TÉMA

Ehud Barak

Desítka bývalých šéfů Mosadu a Šin Bet vyzvala izraelskou vládu, aby upustila od justiční reformy. To chtěly i davy v ulicích

Na 200 tisíc lidí dorazilo do Jeruzaléma protestovat proti soudní reformě, kterou prosazuje koaliční vláda Benjamina Netanjahua navzdory široké kritice, že ohrožuje demokracii. Demonstrace se opět konají i v dalších městech Izraele. V sobotu k zastavení schvalování reformy vyzvala vládu i více než desítka bývalých šéfů izraelské armády a tajných služeb Mosad a Šin Bet, kteří se přidali k páteční výzvě více než tisícovky rezervistů izraelského letectva. Ti kvůli soudní reformě pohrozili odmítnutím služby. Přidaly se k nim i stovky rezervistů vojenských zpravodajských služeb.
22. 7. 2023Aktualizováno22. 7. 2023, 21:04|

Proti Netanjahuově vládě protestovali lidé v Tel Avivu a dalších izraelských městech

V izraelských městech lidé opět demonstrovali proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy, kterou protestující považují ze ohrožení demokracie. Místní média informují o tom, že jde zřejmě o dosud největší účast na demonstracích, které se konají už osmou sobotu. Policie večer oznámila, že zatkla dvě desítky demonstrantů.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 23:36|

Dvě invaze, jedna občanská válka. Sýrie a Izrael okupovaly Libanon celé dekády, masakrům nebránily

Před 45 lety začala útokem křesťanských milic na autobus s Palestinci vleklá občanská válka, která učinila z Libanonu, přezdívanému „Švýcarsko Orientu“, rozbombardovanou zemi s více než 150 tisíci oběťmi. Vzájemné masakry příslušníků etnických a náboženských menšin šokovaly svět. Libanonský konflikt potvrdil tehdejší rozdělení světa na Západ a Východ a odhalil zájmy vlivných regionálních hráčů. Sýrie poslala do Libanonu desítky tisíc vojáků a v okupaci pokračovala až do dubna 2005. K intervenci přistoupil rovněž Izrael, který nechal vojáky kontrolovat jih země skoro celé dvě dekády. Složité vztahy s oběma sousedními státy tíží Libanon dodnes.
13. 4. 2020|

CME se zrodila ve vůni parfémů, později byla parťákem Batmana

Pokud krok nezamítnou akcionáři nebo Evropská komise, mediální a telekomunikační společnost CME, vlastník televize Nova, se přesune do skupiny PPF Petra Kellnera. Firma s bezmála třicetiletou historií pomáhala formovat středoevropskou televizní produkci a v minulosti ji vlastnili významní hráči telekomunikačního světa.
10. 11. 2019|

Izrael čekají volby. O osobnosti Netanjahua i legalizaci marihuany

Izraelci budou v úterý hlasovat v předčasných parlamentních volbách. Hlavními rivaly jsou pravicový blok vedený současným premiérem Benjaminem Netanjahuem a opozice v čele s Benjaminem Gantzem. Odhady výsledků komplikuje velký počet kandidujících menších stran. Očekává se ale, že vítěz voleb bude muset jít do koalice, jako ostatně pokaždé v dosavadní historii Izraele.
8. 4. 2019|

Netanjahuovi klesají vyhlídky na volební vítězství. Korupční skandál jeho straně uškodil

Pět týdnů před parlamentními volbami se v Izraeli mění volební preference. Může za to čtvrteční oznámení prokurátora o chystaném obvinění premiéra Benjamina Netanjahua z korupce. Preference jeho strany Likud spadly a do čela se dostala aliance opozičních stran.
6. 3. 2019|