TÉMA

Roman Boček

Nečas se brání trestu v kauze trafik pro poslance ODS. Obrátil se na Nejvyšší soud

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) podal dovolání v kauze takzvaných trafik pro poslance. Za podplácení byl pravomocně potrestán podmínkou na dva a půl roku a milionovým peněžitým trestem. Na Nejvyšší soud se obrátil také další odsouzený, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který dostal dvouletou podmínku a zaplatit má 300 tisíc korun.
8. 3. 2024|

Soud potvrdil Nečasovi podmínku a peněžitý trest, rozhodnutí je pravomocné

Odvolací soud potvrdil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a také peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný, bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je tak pravomocný. Nečas se ještě může obrátit na Nejvyšší soud.
20. 12. 2023|

Expremiér Nečas a jeho manželka dostali v kauze poslaneckých trafik podmíněné tresty

Podmíněné a peněžité tresty udělil soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS), jeho manželce Janě Nečasové a někdejšímu náměstkovi ministra zemědělství Romanu Bočkovi. Všechny uznal vinnými v kauze takzvaných poslaneckých trafik. Nečas i advokáti dalších obžalovaných v závěrečných řečech apelovali na soud, aby je zprostil obžaloby, tvrdili, že jsou nevinní. Verdikt – zatím nepravomocný – ale odpovídá spíše tomu, co navrhl státní zástupce Rostislav Bajger.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 18:57|

Žalobce navrhl v kauze trafik podmíněné tresty pro Nečase i jeho manželku

Podmínku v délce dvou a půl roku a peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun navrhuje státní zástupce Rostislav Bajger pro bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze kolem takzvaných trafik pro bývalé poslance za ODS. Jeho ženě Janě pak podmíněný trest navrhl žalobce o půl roku kratší, stejně jako třetímu obžalovanému, někdejšímu náměstkovi na ministerstvu zemědělství Romanu Bočkovi. Nečasové i Bočkovi navrhl uložit také peněžitý trest ve výši 400 tisíc korun.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 13:54|

Zeman udělil milost Nečasové v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Prezident Miloš Zeman udělil podle informací České televize milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové – bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželce. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 16:27|

Soud s Nečasovými v případu poslaneckých trafik se vrátil na začátek. Oba vinu odmítli

Bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou Nečasovou a také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček znovu stanuli před soudem v případu takzvaných trafik pro poslance. Protože původní soudkyně Helena Králová odešla do důchodu, začalo řízení znovu od začátku. Nečasovi na úvod odmítli vinu. Obžaloba je viní z uplácení.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 14:29|

Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek

Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.
31. 1. 2022|

Ve funkci skončí soudkyně Králová. Kauzu takzvaných trafik pro exposlance nestihne dořešit

Justici opouští jedna z nejdéle sloužících soudkyň Helena Králová. Známá je především kvůli kauze týkající se manželky expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany, dříve Nagyové. Její verdikty v ní opakovaně jako nezákonné rušily odvolací soudy. Králová už soud v případu takzvaných poslaneckých trafik pro bývalé členy dolní komory - tedy údajné nabídky pracovních pozic za hlasování ve sněmovně - nestihne dokončit. Hrozí, že se celý proces bude muset opakovat od začátku.
6. 12. 2021|

Kauza „trafik“ pro poslance se vrací k soudu, osvobození Nečase a jeho ženy neplatí

Osvobozující rozsudek nad expremiérem Petrem Nečasem a jeho ženou Janou v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS neplatí. Případ se vrací k obvodnímu soudu. Městský soud v Praze rozhodl, že jako důkaz mají být přehrané i odposlechy. Podle obžaloby nabídli obžalovaní poslancům údajně lukrativní funkce, když se vzdají mandátu a nechají projít vládní balíček daňových změn. Kauza přispěla k pádu Nečasovy vlády.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:18|

Případ poslaneckých trafik. Soud zprostil viny Nečase i jeho manželku

Soud zprostil viny bývalého premiéra Petra Nečase (ODS), jeho manželku Janu (dříve Nagyovou) i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka v kauze takzvaných trafik pro trojici poslanců ODS. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 19:32|

Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Nečase za křivou výpověď, uvedlo Aktuálně.cz

Policie navrhla obžalovat bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) za křivou výpověď. Uvedl to server Aktuálně.cz. Nečas svědčil v případu zneužití Vojenského zpravodajství ve prospěch své ženy Jany, dříve Nagyové. Za křivou výpověď mohou soudy uložit až tříleté vězení. Kauza zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády.
7. 4. 2020|

LN: Policie obvinila bývalého poslance Šnajdra kvůli zakázkám v Nemocnici Na Bulovce

Policie v pondělí zadržela a obvinila bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli údajným manipulacím se zakázkami v pražské Nemocnici Na Bulovce. Uvedly to Lidové noviny (LN) na svém webu. Spolu se Šnajdrem policie obvinila další čtyři lidi.
18. 11. 2019|

K soudu v kauze trafik přišel pouze jeden svědek. Nečasové prý věnoval květiny a uhlí

Na úterní jednání soudu v kauze takzvaných poslaneckých trafik a krácení daní u luxusních darů dorazil z deseti svědků pouze někdejší předseda představenstva a člen dozorčí rady Severočeských dolů Ivan Lapin. Odmítl, že by nynější manželce expremiéra Petra Nečase (ODS) dal jakýkoliv hodnotný dar. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš, miliardář Daniel Křetínský,  lobbista Vladimír Johanes či bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák se z úterního jednání Obvodního soudu pro Prahu 1 omluvili.
16. 4. 2019|

„Nevnímal jsem to jako standardní.“ Soud rozplétal poslanecké trafiky v kauze Nagyová

Soud s bývalým premiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou nedospěl po dvou a půl letech od podání obžaloby ani do poloviny. V kauze takzvaných poslaneckých trafik v úterý vypovídali bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda, poslanec Radim Fiala a Richard Chvojka, který dříve pracoval na pražském letišti ve funkci výkonného ředitele.
5. 3. 2019|