TÉMA

Jan Bezděk

Za dovolenou si letos Češi připlatí doma i v zahraničí

Při výběru letní dovolené budou muset Češi sáhnout hlouběji do kapsy. Meziročně zdražilo vstupné, jídlo i ubytování. Ceny dovolených v tuzemsku vzrostly dle Českého statistického úřadu v porovnání s loňským květnem o 17,8 procenta. Zatímco některé prázdninové destinace se plní, jinde mají obsazeno jen částečně. Lze proto očekávat, že někde provozovatelé ceny pobytů ještě budou upravovat. Letní dovolená podraží i ve Středozemí, v průměru asi o desetinu. Zatímco v Itálii, Španělsku nebo Řecku stouply ceny o šest až osm procent, v Chorvatsku je to až o čtrnáct. Finančně nejlépe v porovnání s uplynulým rokem tak vychází Bulharsko a Turecko, kde stojí dovolená zhruba stejně jako loni.
12. 6. 2023|

Koruna je vůči euru rekordně silná. Lidé na dovolené v Alpách to ocení, vývozci se neradují

Koruně se letos daří. Je v nejlepší kondici za posledních čtrnáct let. Euro vyjde momentálně na 23,90, což je dobrá zpráva i pro domácnosti. Silná měna totiž pomáhá tlumit inflaci hlavně u dováženého zboží, včetně energií. Současná situace naopak příliš nenahrává českým firmám, které vyvážejí. Za své produkty inkasují v přepočtu méně. Ekonomové očekávají, že koruna začne znovu mírně oslabovat.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:38|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

Češi kvůli vysoké inflaci šetří i při výběru dovolené. Zároveň si ale v zahraničí častěji dopřávají luxus

Vysoká inflace začala ovlivňovat chování Čechů i v souvislosti s dovolenými. Podle Asociace cestovních kanceláří prodeje zájezdů zatím nedosáhly čísel, jaká byla před pandemií covidu-19. Ve srovnání s loňským rokem, kdy platila různá protiepidemická opatření, je ale teď zájem o zahraniční pobyty velký. Kolik Čechů se v létě za hranice nakonec vydá, cestovní kanceláře nedokáží odhadnout. Mohlo by jít zejména o ty, kteří mají úspory.
13. 6. 2022|

Bavorsko zpevní břehy řeky Reslavy, aby zabránilo splavování rtuti z bývalé chemičky do Česka

Bavorsko po naléhání Povodí Ohře začne zpevňovat břehy řeky Reslavy (Röslau), aby zabránilo splavování rtuti do Česka. Rtuť se do Ohře a následně do přehrady Skalka dostává už desítky let z okolí bývalé chemičky v Marktredwitz, a to i přes její rozsáhlou sanaci v 90. letech. Aktuálně do nádrže Skalka přitéká až patnáct kilogramů kovu ročně.
14. 10. 2021|

Zájem o dovolenou v Tunisku roste. Cestovatelům se uvolňují podmínky

Už příští víkend vypraví české cestovní kanceláře první lety do Tuniska. Oblíbená destinace se od tohoto týdne více uvolnila pro cestování. Ministerstvo zdravotnictví vyžaduje po příjezdu do Česka kratší, minimálně pětidenní karanténu a test. Očkovaní mají návrat do vlasti bez omezení.
29. 8. 2021|

Cestování do zahraničí se výrazně zjednoduší. Letošní dovolená však bude trochu dražší

Cestování do zahraničí bude mnohem jednodušší, Česko se totiž dostalo do takzvané zelené zóny. To znamená, že Češi mohou cestovat stejně jako před pandemií například do Bulharska, Chorvatska nebo do Slovinska. Jednodušší bude i cestování do Řecka, kde bude stačit antigenní test. Podobně jako v Česku se i v ostatních zemích mírně zvýšily ceny, například za ubytování.
20. 6. 2021|

Evropa plánuje obnovu cestování: covid pas v mobilu i regionální „bubliny“

Evropské země plánují, jak během letní sezony obnovit volné cestování. Řešením mají být celoevropské covidové pasy. Ještě předtím chce Česko dohodu uzavřít se sousedními státy a také v rámci visegrádské čtyřky. Je to pojistka, kdyby se odsouvala dohoda na půdě Evropské unie, řekl v Devadesátce zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé. Druhý rok po sobě si Češi dovolenou u moře nechtějí nechat vzít. Na prázdniny hodlá podle cestovních kanceláří vyrazit přes milion lidí, což je více než před rokem. I přesto, že přesně nevědí, co je bude při dovolené čekat.
7. 5. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|

Zpřísňují se podmínky cestování, na vině je především britská varianta viru

Pro cesty do Česka platí od pátku přísnější pravidla. Změna podle úřadů reaguje na šíření nových variant koronaviru. Vznikla tak kategorie země s velmi vysokým rizikem nákazy. Do té spadají třeba Slovensko, Španělsko, Portugalsko, Velká Británie nebo většina mimounijních států. Při návratu musejí cestující na dva testy, do karantény a pak ještě povinně nosit respirátor nebo roušku. Zpřísnění se ale dotklo téměř všech skupin zemí.
5. 2. 2021|

Lyžařské zájezdy do Alp se na nejbližší termíny ruší. Kanceláře slibují, že platby vrátí

Pro lyžaře z Česka letos o svátcích zůstane nedostupná většina evropských areálů. Sjezdovky sice otevřeli ve Švýcarsku, Rakousku a Polsku, všude ale platí omezení pro turisty ze zahraničí. Itálie, Francie a Německo na svahy do konce roku nepustí ani vlastní amatéry. Ruší se tak na nejbližší termíny i lyžařské zájezdy do Alp. Zhruba polovina klientů cestovních kanceláří přitom na jejich nákup využila vouchery za zrušené letní dovolené.
7. 12. 2020|

Dovolená na Kypru se komplikuje kvůli nutnému testu na koronavirus. Týká se několika set Čechů

Dovolená na Kypru, která se pro Čechy od pondělí nově komplikuje nutností mít negativní test na koronavirus, se v nejbližších dnech týká několika set turistů, uvedl v sobotu místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Pokud by tento stav trval několik týdnů, zasáhlo by to několik tisíc lidí, a navíc by to podle něj totálně zbouralo důvěru v tuto destinaci.
4. 7. 2020Aktualizováno4. 7. 2020, 19:26|

Velké cestovní kanceláře obnovily prodej na léto, začínají Řeckem či Bulharskem

V nabídce velkých cestovních kanceláří se objevily zájezdy na letní turistickou sezonu. Exim Tours zatím nabízí Řecko, Fischer kromě Řecka prodává i Bulharsko. V pondělí obě cestovní kanceláře chtějí nabídku rozšířit. Alexandria začala s cestami do Bulharska, Chorvatska, Maďarska a na Slovensko. Navíc vybrané hotely a penziony vyhradila pro české zákazníky. Vyplývá to z vyjádření zástupců cestovních kanceláří.
8. 6. 2020|

Lidé hromadně ruší zájezdy. Bojí se koronaviru

Kvůli doporučení nejezdit do Itálie a obavám z koronaviru lidi hromadně ruší zájezdy. A to nejen na nejbližší dny, ale i ty na léto. Cestovní kanceláře už teď hlásí poloviční zájem ve srovnání s loňským jarem. Stát připraví návrhy, jak firmám a živnostníkům z oboru cestovního ruchu pomoci například odložením splácení daní. V pondělí to po jednání se zástupci cestovních kanceláří řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 20:45|

Turisté se z uzavřených italských oblastí mohou vrátit. V zemi jsou tisíce Čechů, jeli hlavně na hory

Izolace platná pro 16 milionů lidí v severní Itálii se nevztahuje na turisty. Ujistili o tom čeští ministři zahraničí a zdravotnictví. Lidé, kteří v Lombardii či dalších provinciích uzavřených ve snaze zastavit šíření nového typu koronaviru nebydlí, mohou odjet domů. Podle Asociace cestovních kanceláří i odhadu generálního konzulátu v Miláně je v izolovaných oblastech několik tisíc Čechů, hlavně na horách.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 16:51|
Doporučujeme

Odjinud a jindy. Nedostatek letadel po uzemnění boeingů 737 MAX mění Čechům dovolené

Tisíce Čechů odletí na dovolenou v jiném termínu, než původně plánovali. Cestovní kanceláře začaly posílat klientům nové informace: nejčastěji mění datum a místo odletu. Někdy se může turistům pobyt i zkrátit. Jsou za tím odstavené boeingy 737 MAX, které po dvou tragických nehodách stále nesmějí do vzduchu.
23. 4. 2019Aktualizováno27. 4. 2019, 13:56|
90' ČT24

Nedostatek letadel může pocítit až 350 tisíc Čechů, odhadl za cestovní kanceláře Jan Papež

Až 350 tisíc Čechů může v různé míře pocítit potíže s uzemněnými letadly Boeing 737 MAX, odhadl v pořadu Devadesátka ČT24 místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. U jejich dovolených se mohou například měnit data a místa odletu, některé zájezdy mohou být kratší. Menší, případně dražší pak bude rovněž nabídka last minute zájezdů.
25. 4. 2019|
Počasí

Sníh taje a přehrady se plní. Záplavy ale na obzoru nejsou

Letošní zima si potrpí na extrémy. Na jedné straně napadlo nebývalé množství sněhu, na druhé straně padaly i teplotní rekordy. V teplých dnech sníh rychle odtává, což těší obyvatele hor i vodohospodáře, kterým se pozvolna plní přehrady.
5. 3. 2019|