TÉMA

Lamborghini

Volkswagen kvůli koronaviru zavírá evropské závody, také Škoda Auto i TPCA přestanou vyrábět

Německá automobilová skupina Volkswagen uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Největšího výrobce aut na světě k tomu vede pandemie způsobená novým typem koronaviru a s ní související odbytové potíže. Poslední směna bude ve většině provozů tento pátek, oznámil koncern. Výrobu přeruší také automobilka Škoda Auto, která pod něj spadá, a to ve středu ve 22 hodin. Tuto informaci poskytnutou odborovým předákem Jaroslavem Povšíkem potvrdil i mluvčí firmy Tomáš Kotera. Obnovena má být výroba v pondělí 6. dubna. Zaměstnanci dostanou 70 procent platu. Výrobu zastavuje i kolínská automobilka TPCA, a to od 25. března. Pandemie koronaviru zároveň znemožnila koncernu VW odhadnout výhled na tento rok.
17. 3. 2020Aktualizováno17. 3. 2020, 16:05|

Automobilový průmyslník Piëch, který zemřel v 82 letech, se stal legendou. Odstartoval cestu VW i Škody na vrchol

Rakouský manažer Ferdinand Piëch stál řadu let v čele koncernu Volkswagen a má velkou zásluhu na jeho expanzi a součané podobě. Piëch, který o víkendu ve věku 82 let nečekaně zemřel, přitom nikdy nebyl ve VW jen najatým manažerem. Spolu s dalšími členy rodiny mu totiž patřila firma Porsche Automobil Holding SE, která drží 30,8 procenta akcií koncernu Volkswagen. Před dvěma lety většinu svého podílu prodal dalším členům rodiny Porscheů a Piëchů.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 11:45|

Na první místo ve výrobě aut se v pololetí dostala skupina Volkswagen

Aliance automobilek Nissan Motor, Renault a Mitsubishi Motors přišla v pololetí o vedoucí postavení v globálním prodeji aut a propadla se až na třetí příčku. Jedničkou v prodeji byla německá automobilová skupina Volkswagen, druhou příčku obsadila skupina Toyota Motor. Uvedla to v úterý agentura Kjódó.
30. 7. 2019|

Škoda Auto zvýšila pololetní zisk na 21 miliard. Výrazně tak přispěla k růstu mateřského Volkswagenu

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o tři miliony eur na 824 milionů eur (21 miliard korun). Tržby se zvýšily o 10,8 procenta na 10,2 miliardy eur (260 miliard korun), uvedla to mateřská společnost Volkswagen. Té se provozní zisk zvýšil právě především díky značkám VW, Porsche a Škoda a podpořil ho i prodej sportovně-užitkových vozů.
25. 7. 2019|
Skandál Volkswagenu

Soud v Česku poprvé uznal nárok majitelů aut VW na odškodnění v aféře dieselgate

Obvodní soud pro Prahu 8 zatím nepravomocně uznal nárok na odškodnění českých majitelů vozů koncernu Volkswagen v kauze dieselgate. Naftové vozy koncernu totiž byly vybaveny softwarem, který sloužil k manipulaci s emisemi. Společnost Volkswagen má podle březnového verdiktu zaplatit přes půl miliardy – na jednoho zákazníka asi 220 tisíc korun. Oznámila to společnost Safe Diesel, která část poškozených zastupuje. Upozornil na to server Seznam Zprávy. Podle serveru Lidovky.cz dostanou podle verdiktu odškodnění také poškození zastupovaní firmou DieselGate. Volkswagen se odvolá.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 19:55|

Zisky automobilky Škoda i mateřského Volkswagenu klesly. Škodě o více než šest procent

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto klesl v prvním čtvrtletí o 6,2 procenta na 410 milionů eur (10,5 miliardy korun). Přispěl k tomu nepříznivý vývoj směnných kurzů a vyšší náklady. Slabší prodej a vyšší náklady stojí pak i za poklesem zisku mateřského koncernu Volkswagen, a to o pět procent na 3,9 miliardy eur (100 miliard korun). Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnila mateřská firma Volkswagen.
2. 5. 2019|

Ženevský autosalon předvádí novinky. Ukáže elektroauta i sportovní vozy

Více než stovku světových a evropských výstavních premiér letos ukazuje 89. ročník mezinárodního autosalonu, který začal v úterý v Ženevě. Na nejdůležitější přehlídce první části roku se mimo jiné představí crossovery Škoda Kamiq a Kia e-Soul, Renault Clio nebo BMW 3 Touring. První dva dny jsou vyhrazeny pro novináře a odborníky, veřejnosti se přehlídka otevře od čtvrtka.
5. 3. 2019|