TÉMA

Peugeot

Liberec vydražil patnáct odtažených aut za 36 tisíc korun, většinou na díly

V Liberci vydražili prvních patnáct aut bez platné technické kontroly, která magistrát nechal odtáhnout z ulic. Přestože z některých vozů už byly jen vraky, prodaly se všechny. Do aukce se registrovalo sedmnáct zájemců, většinou chtěli vozy na náhradní díly. Dohromady dražba vynesla přes třicet šest tisíc korun.
10. 8. 2022|

Výroba osobních aut v lednu zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2010

Výroba osobních aut v Česku v lednu klesla o 11,4 procenta na 92 657 vozů. Jde o nejhorší lednový výsledek od roku 2010. Důvodem je stále nedostatek čipů, ale i zahájení výroby nového modelu v kolínské Toyotě. Téměř každé desáté auto vyrobené v Česku bylo elektrické. Produkce autobusů a motocyklů meziročně vzrostla. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 11:42|

Škoda Auto kvůli nedostatku čipů zastaví na týden výrobu

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od 27. září zcela zastaví na celý týden výrobu ve všech svých třech závodech v České republice. Důvodem je nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice. Ve čtvrtek to uvedl týdeník Škodovácký odborář. Sdružení automobilového průmyslu v pátek oznámilo, že kvůli nedostatku čipů celková výroba osobních aut v Česku v červenci a srpnu meziročně klesla o 39 procent. Za celý letošek bude zhruba o 140 tisíc vozů nižší.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 13:04|

Prodej nových aut loni v Česku klesl o 19 procent. Nejčastěji lidé volili benzinové vozy a SUV

Prodej nových osobních aut v Česku loni klesl o 18,8 procenta na 202 971 vozů. Je to o téměř 47 tisíc aut méně než o rok dříve. Důvodem byla opatření proti koronavirové epidemii. Oznámil to ve středu Svaz dovozců automobilů.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:18|

Akcionáři schválili fúzi PSA a Fiat Chrysler. Vznikne tak čtvrtá největší automobilka na světě

Akcionáři francouzské automobilky PSA i italsko-amerického výrobce aut Fiat Chrysler (FCA) schválili fúzi. Sloučený podnik ponese název Stellantis a stane se čtvrtým největším výrobcem aut na světě.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 22:30|

Automobilku TPCA v Kolíně přebírá Toyota. Chce vyrábět i model Yaris a přibrat nové zaměstnance

Automobilku Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně plánovaně 1. ledna 2021 přebírá Toyota. Kolínský závod ponese název Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Jde o osmý závod Toyoty v Evropské unii.
1. 1. 2021|

Prodej osobních aut klesl v Česku za devět měsíců o 22 procent

Prodej nových osobních aut v Česku se za tři čtvrtletí meziročně snížil o 22,4 procenta na 148 319 vozů. Oznámil to v pondělí Svaz dovozců automobilů. U lehkých užitkových vozů činí pokles 23,6 procenta a u nákladních automobilů 35 procent.
5. 10. 2020|
Události komentáře

Škoda nikdy nebude levné auto, musí odpovídat konkurenci, říká Kulhánek. Superb i Kodiaq podle něj mají zůstat

Novým předsedou představenstva Škody Auto se stal tento týden Thomas Schäfer, dřívější generální ředitel jihoafrického zastoupení Volkswagenu. Analytici očekávají, že nový šéf zřejmě pozmění směřování k levnějším třídám vozů. „Škoda nikdy nebude levné auto,“ říká k tomu bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek s tím, že automobilka musí ve své třídě cenově odpovídat konkurenci. Modely Suberb i Kodiaq by měly ve Škodě zůstat, uvedl v pořadu Události, komentáře.
7. 8. 2020|

Automobilky Fiat a PSA čeká kvůli plánu fúze vyšetřování

Automobilky Fiat Chrysler a PSA čeká vleklé vyšetřování. Podle zdrojů agentury Reuters totiž odmítly nabídnout ústupky, díky kterým by jim evropské antimonopolní orgány povolily plánovanou fúzi za 50 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun). Francouzský výrobce automobilů Peugeot chce s italsko-americkou automobilkou vytvořit čtvrtého největšího výrobce aut na světě.
11. 6. 2020|

Automobilka TPCA obnovila výrobu zastavenou kvůli koronaviru, na plný výkon najede v pátek

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v pondělí po více než dvouměsíční odstávce obnovila výrobu, kterou přerušila ve středu 18. března večer kvůli pandemii koronaviru. V pondělí vyrobí asi 300 aut, plná výrobní kapacita je 900 vozů. Na plnou kapacitu začne firma vyrábět v pátek, řekl mluvčí TPCA Tomáš Paroubek.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 19:25|

Prodej aut v EU v dubnu klesl o tři čtvrtiny, v Česku se výroba propadla o 88,5 procenta

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu kvůli koronavirové krizi meziročně propadl o rekordních 76,3 procenta na 270 682 vozů, oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Většina prodejen aut v EU byla v důsledku opatření proti šíření koronaviru po celý duben uzavřena. V Česku pak výroba osobních aut do konce dubna meziročně klesla o 31,1 procenta, v dubnu způsobily odstávky propad produkce o 88,5 procenta, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 13:20|

Výrobce autobusů Iveco obnovil provoz. Schodek rozpočtu ke konci dubna je 94 miliard korun

Výrobce autobusů Iveco z Vysokého Mýta na Orlickoústecku obnovil provoz. Schodek rozpočtu ke konci dubna stoupl na 93,8 miliardy korun z březnových 44,7 miliard, uvedl v pondělí resort financí. O tom, že půjde o nejhorší dubnový výsledek od vzniku Česka, informovala již v neděli ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v dubnu dál zhoršily, ukazuje průzkum IHS Market. Létají už další dvě  letecké linky, z Prahy do Amsterdamu a Düsseldorfu. Agrofert zavírá brněnskou pekárnu, propouštění se dotkne 160 lidí. Ekonomika Hongkongu kvůli koronaviru rekordně klesla.
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 19:40|

Zisk České spořitelny klesl o pětinu. V USA přišlo během krize o práci již 30 milionů lidí

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun. Vlastník Komerční banky, francouzská banka Société Générale se propadl do ztráty. O podporu v nezaměstnanosti žádá v USA dalších 3,8 milionu lidí. Nejvíce postiženou částí ekonomiky bude sektor služeb, soudí Česká bankovní asociace. Automobilka TPCA prodloužila odstávku výroby do 18. května. Český pojistný trh ve čtvrtletí dál rostl. Produkce masa stoupla. Zvýšily se dluhy domácností u bank. Ubylo padělaných bankovek a mincí. S&P snížila ratingu Boeingu blíž ke spekulativnímu pásmu. Shell poprvé od války sníží dividendu.
30. 4. 2020Aktualizováno30. 4. 2020, 14:48|

Automobilka Hyundai v Nošovicích po odstávce kvůli koronaviru obnovila výrobu

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku po třítýdenní odstávce zapříčiněné pandemií nového typu koronaviru jako první velký podnik v Česku obnovila výrobu, potvrdil mluvčí Pavel Barvík. Zpočátku se v továrně i kvůli hladkému náběhu výroby bude místo obvyklých tří pracovat jen na dvě směny. Automobilka TPCA naopak prodloužila odstávku, výroba se spustí 4. května. Mladoboleslavská Škoda stále stojí, rozjet by se měla 27. dubna. Ministerstvo průmyslu už schválilo pět tisíc žádostí o ošetřovné od živnostníků. Ministerstvo financí odmítá plošný odklad daně z přidané hodnoty.
14. 4. 2020Aktualizováno14. 4. 2020, 22:24|

Nezaměstnanost v Česku může narůst až o zhruba pět procentních bodů, očekává kvůli pandemii ministerstvo práce

Evropská komise (EK) ve středu navrhla systém podpory krátkodobého zaměstnávání lidí, kteří by jinak mohli přijít o práci kvůli ekonomickým dopadům koronaviru. Podle Bruselu by státy měly podporovat takzvaný kurzarbeit, aby zmírnily sociální následky pandemie, oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podrobnosti o financování systému ale nesdělila. Některé členské státy, včetně Česka, už mezitím samy kurzarbeit přijaly. Kvůli koronavirové krizi čeká ministerstvo práce případné zvýšení nezaměstnanosti až o pět procentních bodů.
1. 4. 2020Aktualizováno1. 4. 2020, 19:12|

Podnikatelům chybí informace, jak získat státní podporu, říká Dlouhý. Své evropské závody zavírá už také Toyota

Zaměstnavatelům a živnostníkům stále chybí konkrétní informace o podpoře, kterou jim slíbila vláda v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. Neví například, za jakých podmínek a kdy budou mít na ni nárok. Tyto informace úřady nezveřejnily, žádosti tedy ani nezačaly přijímat, řekl na pondělní tiskové konferenci prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Obecně ale podporu vítá. Podniky zatím pokračují v omezování výroby, kvůli pandemii zastaví výrobu ve všech evropských závodech také Toyota. Ekonomická nálada v eurozóně rekordně klesla a dolů míří i ceny ropy.
30. 3. 2020Aktualizováno30. 3. 2020, 22:39|

V Česku kvůli koronaviru zavírá Hyundai provoz, centrální banky zatím hledají miliardy na podporu ekonomik

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku kvůli pandemii koronaviru zastaví od pondělí na dva týdny výrobu. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty průměrného výdělku, potvrdil mluvčí automobilky Pavel Barvík. Zatím centrální banky zavádějí nová opatření na podporu ekonomik. Americký Fed tak spustil už třetí nouzový úvěrový program pro banky, australská RBA snížila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na minimum 0,25 procenta. Obě tak následují Evropskou centrální banku (ECB), která v noci na čtvrtek představila nový program nákupu dluhopisů.
19. 3. 2020Aktualizováno19. 3. 2020, 15:45|

Výroba v TPCA v Kolíně se kvůli koronaviru zastaví už ve středu před půlnocí. Dveře dočasně zavírá i BMW

Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) přeruší kvůli aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru výrobu ve své kolínské továrně už ve středu před půlnocí. Původně se měly výrobní linky zastavit 25. března, řekl mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Výrobu zastavuje ve středu ve svých evropských závodech také BMW. Volkswagen bude mít poslední směnu ve většině provozů tento pátek, oznámil v úterý koncern.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 11:02|

Prodej aut sice poslední dva měsíce klesal, ne však u elektromobilů a hybridů

Prodej nových osobních aut za leden a únor meziročně klesl o 4,2 procenta na 36 509 vozů. V samotném únoru se snížil téměř o osm procent. Počet prodaných elektromobilů v tomtéž období narostl na šestinásobek a prodej hybridů se zdvojnásobil. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Svazu dovozců automobilů.
4. 3. 2020|

Město v karanténě. Snaha izolovat Wu-chan může přinést víc problémů než samotná epidemie

Jedenáctimilionový Wu-chan dosud platil za čínské centrum dopravy i vzdělávání, kvůli šíření nového koronaviru se z něj ale stalo zakázané město. Metropole, která byla odstřižena od veřejné dopravy a byl zde vyhlášený zákaz dopravy z něj i dovnitř, přitom hraje v Číně klíčovou roli z vícero důvodů a udržet ji v izolaci bude podle expertů velmi složité.
23. 1. 2020|

V Česku se loni prodalo čtvrt milionu nových aut. Poklesu ale nezabránil ani silnější závěr roku

Prodej nových osobních aut v loňském roce klesl o 4,4 procenta na 249 915 vozů. V prosinci přitom trh vzrostl téměř o 28 procent. Nejprodávanější značkou minulého roku byla Škoda Auto s podílem přes 34 procent, vyplývá z informací Svazu dovozců. Pokles podle tajemníka svazu Josefa Pokorného způsobily především rekordní prodeje v předchozím roce 2018 související se zaváděním nového způsobu emisního měření WLTP.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 15:44|

Automobilky Fiat Chrysler a PSA Group jednají o fúzi

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka PSA Group jednají o fúzi. Dřívější informaci listu Financial Times potvrdily obě firmy. Jejich sloučením by podle agentury Reuters vznikl jeden z největších světových výrobců aut s tržní hodnotou téměř 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Obě společnosti dohromady za loňský rok prodaly 8,7 milionu vozů, což by ze sloučené firmy dělalo čtvrtou největší automobilku světa.
30. 10. 2019|

Nexen otevřel u Žatce první továrnu v Evropě. Česko na ni čekalo šest let

Třetí největší zahraniční investice v Česku, celkem za zhruba 22 miliard korun, vstoupila ve středu v život. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire otevřel u Žatce v průmyslové zóně Triangle svou první továrnu v Evropě. Nyní tam pracuje 800 lidí, po dokončení by jich mělo být 1300.
28. 8. 2019Aktualizováno28. 8. 2019, 13:28|

Výroba aut v Česku v pololetí klesla o 1,5 procenta na 747 tisíc vozů

Výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí letošního roku meziročně klesla o 1,5 procenta na zhruba 747 tisíc vozů. Pokračoval tak sestup, který začal v prvním čtvrtletí, ale snižování produkce se zmírnilo. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Na poklesu se podepsalo hlavně snížení výroby automobilek Škoda Auto a Hyundai. Naopak u TPCA, která vyrábí vozy značek Peugeot, Citroën a Toyota, výroba vzrostla.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 14:30|