajinou na lva. Úřady pak podle médií vypátraly majitele, který tvrdí, že půlroční lvíče obdržel od zoologické zahrady v ukrajinské Oděse jako odměnu za pomoc lidem prchajícím před ruskou agresí na Ukrajině.
14. 1. 2023|

Největší lvi na Zemi žili na území dnešní Ukrajiny, ukázala studie

V pravěku se pláněmi na místě dnešního města Sambir na západní Ukrajině proháněli vůbec největší lvi, jací na naší planetě kdy žili. Podle nové studie to dokonce mohly být vůbec největší kočkovité šelmy v dějinách.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 13:09|

Malá lvíčata ve Dvoře Králové slaví svůj první svátek. Návštěvníci zoo je uvidí v září

Světový den lvů, který připadá na 10. srpna, oslavují v Safari Parku ve Dvoře Králové spolu s čerstvými mláďaty. Porodila je 20. července lvice Khalila. Podle zoologů jsou to samec a samice. Návštěvníci zoo je budou moci vidět v září.
10. 8. 2021|

Šelmy si musí zachovat lovecké pudy. Zoo v Olomouci je má k aktivitě

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku se snaží přimět zvířata k aktivitě, aby v zajetí nezpohodlněla. Zvířatům, zejména šelmám chybí kontakt s přírodou, a naopak se pro ně stává běžným kontakt s člověkem, kvůli tomu můžou slábnout jejich lovecké pudy. Ošetřovatelé vyrábí makety zvířat například pro lvy. Šelmy pak hračky uloví a většinou je roztrhají na kusy.
15. 5. 2019|

Za smrt zděchovského chovatele lvů nemůže žádný člověk. Prokázaly to záběry z kamery a pitva

Předběžné výsledky soudní pitvy i dostupné záběry z kamer umístěných uvnitř kotce prokázaly, že třiatřicetiletého chovatele zabil začátkem března ve Zděchově na Vsetínsku skutečně jeho lev. Na úmrtí muže se podle policie nepodílel nikdo další, sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Kriminalisté, kteří případ nadále prověřují, vyloučili, že by někdo muže uvnitř kotce uzamkl, jak spekulovala některá média.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 10:49|

Koruna je na úrovni jako před intervencemi. Optimistickému očekávání ČNB o posílení se vzpouzí

Před dvěma roky přišel český průmysl o měkký polštář. ČNB skončila s intervencemi, kterými oslabovala českou měnu vůči euru na úrovni 27 korun za euro. Zatímco pro exportní firmy je slabší domácí měna výhodou, pro nakupování v zahraničí je to naopak. Ovšem výraznější posílení měny od té doby nenastalo. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit.
5. 4. 2019|

Zoologové chtěli lvy ve Zděchově uspat, ne zastřelit. Bylo to ale podle nich nebezpečné

Zastřelení lva a lvice ve Zděchově na Vsetínsku bylo podle zoologů ze zlínské zoo nejbezpečnějším řešením situace. Pracovníci zoologické zahrady vyjeli v úterý na místo s narkotizační puškou na žádost policie a chtěli zvířata uspat, její použití ale vyhodnotili jako příliš riskantní. Lev, který napadl chovatele, byl podle nich příliš rozzuřený.
6. 3. 2019|