TÉMA

Městský soud v Brně

Znát pravdu o otcovství, která může dramaticky změnit život, není v zájmu tříletého dítěte. Ústavní soud zamítl stížnost muže požadujícího test DNA
Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost muže, který chce zjistit, zda je otcem dítěte narozeného ženě provdané za jiného muže. Domáhal se testu DNA. Soudy mu nevyhověly, ÚS verdikt potvrdil. Provedení testu DNA by momentálně vystavilo tříletého chlapce nebezpečí ztráty stabilního rodinného zázemí. Manžel převzal plně otcovskou roli a k dítěti se chová stejně jako k ostatním sourozencům. Zamítnutí návrhu na provedení testu DNA rodině poskytuje čas na promyšlení situace a naplánování postupu v budoucnu, uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.
28. 2. 2024|ČTK
O incidentu u Brněnské přehrady jednal městský soud. Muže, kteří napadli Rohozina, potrestal za výtržnictví
Městský soud v Brně v pátek potrestal dva muže, kteří byli zraněni při incidentu u Brněnské přehrady, za výtržnictví. Muže obžalovaného z vraždy napadli. Při potyčce jeden muž na následky bodného zranění zemřel. Obžalovaný Roman Rohozin vinu odmítl, šlo podle něj o sebeobranu. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, řekla mluvčí soudu Petra Láníčková.
26. 1. 2024|ČTK
Soud propustil obviněného podnikatele Knoblocha z vazby na milionovou kauci
Městský soud v Brně propustil na kauci z vazby podnikatele a bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha obviněného v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Obviněný i státní zástupce se vzdali práva stížnosti proti rozhodnutí o propuštění. Kauce byla stanovena na milion korun, Knobloch ji v pondělí složil.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 09:25|
Policie prověřuje podezřelá úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně
Policie prověřuje sérii úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně. Případem se zabývá od loňska ve vztahu k neznámému pachateli, a to pro podezření z vraždy více lidí. Vyplývá to z usnesení v databázi Ústavního soudu. Společnost Chronicare Mund, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, podle jednatele Petra Foukala jakékoliv protiprávní jednání v souvislosti s péčí o pacienty zcela popírá.
21. 11. 2023|
Knobloch z olomoucké kauzy dopravních zakázek jde do vazby, se Záchou rezignovali na funkci i členství v ODS
Městský soud v Brně poslal do vazby podnikatele a člena regionální rady ODS v Olomouckém kraji Roberta Knoblocha v kauze nezákonného ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby v Olomouckém kraji. Po vazebním zasedání to řekl státní zástupce Robert Henzel. Žalobci navrhli vazbu kvůli obavě z útěku, Knobloch ale může složit kauci jeden milion korun. Náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha, který je jedním z třinácti obviněných, rezignoval na svoji funkci i členství v ODS. Ke stejnému kroku přistoupil ve středu večer i Knobloch.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:48|
Soud uložil jednomu z obviněných v kauze Stoka II podmíněný trest
Městský soud v Brně uložil rozpočtáři Davidu Žaliovi za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky tříletý trest podmíněně odložený na čtyři roky, když schválil dohodu o vině a trestu, kterou si muž po přiznání vyjednal se státním zástupcem. Muž také musí zaplatit peněžitý trest 105 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné. Žalio je jedním z obviněných v kauze Stoka II, která se díky svědectvím a důkazům vyvinula z původní kauzy Stoka, korupční kauzy na radnici Brno-střed.
10. 10. 2023|
Soud podmíněně propustil Petra Kotta. „Budu čekat na ženu,“ řekl po odchodu z věznice
Městský soud v Brně rozhodl o podmíněném propuštění Petra Kotta z vězení s délkou zkušební doby sedm let. Rozhodnutí je pravomocné, podmíněné propuštění navrhoval i žalobce. Kott má za sebou polovinu osmiletého trestu za korupci, vězení opustil krátce před 14:00. Kotta, jeho manželku Kateřinu Kottovou a bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha soud potrestal za korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Rath z věznice na podmínku vyšel letos v polovině května.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 19:21|
Podnikatel Procházka musí odstranit podzemní garáže v Brně za Lužánkami, potvrdil soud
Podnikatel Libor Procházka a jeho firma LP Expo musí do šesti měsíců odstranit podzemní garáže, které stojí na městském pozemku u Bobycentra v areálu za Lužánkami. Krajský soud v Brně zamítl jeho odvolání proti březnovému rozsudku Městského soudu v Brně. Procházkův advokát řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.
24. 8. 2023|
Cizinec podezřelý z vraždy na Brněnské přehradě byl propuštěn z vazby, stíhání ale pokračuje
Cizinec podezřelý z červnové vraždy na Brněnské přehradě bude stíhán na svobodě. O propuštění z vazby ve čtvrtek rozhodl Krajský soud v Brně, uvedl v pondělí server Deník.cz. Informaci potvrdili mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma a mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. Sedmatřicetiletý cizinec podle obvinění poblíž tramvajové zastávky nožem napadl a zranil dva jiné, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 16:24|
Kárný senát zprostil žaloby soudce Dufka. Blažek si na něj stěžoval kvůli dokumentům, které vydal médiím
Místopředseda Městského soudu v Brně Aleš Dufek se nedopustil kárného provinění, i když nepostupoval zcela správně. Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, ke kterému podal kárnou žalobu na Dufka ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten se domníval, že Dufek pochybil, když médiím poskytl vyžádané informace k brněnské kauze Taxis, která se týká obecních bytů a údajného pokusu o ovládnutí Černovické pískovny.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 15:06|
Blažek žádal o jména soudců z brněnské bytové kauzy. Jde o běžný postup při vyřizování stížnosti, tvrdí
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požadoval v brněnské bytové kauze podle serveru Seznam Zprávy i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. K čemu totožnost soudců Blažek potřeboval, serveru nevysvětlil. Neřekl tedy, zda to nějak souvisí s jeho pravomocí navrhnout v případě libovolného soudce kárné řízení, píše web. Blažek na Twitteru uvedl, že jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti. Server již dříve informoval, že Blažek k bytové kauze, ve které podle serveru Seznam Zprávy figurují Blažkovi známí, poslal žalobcům za poslední měsíc čtyři žádosti o informace.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:04|
Vlastníkem stánků v podchodu pod brněnským nádražím je město, rozhodl soud
Brno je vlastníkem stánků v podchodu pod hlavním nádražím, potvrdil v úterý Krajský soud v Brně rozsudek městského soudu. Pravomocným rozsudkem tak ukončil mnohaletý spor mezi městem a provozovatelem stánků, společností Pliska Interactive Services Consulting. Městu se otevírá cesta k vyklizení i části podchodu pod tramvajovými zastávkami a zrekonstruování celého podchodu.
21. 2. 2023|
Blažek podal kárnou žalobu na soudce, který poskytl dokumenty v kauze brněnských bytů
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal k Nejvyššímu správnímu soudu kárnou žalobu na soudce Městského soudu v Brně Aleše Dufka. Důvodem je, že Dufek v pozici pověřeného místopředsedy soudu pro trestní úsek poskytl na začátku listopadu médiím soudní příkazy k domovním prohlídkám u tří osob, které figurují v případu týkajícího se brněnských obecních bytů. Informaci přinesl server Česká justice s odvoláním na vyjádření ministra Blažka.
30. 12. 2022|
Ve věci nakládání s nebytovými prostory v Brně poslal soud do vazby jednoho člověka
Městský soud poslal v případu podezření na neoprávněné nakládání s nebytovými prostory v Brně do vazby jednoho člověka. Vyhověl tak návrhu žalobkyně. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve věci zadrželi ve středu dva lidi.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 15:29|
Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun
S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|
Lidovci podpořili nominaci Hladíka na ministra životního prostředí
Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil nominaci místopředsedy strany Petra Hladíka na ministra životního prostředí. Má nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů ke konci října. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. V mezičase chce vést ministerstvo životního prostředí Jurečka, o což premiér Petr Fiala (ODS) požádá prezidenta Miloše Zemana.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:08|
Soud vzal po policejní razii v Brně do vazby všech sedm obviněných
Městský soud ve čtvrtek vzal do vazby všech sedm lidí obviněných kvůli privatizaci městských domů v Brně, oznámila po skončení vazebních zasedání dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká. Jména obviněných neuvedla. Stíhané jsou i dvě právnické osoby. O návrzích na vazbu začal soud rozhodovat po poledni, končil pozdě odpoledne. Obhájci obviněných se k věci vesměs nevyjadřovali. Jeden ale uvedl, že jeho klient je Horký. Mělo by jít o podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle dřívějších informací serveru iROZHLAS.cz označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 19:11|
Žena, která zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou studenta, zůstane i dál v zabezpečovací detenci
Barbora Orlová, která v roce 2014 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta Petra Vejvodu, zůstane i nadále v zabezpečovací detenci. Brněnský krajský soud po stížnosti žalobce zrušil nepravomocné usnesení městského soudu, kterým soud Orlové zabezpečovací detenci ukončil, a rozhodl, že důvody pro detenci trvají, řekla mluvčí prvoinstančního městského soudu Petra Láníčková.
10. 10. 2022|daz
Soud v Brně zprostil obžaloby další tři lidi v případu luhanské brigády obviněné z vybírání výpalného
Městský soud v Brně zprostil obžaloby tři lidi v případu takzvané luhanské brigády, včetně jejich údajného šéfa. Trojice vinu od začátku popírala. Podmíněný trest ale údajné hlavě skupiny Pavlu Vasiljovičovi Nykoljukovi uložil, a to za přechovávání jedu a nedovolené ozbrojování, k čemuž se přiznal. Podle obžaloby osoby založily organizovanou skupinu, která nabízela podnikatelům původem z Ukrajiny „ochranu“, za kterou měli platit do společné pokladny. Mělo jít o takzvané výpalné. Soud muže v pátek také propustil z vazby.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 14:09|
Senioři podvedení o čtvrt miliardy mají šanci dostat peníze zpět. Musejí si ale najít zmocněnce
Stovky seniorů podvedených společnostmi z holdingu Ramfin mají poslední tři dny na to zvolit si svého právního zástupce pro jednání u soudu. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu to ale zatím učinilo jen minimum z nich. Bez nahlášení takzvaného zmocněnce ale nemůžou uplatňovat náhradu škod. Falešné investiční společnosti přitom od seniorů vylákaly téměř čtvrt miliardy korun.
27. 9. 2022|
Soud v Brně začal projednávat případ luhanské brigády. Skupina údajně vydírala zejména Ukrajince
Městský soud v Brně se začal v pondělí zabývat případem údajných členů či spolupracovníků ukrajinské mafie, konkrétně takzvané luhanské brigády. Skupina zejména po ukrajinských podnikatelích údajně požadovala výpalné za ochranu. Pět mužů a dvě ženy jsou obviněni z účasti na organizované zločinecké skupině, muži také z vydírání a obě ženy z legalizace výnosů z trestné činnosti. V pondělí má soud na programu výslech obžalovaných, v úterý začne s výslechy svědků.
15. 8. 2022|
David Rath opustil věznici. Soud jej podmíněně propustil
Někdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath opustil vězení. O jeho podmíněném propuštění rozhodl dopoledne Krajský soud v Brně, který zamítl stížnost státní zástupkyně. Rath si odpykává sedmiletý trest za korupci. Za sebou má polovinu trestu, tedy tři a půl roku vězení.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 23:36|
Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise
Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|
Ve výslechových celách v Brně se údajně pořizovaly i nepovolené záznamy
Možné odposlouchávání deseti výslechových cel ve vazební věznici v Brně-Bohunicích bylo podle České advokátní komory (ČAK) porušením práv. V celách se údajně pořizovaly záznamy přesto, že v nich advokáti s klienty rozmlouvali a měli porady. Vedení komory bude zjišťovat, kolik jednání mezi advokáty a klienty se za danou dobu uskutečnilo. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ČAK Iva Chaloupková.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 17:52|