TÉMA

George Bush starší

Když americkým prezidentům skončí mandát. Bush začal malovat, Clinton se mohl stát „prvním mužem“

Donald Trump načíná novou kapitolu svého života, postprezidentství. Zda se vrátí k byznysu, bude pokračovat v aktivní politice, nebo si vezme delší volno, zatím jasné není. Během kampaně o Bílý dům i po ní několikrát řekl, že by se mohl ucházet o prezidentský úřad za čtyři roky. To by bylo poměrně neobvyklé; v minulosti se po neúspěchu například Lyndon Johnson přestěhoval na svůj ranč v Texasu, Jimmy Carter se pak angažoval v lidskoprávních otázkách.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 08:53|

„Nebe nad Bagdádem září.“ Před 30 lety vypukla operace Pouštní bouře. Saddám měl čtvrtou největší armádu světa, přesto byly spojenecké ztráty minimální

„Každá válka je jiná, zároveň je ale každá stejná.“ Parafráze věty veterána z války v Perském zálivu Anthonyho Swofforda zprvu příliš neříká, přesto konflikt na Blízkém východě velmi vystihuje. V každé válce umírají lidé, trpí civilisté. Operace Pouštní bouře ale přinesla jisté změny. Ofenziva koaličních vojsk proti irácké armádě Saddáma Husajna se vedla výhradně ze vzduchu a za velkého zájmu médií. Věta reportéra CNN Petera Arnetta „Nebe nad Bagdádem září“ vstoupila do historie. Poslední fáze „války v přímém přenosu“ odstartovala prvními spojeneckými nálety 17. ledna 1991.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 11:15|

Za odvahu, svobodu a vaše děti. Před třiceti lety vystoupil George Bush starší na Václavském náměstí

Události 17. listopadu se ve velkém slavily před třiceti lety. Praha chystala úplně první návštěvu amerického prezidenta v dějinách. George Bush starší přiletěl 17. listopadu 1990 s manželkou Barbarou. Hlavním bodem programu bylo vystoupení před občany na Václavském náměstí. Šlo o výjimečný projev.
15. 11. 2020|
20 let v NATO

„Naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována.“ Před 20 lety Česko vstoupilo do NATO

Na jaře 1989 seděl Václav Havel ve vězení a československá armáda plně podřízená sovětské generalitě se pod transparenty „Se Sovětským svazem na věčné časy“ připravovala na možný střet s imperialisty ze Západu. Uběhlo pouhých deset let – a Havel v roli prezidenta suverénní a demokratické republiky stvrzuje ve Spojených státech vstup své země do Severoatlantické aliance. „Dává nám to naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována,“ řekl tehdy s odkazem na mnichovský diktát a sovětskou okupaci. Česko spolu s Polskem a Maďarskem se staly členy NATO přesně před dvaceti lety, 12. března 1999.
12. 3. 2019|