TÉMA

Modrý sloup

Modrý sloup zůstane turistům nepřístupný. Klíčový je tetřev

Ani po desítkách let žádostí obcí na Šumavě se turistům z české strany neotevře hraniční přechod Modrý sloup. Vedení národního parku navrhovalo otevření stezky Luzenským údolím, pokud se rozšíří klidové území rezervace a neohrozí to populaci tetřeva hlušce. Ministerstvo životního prostředí ale s takovým návrhem nesouhlasí, a to i proto, že podle něj park daná území dosud nemá vymezená. Řízení o zpřístupnění hraničního přechodu proto zastavilo.
16. 12. 2022|

Průlomové rozhodnutí na Šumavě. Pro turisty se otevře hraniční přechod Modrý sloup

Hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě se otevře turistům. Průlomové rozhodnutí ve čtvrtek vydala státní správa národního parku. O zpřístupnění cesty Luzenským údolím usilují na Šumavě už od devadesátých let. Zatímco z Bavorska je přechod přístupný, na české straně byly zatím veškeré snahy o otevření marné. Hlavním důvodem je ochrana tetřeva hlušce, který se v oblasti vyskytuje.
16. 6. 2022|

Na Šumavě se možná otevře cesta k hraničnímu přechodu Modrý sloup. Žije tam ale chráněný tetřev

Ministerstvo životního prostředí zamítlo v posudku EIA otevření cesty k šumavskému hraničnímu přechodu Modrý sloup. A to kvůli  negativnímu dopadu turistiky na populaci tetřeva. Vedení šumavského parku teď hledá další možnosti, jak cestu Luzenským údolím otevřít. Kompenzací by mohlo být plánované navýšení rozlohy klidových území, tedy oblastí, kam smí turisté jen s průvodcem.
5. 3. 2019|