TÉMA

Smrky

Lesy mají po kůrovci dalšího nepřítele. Obnovu porostů hatí klikoroh, ničí sazenice stromů

Lesy zničené kůrovcem mají dalšího nepřítele – přemnožený klikoroh borový ničí sazenice jehličnanů. Působí tak velké škody hlavně na místech, kde se lesníci snaží obnovit paseky s vykácenými smrky. Vědci proto přišli s řešením, které by nápor tohoto škůdce mělo zmírnit.
6. 8. 2022|

Kůrovec by mohl ohrozit až půlku českých smrků, varují lesníci

Škody způsobené převážně kůrovcem a suchem v českých lesích za letošek dosáhnou téměř čtyřiceti miliard korun, informoval think-tank Czech Forest složený ze zástupců lesnických firem nebo vlastníků lesů. Ten také varuje, že dále jsou ohroženy smrkové lesy za 600 miliard korun, tedy polovina všech v Česku. Škody na výnosech přesáhnou předchozí odhady pro letošní rok asi o čtyři miliardy korun kvůli dalšímu propadu cen dříví. Prohlubují se tak problémy vlastníků, dodala organizace.
7. 10. 2019|

Stát chce zabrzdit zkázu zdejších lesů. Na kůrovce jde efektivnějšími zásahy techniky

Experti i úřady očekávají, že v letošním roce se bude dál prohlubovat kůrovcová kalamita, která několik posledních let plundruje tuzemské lesy. Parlament proto hodlá změnit zákon tak, aby majitelé mohli odložit neefektivní opatření a napnout sílu lesnické techniky tam, kde se porosty ještě dají zachránit.
5. 3. 2019Aktualizováno5. 3. 2019, 22:22|