TÉMA

Zdeněk Zemek

Autobusový dopravce v Moravskoslezském kraji zůstává navzdory desítkám spojů, které nevypravil

Společnost Z-Group Bus bude v Moravskoslezském kraji i nadále provozovat autobusové linky. Vyplynulo to z aktuálního jednání společnosti s vedením kraje. To minulý čtvrtek avizovalo, že bude požadovat kvůli desítkám nevypravených spojů na Vítkovsku a Novojičínsku odstoupení od smlouvy. Kvůli nevypraveným spojům už společnost kraji platila několikamilionové penále.
1. 8. 2023|

Vrchní soud zrušil Zemkovi v kauze solárních podvodů náhradu škody 18,6 milionu korun

Vrchní soud v Olomouci zrušil v kauze podnikatele Zdeňka Zemka staršího odsouzeného za solární podvody část rozsudku týkající se povinnosti náhrady škody ve výši 18,6 milionu korun státu. Učinil tak na základě rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), ke kterému podal Zemek ústavní stížnost. Spornou část výroku krajský soud doplnil k předem schválené dohodě o vině a trestu, vrchní soud jí poté potvrdil. Podle ÚS nemohly soudy o škodě rozhodnout za situace, kdy ji Zemek jasně neakceptoval. Vrchní soud stát odkázal s náhradou škody na občanskoprávní řízení.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:12|

Karlovarský kraj musí zaplatit 2,7 milionu za smlouvy na autobusovou dopravu

Karlovarský kraj musí zaplatit pokutu 2,7 milionu korun za to, že v letech 2018 až 2021 uzavřel tři smlouvy na zajištění linkové autobusové dopravy bez soutěže pomocí přímého zadání. Pokuta je pravomocná, ve druhostupňovém rozhodnutí ji potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, rozklad podaný krajem zamítl. Všechny tři smlouvy podepsal kraj se společností Autobusy Karlovy Vary. Kraj se může pokutě bránit soudně.
14. 3. 2023|

Ústavní soud částečně vyhověl stížnosti podnikatele Zemka. O náhradě škody se bude rozhodovat znovu

Ústavní soud (ÚS) ve čtvrtek částečně vyhověl stížnosti podnikatele Zdeňka Zemka staršího. O náhradě škody způsobené státu proto musí znovu rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Jde o údajnou škodu způsobenou solárním podvodem. Zemek v kauze uznal vinu a se státním zastupitelstvím si dohodl podmíněný trest, nesouhlasil ale s tím, že justice dohodu doplnila ještě o náhradu škody.
15. 12. 2022|

Dohod o vině a trestu výrazně přibylo, u složitějších kauz jsou až sedmkrát častější

Každá padesátá trestní kauza končí v Česku dohodou o vině a trestu. U nejzávažnějších případů je to už každá sedmá. Podmínkou je úplné přiznání viny. Na trestu se obžalovaný domlouvá se státním zástupcem a případnou dohodu pak potvrzuje soud bez procesu, který může trvat roky. Zákon vysloveně neříká, že má pachatel dostat nižší trest, žalobci však doznání zohledňují.
17. 7. 2022|

Zemek starší musí zaplatit státu přes 18 milionů korun, potvrdil v kauze solárního podvodu soud

Vrchní soud v Olomouci potvrdil dohodu o vině a trestu u Zdeňka Zemka staršího v kauze solárního podvodu, včetně dodatku o náhradě škody státu ve výši 18,6 milionu korun. Dohoda, kterou loni v říjnu schválil Krajský soud v Brně, zahrnovala tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 13:02|

Zemek starší se dohodl na trestu za solární podvod. Soud schválil podmínku a zaplacení osmi milionů korun

Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou se státní zástupkyní uzavřel Zdeněk Zemek starší v případu solárního podvodu. Trest zahrnuje tři roky vězení s pětiletou podmínkou a zaplacení osmi milionů korun. Soud k rozhodnutí připojil ještě náhradu škody 18,6 milionu korun, které musí Zemek zaplatit České republice. Proti tomuto doplnění k dohodě se Zemek může odvolat, ponechal si ale osmidenní lhůtu na rozmyšlenou.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 13:14|

Zaměstnanci autobusového dopravce Z-Group bus hrozí stávkou, chtějí vyšší mzdy

Odborové organizace sdružující zaměstnance autobusového dopravce Z-Group bus, který sídlí ve Zlíně, ale působí v mnoha částech České republiky, vyhlásili stávkovou pohotovost. Odboráři požadují vyšší mzdy, kritizují nepřiměřeně dlouhé jednání o kolektivní smlouvě na rok 2021. Vyplývá to ze zveřejněného prohlášení odborových organizací. Podle mluvčího firmy Z-Group bus Miroslava Slaného je vyhlášení stávkové pohotovosti nezákonné a předčasné. Na vyhlášení stávkové pohotovosti, která začala o víkendu, v úterý upozornil Český rozhlas.
13. 7. 2021|

Krajský soud osvobodil v kauze solárů Vitáskovou i Schneidrovou

Krajský soud v Brně znovu rozhodoval v části kauzy solárních elektráren na Chomutovsku. Zprostil obžaloby bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou a stejně rozhodl i u bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaely Schneidrové. Podle soudu skutek není trestným činem. Obě ženy obžalované ze zneužití pravomoci vinu odmítly. Zprošťující rozsudek Vitáskové je pravomocný, strany se vzdaly práva na odvolání. U Schneidrové se žalobce odvolal na místě.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 11:46|

Vitásková kvůli stíhání žádala 170 tisíc. Soud ale žalobu zamítl

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl žalobu bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové, která od státu požaduje 170 tisíc korun odškodného za nepřiměřenou délku svého trestního stíhání v kauze solárních podvodů. Rozhodnutí není pravomocné.
18. 10. 2019|

Nejvyšší soud potvrdil tresty Zemkovým v kauze solárních elektráren, o Vitáskové se bude rozhodovat znovu

Nejvyšší soud (NS) potvrdil nepodmíněné tresty bratrům Zemkovým v kauze solárních elektráren na Chomutovsku. Nařídil ale zpřesnit důvody zproštění bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové. Krajský soud v Brně tak o ní musí rozhodovat znovu, stejně jako o někdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneidrové, kterou už v prosinci nechal NS propustit z výkonu sedmiletého trestu.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 13:45|