TÉMA

Polní nemocnice

Příliv zraněných někdy neustává celé hodiny, popsali pracovníci ukrajinské polní nemocnice

Polní ošetřovny v těsné blízkosti rusko-ukrajinské fronty zachraňují ukrajinské vojáky zraněné v boji. Na tom, jak daleko leží, přímo závisí jejich životy. V jedné z nich natáčel i štáb České televize.
3. 3. 2024|

Česko dle Černochové dělá vše pro to, aby letos vydalo na obranu dvě procenta HDP. Stoltenberg zmínil pomoc Ukrajině s výcvikem vojáků

Česká republika dělá všechno pro to, aby letos splnila cíl NATO a vydala na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), prohlásila v Bruselu česká ministryně obrany Jana Černochová, která se v sídle NATO zúčastnila zasedání aliančních ministrů obrany. Šéf NATO Jens Stoltenberg podle ní apeloval na všechny členské státy, aby ještě do červencového summitu ve Washingtonu případně přehodnotily své rozpočty a tento závazek splnily. Černochová také uvedla, že Česko má vojenské kapacity a nyní hledá spojence, kteří by se zapojili do vyslání polní nemocnice pro obyvatele Pásma Gazy.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 20:13|

Čeští zdravotníci by mohli působit v polní nemocnici pro obyvatele Gazy, uvedla Černochová

Česká republika by se mohla zapojit do podpůrné operace pro obyvatele Pásma Gazy v polní nemocnici. Po jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Pokud se najde dohoda, musí ji schválit parlament. Černochová doufá v to, že by se tak případně stalo v řádu týdnů.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 20:50|

Začala další sbírka pro Ukrajinu. Dárce láká spotem připomínajícím vysílání televize ze srpna 1968

Tři české organizace se rozhodly napodobit loňskou úspěšnou sbírku pro Ukrajinu, a to v době, kdy si Česko připomíná 55 let od vpádu sovětských vojsk do Československa. Organizátoři sbírky plánují za vybrané peníze pořídit zbraně i lékařský materiál pro zemi bránící se ruské agresi. Akci propaguje spot, který využívá analogii s událostmi starými 55 let – fiktivně se v něm ale Československo okupaci brání.
18. 8. 2023|

Jeden ze tří nepřežije. Štáb ČT přinesl svědectví z polní ošetřovny na frontové linii

Dramatické chvíle prožívají v polní ošetřovně na frontové linii v blízkosti města Vuhledar. Štáb České televize na místě natáčel ve chvíli, kdy došlo k rannímu přepadení ukrajinských pozic.
30. 1. 2023|

Seznam Zprávy: Policie odložila případ covidové záložní nemocnice v Letňanech

Policie odložila případ záložní nemocnice vybudované kvůli zesilování epidemie koronaviru předloni na podzim na výstavišti v pražských Letňanech. Vyšetřovatel prověřoval podezření, zda se tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), v jehož éře byla nemocnice zřízena, nedopustil trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Napsal to server Seznam Zprávy.
27. 1. 2022|

Očkovaní státní zaměstnanci by mohli dostat dva dny placeného volna. Vláda záměr projedná v pátek

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne svému kabinetu dva dny placeného volna pro očkované státní zaměstnance. Ministerstvo zaplatilo Bulovce za polní nemocnici v Letňanech. Epidemie koronaviru v Česku dál zpomaluje, v úterý laboratoře odhalily 252 nakažených, což je o 49 méně než před týdnem. Denní počty pozitivních testů klesají v mezitýdenním srovnání deset dní v řadě.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 13:19|

Brno ruší provizorní nemocnici. Na výstavišti se bude jen očkovat

Na výstavišti v Brně končí záložní nemocnice, která s více než třemi sty lůžky vznikla loni v listopadu kvůli šíření pandemie koronaviru. Lůžka ale nakonec pro pacienty s koronavirem využita nebyla, zřizovatelé dají postele odvézt. V místě zůstane očkovací centrum, které tam funguje od začátku roku, řekli primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.
8. 6. 2021|

Třetí polní nemocnice by mohla vyrůst na ostravském výstavišti. Personál pro ni ale zatím chybí

Moravskoslezský kraj má vytipované místo pro případnou polní nemocnici, stát by mohla na ostravském výstavišti. Problém je ale nedostatek personálu. Fakultní nemocnice Brno chce pro polní nemocnici, která vzniká pro pacienty s covidem-19 na brněnském výstavišti, získat speciální zdravotnické týmy od členských států Evropské unie.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 16:43|

V polní nemocnici v Letňanech už je většina lůžek, využita by měla být kolem 10. listopadu

Do polní nemocnice v pražských Letňanech pro lidi s covidem-19 už dorazila většina z pěti stovek lůžek. Zbylá se přivezou v pátek. Dokončena a plně funkční bude nemocnice v neděli. Přepraveni do ní budou pacienti, kteří už podstoupili léčbu v běžné nemocnici a jejich stav nebude vážný, ale budou stále pozitivní na koronavirus a vyžadovat lékařskou péči. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by se tak mohlo stát kolem 10. listopadu.
22. 10. 2020|

O lockdownu teď nerozhodneme, říká Havlíček

V sobotu přibylo v České republice 8713 potvrzených případů koronaviru. Jde o nejvyšší nárůst o víkendovém dni a celkově čtvrtý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie. Pozitivní test na koronavirus měl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Česko požádalo EU o humanitární materiální pomoc. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by země nečelila problémům, kdyby se 1. září neotevřely školy a zavedl se lockdown. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) vláda v příštím týdnu nehodlá o lockdownu rozhodovat.
18. 10. 2020Aktualizováno18. 10. 2020, 19:11|

Počet hospitalizovaných s covidem v Česku dál stoupá

V Česku dál přibývají počty lidí nakažených koronavirem. V sobotu hygienici evidují zatím 4308 potvrzených případů, za celý pátek denní přírůstek poprvé překonal hranici deseti tisíc. Dál stoupá také počet hospitalizovaných a zemřelých s prokázaným onemocněním covid-19. Vojáci pak začali s přípravou polní nemocnice v pražských Letňanech.
17. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 19:34|

Nemocnice navyšují kapacitu pro pacienty s covidem. Omezují zákroky, přesouvají personál nebo povolávají studenty

České zdravotnictví se připravuje na nápor pacientů s koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je teď prioritou zastavit nárůst nově nakažených a vybudovat dostatečné nemocniční kapacity. Nemocnice proto omezují plánovanou péči a přesouvají zdravotníky z jiných oddělení. Do práce se postupně zapojují také dobrovolníci, mimo jiné z řad studentů zdravotnických škol a roste i počet povolaných mediků.
16. 10. 2020|
20 let v NATO

„Naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována.“ Před 20 lety Česko vstoupilo do NATO

Na jaře 1989 seděl Václav Havel ve vězení a československá armáda plně podřízená sovětské generalitě se pod transparenty „Se Sovětským svazem na věčné časy“ připravovala na možný střet s imperialisty ze Západu. Uběhlo pouhých deset let – a Havel v roli prezidenta suverénní a demokratické republiky stvrzuje ve Spojených státech vstup své země do Severoatlantické aliance. „Dává nám to naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována,“ řekl tehdy s odkazem na mnichovský diktát a sovětskou okupaci. Česko spolu s Polskem a Maďarskem se staly členy NATO přesně před dvaceti lety, 12. března 1999.
12. 3. 2019|
20 let v NATO

Česká armáda působila na Balkáně, v Perském zálivu i v Afghánistánu. Během zahraničních misí 29 vojáků padlo

Česká republika se sice stala členem Severoatlantické aliance v roce 1999, už předtím ale naši vojáci vyrazili na zahraniční mise. Vůbec první byla operace Pouštní bouře v roce 1990 v Perském zálivu. Nejpočetnější zastoupení měla naše armáda v zemích bývalé Jugoslávie, kde se vystřídalo zhruba 18 tisíc českých a tehdy ještě československých vojáků. Do Afghánistánu zamířilo asi 9 tisíc a do Iráku více než 2300 příslušníků armády. Řada vojáků bohužel zaplatila cenu nejvyšší, od roku 1990 zahynulo při zahraničních misích celkem 29 vojáků.
11. 3. 2019|