TÉMA

Marián Čalfa

Zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu

V sobotu zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu totalitní armády a ministr obrany ve vládách Ladislava Adamce a Mariána Čalfy. Bylo mu 87 let. Informaci o úmrtí potvrdil mluvčí KSČM Roman Roun. Vacek byl dva roky poslancem za KSČM.
1. 1. 2023|

30 let zpět: „Nechali jsme se vmanipulovat do diskuse o kompetencích,“ vzpomínal premiér Čalfa

Dva týdny po podání demise první polistopadové federální vlády zhodnotil její funkční období bývalý premiér Marián Čalfa. V rozhovoru mimo jiné řekl, že kompetenční zákon z roku 1990 rozhodil konzistentní pohled na ekonomickou reformu a následný vznik administrativní hranice v ekonomice spustil proces rozpadu společného státu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 7. 2022|

30 let zpět: Demise vlády ČSFR

Vláda ČSFR podala do rukou prezidenta Václava Havla demisi. Při této příležitost poskytl premiér Marián Čalfa rozhovor České televizi, kde hodnotil úspěchy i prohry kabinetu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 6. 2022|

30 let zpět: Rusko a Československo stvrdily přátelství

Když v květnu 2021 Rusko přidalo Česko na seznam nepřátelských zemí, pohřbilo tím dohodu stvrzenou právě před 30 lety. 18. února 1992 zástupci vlád Československa a Ruské federace v Moskvě podepsali smlouvu o vzájemném přátelství a spolupráci obou států. První muž československé diplomacie Jiří Dienstbier po podpisu poznamenal, že jde o tečku za vztahy dvou totalitních režimů a začátek vztahů demokratických států.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 2. 2022|

30 let zpět: „S obuškovým zákonem nemám nic společného,“ hájil se premiér Čalfa

Předseda federální vlády Marián Čalfa se vyjádřil k případu disidenta Miroslava Marečka. Ten na začátku roku 1992 držel hladovku s požadavkem na odhalení a stíhání iniciátorů takzvaného obuškového zákona, využívaného normalizačním režimem k perzekuci lidí, kteří veřejně dávali najevo svůj nesouhlas s poměry v zemi po srpnové okupaci z roku 1968.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 2. 2022|

30 let zpět: Marián Čalfa navštívil papeže

Papež Jan Pavel II. přijal ve Vatikánu předsedu československé federální vlády Mariána Čalfu. Ten poté prozradil, o čem jednali. Kromě jiného uvedl, jaký názor má Svatý otec na otázku soudržnosti Československa jako jednoho státu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 12. 2021|

Před 32 lety padl v Československu poslední rozsudek trestu smrti

Před 32 lety uložil soud poslední trest smrti v Československu. Pachatel vraždy jedenáctileté dívky nakonec popraven nebyl. Po změně režimu byly všechny absolutní tresty zrušeny a změněny na doživotí. Trest smrti pak výslovně zakázala v Ústavě zakotvená Listina základních práv a svobod.
18. 10. 2021|

Lustrační zákon platí už třicet let. Přežil pochybnosti i snahy o zrušení

Před třiceti lety – 4. října 1991 – přijalo tehdejší Federální shromáždění jednu z nejznámějších polistopadových norem. Takzvaný lustrační zákon měl zabránit, aby se do vysokých funkcí v čele státu, armády, soudů, ale například i v televizi nebo rozhlase dostali bývalí příslušníci nebo spolupracovníci StB, vysocí funkcionáři KSČ nebo Lidových milicí. Přes opakované pokusy o jeho zrušení platí dodnes.
4. 10. 2021|

30 let zpět: „Za spoločný štát.“ V Bratislavě demonstrovali stoupenci federace

Proti rozdělení Československa se v Bratislavě před třiceti lety konal mítink tisíců lidí a tehdejších představitelů moci. Poslechněte si ukázky projevů členů české i slovenské vlády, kteří společně horovali za zachování federace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 9. 2021|

Snůška lží a útok na mě, reaguje Klaus na informace o tajné polistopadové půjčce Rusku

Ministerstvo financí vedené Václavem Klausem tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku, napsaly Hospodářské noviny (HN). Deník následně vydal doplnění, ve kterém píše, že úředníci později zdůvodňovali, proč pro usnesení vlády nebylo potřeba do rozhodnutí zahrnovat tehdejší parlament. Půjčka podle pozdějšího souhrnného přepočtu odpovídala částce asi 1,3 miliardy amerických dolarů. Deník se odkazuje na dokumenty z Národního archivu, které vypátral ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz, týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Růžový panter. Klaus pro HN popřel, že by o půjčce věděl.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 23:00|

Zemřel vědec a bývalý politik František Reichel, byl jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České

Ve věku 82 let zemřel v pátek vědec a bývalý politik František Reichel, který byl také významným organizátorem církevního života. Potvrdil to v sobotu jeho syn František Reichel. Jeho otec byl v roce 1989 jedním z hlavních organizátorů pouti na svatořečení Anežky České do Vatikánu, jíž se zúčastnilo na sklonku komunistického režimu na deset tisíc věřících z Československa a krajanů žijících v exilu.
21. 11. 2020|

Za odvahu, svobodu a vaše děti. Před třiceti lety vystoupil George Bush starší na Václavském náměstí

Události 17. listopadu se ve velkém slavily před třiceti lety. Praha chystala úplně první návštěvu amerického prezidenta v dějinách. George Bush starší přiletěl 17. listopadu 1990 s manželkou Barbarou. Hlavním bodem programu bylo vystoupení před občany na Václavském náměstí. Šlo o výjimečný projev.
15. 11. 2020|
Interview ČT24

Vyrovnání s komunistickou minulostí potrvá ještě dvacet let, říká historik Vaněk

Vyrovnání s komunistickou minulostí české společnosti potrvá ještě dvacet let. V Interview ČT24 to řekl ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Miroslav Vaněk, podle kterého to bude možné teprve ve chvíli, kdy se Češi ke komunistické čtyřicetileté periodě nebudou vztahovat emotivně.
26. 9. 2020|

Dva kroky k demokracii. Před třiceti lety proběhly volby, které změnily Československo

Česká republika si připomíná 30. výročí od voleb, které byly z hlediska budování nového demokratického režimu zásadní; v červenci 1990 zvolili poslanci Federálního shromáždění do prezidentského úřadu Václava Havla. Sami zákonodárci přitom zasedali v parlamentních lavicích jen krátce; měsíc před prezidentskou volbou se konaly i první svobodné volby po sametové revoluci.
5. 7. 2020|

30 let zpět: Svobodné volby

První den prvních svobodných voleb po 54 letech. Podívejte se, kdo přišel volit, jak vypadaly volební místnosti a jakou mělo tehdejší hlasování atmosféru.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
8. 6. 2020|

30 let zpět: Vláda finišuje v přípravách hospodářské reformy

Před třemi dekádami končila první fáze ekonomických reforem a s projevem při té příležitosti vystoupil tehdejší předseda federální vlády Marián Čalfa. Ve své řeči oznámil i několik personálních změn v československém kabinetu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 4. 2020|

30 let zpět: Marián Čalfa na Slovensku

Podívejte se, co se dělo při prví návštěvě federálního předsedy vlády na Slovensku. Jak zafungovala zpřísněná celní opatření proti nadměrnému vývozu z Československa? A co lidé vyváželi? Více v dobovém videu. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
8. 3. 2020|

Před třiceti lety nastal čas odchodu sovětských vojsk z Československa. Odsun trval více než rok

Před třiceti lety došlo k podepsání smlouvy mezi Sovětským svazem a Československem o odsunu okupačních vojsk. V důsledku toho skončila sovětská okupace, která byla zahájena v srpnu 1968. Dohodu tenkrát podepsali v moskevském Kremlu ministři zahraničí obou států – Jiří Dienstbier a Eduard Ševardnadze.
26. 2. 2020|
1989

Jak slavil Silvestr před třiceti lety Václav Havel

Silvestrovská noc před třiceti lety byla ve znamení oslav pádu komunistického režimu a zvolení Václava Havla prezidentem tři dny před koncem roku. Během nich Havel vyměnil hradního kancléře a vyřešil dosud neobsazené místo ministra vnitra, které bylo klíčové kvůli kontrole stále ještě fungující struktury Státní bezpečnosti.
1. 1. 2020|

Občanské fórum vědělo koho, ale Čalfa věděl jak. Před 30 lety byl prezidentem zvolen Václav Havel

Ještě v květnu 1989 seděl Václav Havel ve vězení, na konci roku se stal prezidentem republiky. Právě před třiceti lety, v pátek 29. prosince 1989, byl Pražský hrad svědkem historického paradoxu, když Federální shromáždění tvořené komunistickými poslanci jednohlasně zvolilo hlavou státu disidenta a „nepřítele socialismu“. K přelomové volbě však nevedla přímá cesta. Klíč ke zvolení Havla nakonec nenašel nikdo z Občanského fóra, nýbrž premiér a politický pragmatik Marián Čalfa.
29. 12. 2019|

28. listopad 1989, rozhodující fáze sametové revoluce

Sametovou revoluci jsme si zvykli vnímat díky rychlosti jejího průběhu jako sled událostí, které vyvrcholily vítězstvím demokracie a porážkou komunistického režimu. Přechod k demokracii ale není jen kontinuem protirežimních akcí. Podíváme-li se podrobněji na jednotlivé dny, zjistíme, že i československá revoluce, jejíž 30. výročí si v těchto dnech připomínáme, má své fáze. Ta, která byla rozhodující, začala 28. listopadu 1989.
28. 11. 2019|
1989

Generální stávka před 30 lety definitivně potvrdila, že společnost směřuje ke změnám. Na dvě hodiny se zastavily továrny a ožila náměstí

Ke stěžejním událostem, jež v listopadu 1989 v Československu pomohly svrhnout totalitní režim komunistické strany, patřila dvouhodinová generální stávka, která se uskutečnila 27. listopadu 1989. Přidali se k ní lidé z celého Československa: provoz se zastavil mezi 12. a 14. hodinou ve všech městech a obcích, ve většině továren, podniků a institucí. Podle průzkumu Ústavu pro výzkum veřejného mínění se jí zúčastnilo 75 procent občanů.
27. 11. 2019|
1989

Komunistický monolog skončil. Před 30 lety si Havel promluvil s premiérem Adamcem

Před třiceti lety – 26. listopadu 1989 – se tehdejší disident Václav Havel sešel s komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem. Schůzka, která se konala v Obecním domě, začala velmi neformálně a přihlíželo jí mnoho televizních kamer a fotoaparátů. Opozice během ní pozvala premiéra na manifestaci na Letné. Následná série intenzivních jednání po několika týdnech vyústila ve jmenování „vlády národního porozumění“ v čele s Mariánem Čalfou a abdikaci prezidenta Gustava Husáka, kterého ve funkci vystřídal Havel.
26. 11. 2019|
20 let v NATO

„Naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována.“ Před 20 lety Česko vstoupilo do NATO

Na jaře 1989 seděl Václav Havel ve vězení a československá armáda plně podřízená sovětské generalitě se pod transparenty „Se Sovětským svazem na věčné časy“ připravovala na možný střet s imperialisty ze Západu. Uběhlo pouhých deset let – a Havel v roli prezidenta suverénní a demokratické republiky stvrzuje ve Spojených státech vstup své země do Severoatlantické aliance. „Dává nám to naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována,“ řekl tehdy s odkazem na mnichovský diktát a sovětskou okupaci. Česko spolu s Polskem a Maďarskem se staly členy NATO přesně před dvaceti lety, 12. března 1999.
12. 3. 2019|